Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN Turk ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να συγκρουστεί με το Ισραήλ στη Συρία, αλλά τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα παραμείνει αδιάφορη αν απειληθεί η εθνική της ασφάλεια.
Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός αποφυγής ενδεχόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι η τεχνική επικοινωνία είναι απολύτως λογική.
Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε: «Επαναλαμβάνω ότι ως Τουρκία δεν έχουμε καμία πρόθεση να έρθουμε σε σύγκρουση στη Συρία, ούτε με το Ισραήλ ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μείνουμε απλώς θεατές σε μια εσωτερική κρίση ή σε μια κατάσταση που θα απειλούσε την εθνική μας ασφάλεια. Δεν θα περιοριστούμε στη θεατεία».
Ο Φιντάν θεωρεί ότι είναι απολύτως φυσικό να πραγματοποιούνται τεχνικές συζητήσεις με το Ισραήλ, προκειμένου να θεσπιστεί ένας μηχανισμός αποφυγής συγκρούσεων, όπως ισχύει με άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται στη Συρία, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν. «Ενώ έχουμε αναλάβει διάφορες επιχειρήσεις στη Συρία, αεροπορικώς και με άλλους τρόπους, πρέπει να διαμορφώσουμε έναν μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων με το Ισραήλ, του οποίου τα αεροσκάφη πετούν στην περιοχή, όπως κάνουμε με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους. Στη Συρία, είχαμε ένα μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων με τους Ρώσους, ο οποίος λειτουργούσε εντατικά όταν αυτοί ήταν πιο ενεργοί, και φυσικά με τους Αμερικανούς και αργότερα με το Ιράν. Τώρα, το Ισραήλ πρέπει να προστεθεί σε αυτόν τον μηχανισμό. Είναι φυσικό να υπάρχουν επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί αυτό» πρόσθεσε.
Επιβεβαιώνοντας αυτά τα σημεία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Συμφωνούμε ότι κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι δρώντες στην περιοχή – όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί και άλλοι – θα πρέπει να αποφεύγουν τη σύγκρουση. Ένας μηχανισμός συντονισμού με όλους αυτούς είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι αποκλειστικά σχεδιασμένη για το Ισραήλ».
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ εισέρχονται σε διαδικασία ομαλοποίησης: «Η έννοια της ομαλοποίησης ή μη των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ μέσω της Συρίας είναι ένα θέμα που αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές».
Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Χαντέ Φιράτ για τις σχέσεις του Τούρκου προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά από τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φιντάν ανέφερε: «Ο Τραμπ έχει σεβασμό προς τον πρόεδρό μας και ταυτίζεται μαζί του. Τα επιτεύγματα του ηγέτη μας τον καθιστούν παράδειγμα για κάποιον σαν τον Τραμπ, που δείχνει ευαισθησία στην πραγματική ηγεσία».
Για το πότε θα συναντηθεί ο Ερντογάν με τον Τραμπ, επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους και αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για το πότε και το πού θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, προσθέτοντας ότι «θα γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα».
Ερωτήθηκε επίσης για τις αμερικανικές κυρώσεις CAATSA και την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 λόγω της απόκτησης των ρωσικών S-400. «Νομίζω ότι οι εξελίξεις που ξεκίνησαν μετά την επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του προεδρου μας έχουν αποκτήσει δυναμική. Ο CAATSA είναι νόμος και ορισμένα θέματα θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με αυτόν. Οι νομικοί εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα και η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ το εξετάζει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Αναφορικά με τα F-35, τόνισε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει διαδικασίες και επισήμανε: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Ορισμένες εταιρείες συμμετείχαν στην παραγωγή, αλλά έχουν απομακρυνθεί. Το δεύτερο ζήτημα είναι να δούμε αν θα συνεχίσουμε και πόσο.» Στο τέλος, τόνισε ότι «υπάρχουν επενδύσεις που έχουν επηρεαστεί από τον CAATSA, καθώς τα κύρια υλικά, ανταλλακτικά και πυρομαχικά προέρχονται από το εξωτερικό».