«Παρά τις επιτυχίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται και ζητήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και δράση μέσω στοχευμένων πολιτικών», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
«Μια πραγματικά δυνατή και ανταγωνιστική οικονομία είναι η καλύτερη ασφάλεια για τη χώρα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα είναι μέσω της ισχυρής παραγωγής», τόνισε ο υπουργός.
«Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παραμένει σε ποσοστά αντίστοιχα με εκείνα όταν η Ελλάδα εισήλθε στην ευρωζώνη», αναφέρθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας ότι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η αύξηση της εξωστρέφειας και η ενσωμάτωση καινοτομίας στις οικονομικές δραστηριότητες, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι επιτακτική, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η υποστήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, στην οποία απασχολούνται εκατομμύρια Έλληνες», επισήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο απαιτούμενος μετασχηματισμός αποβλέπει στην αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος.
Απαντώντας στους επικριτές του αναπτυξιακού νόμου για τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις του, καθώς αυτές διαχειρίζονται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο υπουργός είπε ότι «ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αν και όχι το μόνο, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που ξεπερνούν τα 60 δις ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει αναληφθεί από την Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». «Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη, με σημαντικά έργα υποδομής και τις πρώτες εγκαταστάσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», συμπλήρωσε.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγική για ανάπτυξη που θα έχει διάρκεια και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, επενδύοντας σε έρευνα και καινοτομία σε όλους τους τομείς.
«Ο αναπτυξιακός νόμος κατευθύνει πόρους σε τομείς με πραγματική ανάγκη», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι το 2025 και το 2026 θα εγκριθούν ενισχύσεις συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, επικεντρωμένες στη μεταποίηση και τις περιοχές με χαμηλό εισόδημα. «Η στήριξη αφορά όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων και μικρών, και ο αναπτυξιακός νόμος δεν ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το υπουργό, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
– δικαιότερη γεωγραφική στόχευση για περιοχές με ανάγκες, όπως οι παραμεθόριες και οι πληγείσες από φυσικές καταστροφές.
– επιτάχυνση διαδικασιών και περισσότερη διαφάνεια, με στόχο ολοκλήρωσης αξιολόγησης εντός 90 ημερών.
– νέα καθεστώτα ενίσχυσης με κοινωνικό προσανατολισμό, όπως η κοινωνική επιχειρηματικότητα.
– νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό προς τις νέες τεχνολογίες.
– απλοποίηση διαδικασιών και νέα πλαίσια με πρόβλεψη για απένταξη της επένδυσης αν δεν υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό εντός δύο ετών.
– καλύτερη πρόσβαση σε ρευστότητα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ο υπουργός προειδοποίησε ότι θα ελεγχθούν αυστηρά οι προηγούμενες επιδοτήσεις και ότι όσοι δεν ολοκλήρωσαν τα έργα θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα.
Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της σύνδεσης των επενδυτικών σχεδίων με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, απαντώντας σε προτάσεις από τον ΣΕΒ για την κατάργηση αυτού του κριτηρίου. «Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι απαραίτητη στις παραμεθόριες περιοχές και όπου το εισόδημα είναι κάτω από το 70% του μέσου όρου», είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες ίσως να μην απαιτούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά η ανάγκη για θέσεις εργασίας παραμένει κεντρική σε πολλές άλλες περιπτώσεις.