Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις εμπορικές της σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Παρά την επιδίωξη του ευρωπαϊκού μπλοκ να διαμορφώσει νέες συνεργασίες εν μέσω του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θεωρούνται κρίσιμες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απομακρύνεται από τη στενότερη και πιο σημαντική συνεργασία της με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Ντομπρόβσκις κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι η οικονομική και εμπορική σχέση αξίζει 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Από την επάνοδό του στην εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 10% σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, ενώ έχει απειλήσει με πιο αυστηρά μέτρα εάν υπάρξουν αντίποινα. Επιπλέον, έχει εισάγει πρόσθετους δασμούς 25% σε τομείς όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, καθώς και στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Ντομπρόβσκις τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά «σε έναν όλο και πιο ανταγωνιστικό και συγκρουσιακό κόσμο».
Η Ένωση επιδιώκει να εμβαθύνει τις υφιστάμενες συνεργασίες και ταυτόχρονα να δημιουργήσει νέες σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να ενισχύσει την εσωτερική οικονομική της ασφάλεια, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Με τον ίδιο να τονίζει την προτίμηση της ΕΕ για την επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, η ΕΕ θα αντιδράσει με αντίμετρα.
Οι Βρυξέλλες ελπίζουν να καταφέρουν την άρση των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα μέσω μιας συμφωνίας.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αποφύγει σφοδρές δηλώσεις απέναντι στα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις, εστιάζοντας στην ανάγκη για αξιόπιστες και προβλέψιμες εμπορικές σχέσεις. Στις 10 Απριλίου, η ΕΕ αντέτεινε με αρχικά αντίμετρα κατά των δασμών του Τραμπ, τα οποία έχουν παγώσει για 90 ημέρες, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι όλες οι δυνατές επιλογές παραμένουν ανοιχτές για πιθανές απαντήσεις.
Υποστηρίζουμε τις «βαρετές δημοκρατίες» μας
Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η ΕΕ έχει εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και να μειώσει δασμούς σε διάφορα προϊόντα, εκφράζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ θα καλωσόριζε μεγαλύτερη διαφάνεια από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τους στόχους της.
Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος και σταθερός εμπορικός εταίρος.
Το μπλοκ των 27 έχει ήδη συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 76 χώρες, έχει ολοκληρώσει πρόσφατα διαπραγματεύσεις για νέες ή αναβαθμισμένες συνεργασίες με το Μεξικό, την Ελβετία και τέσσερις χώρες της Mercosur στη Νότια Αμερική, ενώ συνεχίζει διαπραγματεύσεις με την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Ξεκίνησε επίσης εμπορικές συζητήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισημαίνοντας ότι αυτές οι συμφωνίες στοχεύουν στη δημιουργία συνεργασιών win-win, οι οποίες είναι αξιόπιστες και βασισμένες σε κανόνες.
Σχολιάζοντας θέματα ασφάλειας και άμυνας, ο Ντομπρόβσκις συμφώνησε με την επισημάνση του Τραμπ ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλειά της σε συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ. «Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας, μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη», δήλωσε.
Ο Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ότι η Ευρώπη υστερεί έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας σε ορισμένες προηγμένες τεχνολογίες, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική προτεραιότητα του ευρωπαϊκού μπλοκ να καλύψει αυτή τη διαφορά.
Προς αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της, σε καιρούς αναταραχής, η σταθερότητα, η τήρηση του κράτους δικαίου και η δέσμευση στην αναγνωρισμένη διεθνή τάξη αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ευρώπης. «Είμαστε αφοσιωμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τις “βαρετές δημοκρατίες” μας, καθώς το “βαρετό” παρέχει σιγουριά και ασφάλεια όταν αυτή η τάξη αμφισβητείται αλλού», κατέληξε.