«Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η διεθνής κοινότητα έχει εκλείψει, και επικρατεί μόνο ο νόμος των ισχυρών,» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ρωσία έχουν αποφασίσει ότι οι διμερείς και διεθνείς αντιπαραθέσεις θα επιλύονται πλέον μέσω της δύναμης και του πολέμου, και όχι μέσω της διπλωματίας, όπως φαίνεται από την περίπτωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.»
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης: «Πόσο ακόμα θα συνεχιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις όσο διατηρείται αυτή η πολιτική του πολέμου; Και πόσοι περισσότεροι πρόσφυγες θα διαφύγουν από τις περιοχές συγκρούσεων;»
– «Όλοι αυτοί που τώρα δεν αντιδρούν και ανέχονται την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα γίνουν αύριο οι υποστηρικτές νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και κατασταλτικών μέτρων κατά της μετανάστευσης.»
– «Αν εμείς στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην ΕΕ δεν προάγουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσω διπλωματικών λύσεων, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ αξιοπιστία ως διεθνής δύναμη. Και άλλες δυνάμεις θα ενδυναμωθούν στην περιοχή, ειδικά στα Βαλκάνια.»
Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Διανύουμε μια περίοδο αυξανόμενης αποσταθεροποίησης και πολέμων, όπως στην Ουκρανία, μετά την παράνομη ρωσική εισβολή.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις στην Παλαιστίνη έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων. Στη Μέση Ανατολή, οι βομβαρδισμοί του Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επίσης συντελούν στην αναστάτωση.
Όσο προχωρούμε προς την αποσταθεροποίηση, οι κενές θέσεις γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, όπως στη Συρία, όπου εκατοντάδες Χριστιανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τρομοκρατικές επιθέσεις. Αναρωτιέμαι, πόσες ακόμα τρομοκρατικές επιθέσεις θα λάβουν χώρα όσο συνεχίζεται αυτή η πολεμική πολιτική, οδηγώντας τον κόσμο σε μεγαλύτερη αστάθεια και αφήνοντας όλο και περισσότερα πολιτικά κενά.
Πόσο περισσότερο θα αυξηθούν οι ροές των μεταναστών που διαφεύγουν από περιοχές συγκρούσεων, όπως κάνουμε από τη Λιβύη προς την Ελλάδα;»
Ευθύνες στην Ευρώπη για τη στάση της έριξε λέγοντας: «Και η Ευρώπη, πού βρίσκεται απέναντι σε αυτές τις δραματικές εξελίξεις; Δυστυχώς, δεν έχει ένα όραμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα ή την ικανότητα να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.»