Γνώσεις και προσεγγίσεις για τον Εθνικοσοσιαλισμό στη Γερμανία
Στη Γερμανία, παρατηρούνται σημαντικά κενά στις γνώσεις των πολιτών σχετικά με τον Εθνικοσοσιαλισμό, καθώς και μειωμένη προθυμία για κριτική ανάλυση του Τρίτου Ράιχ. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Ιδρύματος Remembrance Responsibility Future (EVZ), που δημοσιεύεται και από το tagesschau.de, ένα αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού επιθυμεί να «κλείσει» την συζήτηση γύρω από το ναζιστικό παρελθόν της χώρας.
Μόνο το 42,8% των συμμετεχόντων θεωρεί σημαντική τη διατήρηση της μνήμης για τα εγκλήματα του Εθνικοσοσιαλισμού. Στην έρευνα, το 38,1% δήλωσε πως είναι «καιρός να τεθεί ένα όριο στην ενασχόληση» με την εποχή του Ναζισμού.
Αντίθετα, το 37,2% απάντησε ότι απορρίπτει εν μέρει ή πλήρως αυτή την άποψη. Η ερώτηση είχε τεθεί με ανάλογο τρόπο σε προηγούμενες μελέτες του Ιδρύματος από το 2018 και, αυτή τη φορά, καταγράφηκε συμφωνία από μια οριακή πλειοψηφία.
Εστίαση στα τρέχοντα ζητήματα
Οι μεσήλικες και οι υποστηρικτές της AfD είναι πιο πιθανό να συμφωνούν με τη δήλωση περί «τελείας και παύλας». Αντιθέτως, οι νεότεροι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι πιο μορφωμένοι είναι πιο πιθανό να την απορρίψουν. Παρ’ όλα αυτά, το 43,6% πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθούμε στα «τρέχοντα προβλήματα».
Η έρευνα κατέδειξε ότι το 44,8% αισθάνεται ενοχλημένο επειδή «τα εγκλήματα κατά των Εβραίων χρεώνονται στους Γερμανούς σήμερα». Μόνο το 28,2% διαφώνησε με αυτή τη δήλωση.
Προτάσεις όπως «δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να ασχολούμαι με την ιστορία του Ναζισμού σήμερα» και «νομίζω ότι είναι εντάξει αν οι μελλοντικές γενιές δεν ασχολούνται πια με τον Εθνικοσοσιαλισμό» απορρίπτονται από την πλειοψηφία.
Ανησυχίες των ερευνητών
Μόνο περίπου το 35,5% των συμμετεχόντων μπόρεσε να εξηγήσει συνοπτικά τον όρο «ευθανασία», όπως τον χρησιμοποίησαν οι Ναζί, ο οποίος αναφέρεται στη στοχευμένη δολοφονία ασθενών.
Σχεδόν το 75% των συμμετεχόντων δεν ήταν σε θέση να δώσουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Σίντι και Ρομά που δολοφονήθηκαν ή των ατόμων που υπηρέτησαν σε καταναγκαστική εργασία.
Η επιστημονική σύμβουλος του Ιδρύματος EVZ, Βερόνικα Χάγκερ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «σημείο καμπής στην κουλτούρα της μνήμης». «Για περισσότερους ανθρώπους, ο Ναζισμός αποτελεί απλώς μία ιστορική περίοδο που δεν σχετίζεται με το παρόν», είπε η Χάγκερ, προσθέτοντας ότι πολλοί, ειδικά οι νέοι, επιθυμούν περισσότερες πρωτοβουλίες για την μνήμη του ναζιστικού παρελθόντος.
Απόψεις για την AfD
Στην έρευνα, τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα αναδείχθηκαν σημαντικά. Έξι στους δέκα συμμετέχοντες (58,2%) έκριναν πως η Έναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν είναι εκλέξιμη με βάση την ιστορία της Γερμανίας. Περίπου το 50% δήλωσε ότι η AfD συνιστά παρόμοια απειλή για τη γερμανική κοινωνία με το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα.
Το 57,7% συμφώνησε ότι η AfD είναι «δεξιό εξτρεμιστικό κόμμα». Επιπλέον, το 44,4% των συμμετεχόντων θεωρεί προσωπική τους ευθύνη να δείχνουν αλληλεγγύη προς τους Εβραίους στη Γερμανία, ενώ το 39,8% διαφώνει με τη δήλωση της «ειδικής υποχρέωσης της Γερμανίας προς το Ισραήλ».
Η μελέτη «Memorial Impulse Memo» βασίζεται σε διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2024, σε 3.000 άτομα άνω των 18 ετών που είναι μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας, με μέση ηλικία 52,6 ετών. Θεωρείται αντιπροσωπευτική του γενικού πληθυσμού.
Πηγή: Deutsche Welle