Στο τέλος του μήνα δεν θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη βιολογική μελισσοκομία, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, «έχουν δηλωθεί εκτάσεις και αριθμός κυψελών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως δήλωσε στον Νίκο Στραβελάκη στο Real FM 97,8.
Ο Κ. Τσιάρας ανέφερε ότι όσοι έχουν λάβει επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται θα είναι υποχρεωμένοι να τις επιστρέψουν. «Από τη στιγμή που ξεκινάει η έρευνα και μπαίνουμε σε νέα φάση, όσοι πήραν μη δικαιωματικά χρήματα θα κληθούν να τα επιστρέψουν. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι αυτό απαιτεί διαδικασίες», τόνισε.
«Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ολοκληρώνει την έρευνά της, ενώ από την άλλη οφείλουμε να μη χορηγούμε επιδοτήσεις που ενδεχομένως έχουν δοθεί παράνομα στο παρελθόν. Δηλώνω, για πρώτη φορά ίσως σε αυτήν την επικοινωνία, ότι δεν προτίθεμαι να υιοθετήσω τις προηγούμενες πρακτικές επιδότησης βιολογικών προϊόντων», πρόσθεσε ο υπουργός.
Συνέχισε: «Το προσδιορισμένο πλήθος κυψελών στη μελισσοκομία δεν είναι το κύριο πρόβλημα. Το σημαντικό είναι η ξαφνική και απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων από ανθρώπους που επιθυμούν να ενταχθούν στη βιολογική μελισσοκομία, κάτι που απαιτεί εναλλακτικές προσεγγίσεις. Στην κτηνοτροφία, πάντως, ο μέσος όρος παραγωγής γάλακτος για ένα ημίαιμο ζώο είναι 200 κιλά και για ένα καθαρόαιμο 350, ενώ στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από 60. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι κάποια ζώα παράγουν λιγότερο, η απόκλιση είναι σημαντική».
Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι επιδοτήσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία δεν θα πληρωθούν, διευκρινίζοντας: «Οι δηλώσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν την έγκρισή τους. Η διαφορά με τη βιολογική γεωργία είναι ότι απαιτούνται πραγματικοί έλεγχοι, καθώς οι εκτάσεις και οι κυψέλες δεν είναι αποδεκτές».
Στην ερώτηση για την επιστροφή των παράνομων επιδοτήσεων, ο υπουργός σημείωσε: «Εξετάζουμε διάφορες στρατηγικές για την αντιμετώπισή αυτού του ζητήματος. Μέσω των προσεχών ελέγχων, θα μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε πολλές περιπτώσεις. Υπάρχει πολιτική βούληση για να επιστραφούν τα χρήματα στους επιδοτούμενους που δεν έχουν δικαίωμα».
Σχετικά με το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., εξήγησε ότι αφορά τη διαδικασία των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι τις παράνομες επιδοτήσεις. «Αυτό το διοικητικό πρόστιμο δεν σχετίζεται με τις παράνομες επιδοτήσεις, αλλά με κακές πρακτικές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτά τα πρόστιμα έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν και πιθανόν θα υπάρχουν και στο μέλλον. Ο λόγος είναι, για παράδειγμα, ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε ειδικά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», κατέληξε ο Κώστας Τσιάρας.
Ακούστε το ηχητικό: