Το Ιράν δεν πρόκειται να εξετάσει την προσωρινή αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου προκειμένου να διασφαλίσει μία συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για τον επόμενο γύρο συνομιλιών με την Ουάσινγκτον.
Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αποσκοπούν στην επίλυση μίας 40χρονης διαμάχης σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ιρανής, με τις δύο πλευρές να κρατούν σκληρές θέσεις στο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου.
Όταν ρωτήθηκε για αναφορές σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου για τρία χρόνια, ο εκπρόσωπος Εσμαήλ Μπαγαΐ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Το Ιράν δεν θα το δεχτεί ποτέ αυτό».
«Οι αναφορές αυτές είναι προϊόν φαντασίας και είναι τελείως ψευδείς», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αυτό.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι Αμερικανοί διαπραγματευτές είχαν «πολύ καλές» συνομιλίες με ιρανική αποστολή το σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν αντέτεινε ότι η χώρα του μπορεί να επιβιώσει ακόμη και χωρίς συνομιλίες με τις ΗΠΑ ή υπό το βάρος περισσότερων κυρώσεων. «Δεν θα πεθάνουμε από την πείνα αν αρνηθούν να διαπραγματευτούν μαζί μας ή αν επιβάλουν κυρώσεις. Θα βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε», δήλωσε σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Μπαγαΐ επισήμανε ότι το Ιράν περιμένει λεπτομέρειες από τον διαμεσολαβητή, το Ομάν, για το πότε θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών.
«Αν υπάρχει καλή θέληση από την αμερικανική πλευρά, είμαστε κι εμείς αισιόδοξοι. Αν όμως οι συνομιλίες στοχεύουν στη μείωση των δικαιωμάτων του Ιράν, τότε δεν θα καταφέρουν τίποτα», τόνισε, ανακοινώνοντας επίσης ότι αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας πρόκειται να επισκεφθεί την Τεχεράνη τις επόμενες ημέρες.
Μεγάλο το διακύβευμα και για τις δύο πλευρές
Ο Τραμπ επιδιώκει να περιορίσει την ικανότητα της Τεχεράνης να δημιουργήσει ένα πυρηνικό όπλο που θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακό πυρηνικό πόλεμο και πιθανώς να απειλήσει το Ισραήλ. Αντίθετα, το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς και θέλει να απελευθερωθεί από τις σκληρές κυρώσεις που επιβαρύνουν την οικονομία του.
Οι σχέσεις Τεχεράνης και Ουάσινγκτον είναι εχθρικές από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου με σκοπό να αντιμετωπιστεί το επίμαχο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Αυτές είναι οι πιο υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει σε αρκετά χρόνια, μετά την απόφαση των ΗΠΑ το 2018 να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε υποβάλει ξανά αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν μέρος της στρατηγικής της « μέγιστης πίεσης» στην Ισλαμική Δημοκρατία. Τώρα επιθυμεί να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία, με την ελπίδα του Ιράν για άρση των κυρώσεων.
Η επιστροφή των δύο χωρών στη διαδικασία διαπραγμάτευσης έρχεται καθώς οι δημοσίως διατυπώνονται διαφωνίες σχετικά με τον ευαίσθητο τομέα του εμπλουτισμού ουρανίου.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, που ηγείται των συνομιλιών από την πλευρά των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να επιτρέψουν ούτε 1% δυνατότητα εμπλουτισμού» ουρανίου στο Ιράν.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν αυτή τη στιγμή εμπλουτίζει σε ποσοστό 60%, πολύ υψηλότερο από το 3,67% που επιτρέπεται από τη συμφωνία του 2015, αλλά κάτω του 90% που απαιτείται για στρατιωτική χρήση.
Η Τεχεράνη έχει αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της που συνάφθηκαν το 2015 σε αντίκτυπο της αποχώρησης των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΡΤ