Χθες, Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε μια εκτενή επίθεση στον τομέα του εμπορίου, ανακοινώνοντας αυστηρούς δασμούς, κυρίως εναντίον χωρών της Ασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρισκάροντας να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε μια «αναγγελία οικονομικής ανεξαρτησίας».
«Η χώρα μας έχει καταληστευτεί, λεηλατηθεί και πληγεί από έθνη κοντινά και μακρινά, φίλους και εχθρούς» για «δεκαετίες», προτού παραθέσει μια λίστα με τους εμπορικούς εταίρους στους οποίους απευθύνονται οι «ανταποδοτικοί» δασμοί του.
Ο εμπορικός πόλεμος, που αναμένεται να συνεχιστεί με τα αντίμετρα των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει αύξηση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Είναι η αναγγελία της ανεξαρτησίας μας», δήλωσε ο Τραμπ κατά την ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, παρουσιάζοντας μια λίστα με «αμοιβαίους» δασμούς.
«Αμοιβαίοι σημαίνει ότι ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε και εμείς σε αυτούς. Είναι πολύ απλό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι είναι «μία από τις πιο σημαντικές ημέρες στην ιστορία των ΗΠΑ».
«Αν απαντήσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση»
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, προειδοποίησε χθες όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να σκεφτούν καλά πριν «ανταποδώσουν» τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ, προειδοποιώντας για «κλιμάκωση».
«Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα και δείτε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», τόνισε ο κ. Μπέσεντ.
Οι υψηλότεροι δασμοί
Οι μεγαλύτεροι δασμοί, 34%, επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Κίνα. Δασμοί 20% επιβάλλονται για εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, οι δασμοί είναι υψηλοί για τα προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία (24%), την Ινδία (26%) και την Ελβετία (31%).
Δύο χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Καμπότζη και το Βιετνάμ, θα υποστούν τους υψηλότερους δασμούς: τα προϊόντα τους θα δασμολογούνται στις ΗΠΑ με 49% και 46% αντίστοιχα.
Επιπλέον, ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, αξίας σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το πρακτορείο Reuters τόνισε ότι ήταν σοκαριστικό να επιβάλλονται ταυτόχρονα δασμοί 25% στους φορητούς υπολογιστές, τα οποία αποτελούν από τα πιο εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ, αξίας 138,5 δισ. δολαρίων το 2024.
Η απάντηση της Κομισιόν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου για καθολικούς δασμούς παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, ως σοβαρό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία.
«Λυπάμαι πολύ για αυτήν την απόφαση. Ας είμαστε σαφείς σχετικά με τις τεράστιες συνέπειες. Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει σημαντικά. Η αβεβαιότητα θα ενισχυθεί και θα πυροδοτήσει περαιτέρω προστατευτισμό. Οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ιδιαίτερα για τις ευάλωτες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τώρα μερικούς από τους υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «χάος» και «ασυνέπεια», τονίζοντας ότι αν και συμφωνεί με τον «πρόεδρο Τραμπ όσον αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό», οι δασμοί δεν είναι η λύση. «Δε φαίνεται να υπάρχει καμία τάξη στην ασυνέπεια αυτή. Δεν υπάρχει σαφής πορεία μέσα από την πολυπλοκότητα και το χάος που δημιουργούνται καθώς πλήττονται όλοι οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ παράλληλα η Ευρώπη θα ανακοινώσει τις δικές της απαντήσεις.
«Γι’ αυτό, από την αρχή, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να αφαιρεθούν όλα τα υπόλοιπα εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Διαμορφώνουμε ήδη μια αρχική σειρά μέτρων ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα. Και προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις επιχειρήσεις μας, εφόσον οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Θα παρακολουθούμε επίσης προσεκτικά τις έμμεσες επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν αυτοί οι δασμοί, καθώς δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ούτε να επιτρέψουμε ντάμπινγκ στην αγορά μας».
Βρετανία: Αναζητά συμφωνία με τις ΗΠΑ
Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, και δεν σκοπεύει να ανταποδώσει άμεσα, δήλωσε ο βρετανός Υπουργός Εμπορίου, Τζόναθαν Ρέινολντς.
«Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας είναι να παραμείνουμε ήρεμοι και να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα μετριάσει τον αντίκτυπο των ανακοινώσεων», πρόσθεσε.
Το Λονδίνο είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δασμοί στα βρετανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα είναι 10%, οι χαμηλότεροι από όσους ανακοινώθηκαν.
Ιρλανδία: Υποστηρίζει «αναλογική» απάντηση της ΕΕ στις ΗΠΑ
Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν δήλωσε χθες ότι «λυπάται βαθύτατα» για τους δασμούς 20% που θα επιβάλλονται στα προϊόντα της ΕΕ που εισάγονται στις ΗΠΑ, καλώντας τους 27 να αντιδράσουν με «αναλογικό» τρόπο.
«Κάθε ενέργεια θα πρέπει να είναι αναλογική και να αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων των επιχειρήσεών μας, των εργαζομένων και των πολιτών», ανέφερε ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός.
Η Ιρλανδία, που φιλοξενεί πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες σε τομείς όπως η τεχνολογία και η φαρμακευτική βιομηχανία, καταγράφει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ από όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Κίνα: Καλεί τις ΗΠΑ να «ακυρώσουν άμεσα» τους νέους δασμούς
Η κινεζική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να «ακυρώσουν άμεσα» τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας «διάλογο» καθώς τα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς δασμούς και να επιλύσουν τις διαφορές τους με τους εμπορικούς τους εταίρους μέσω ισότιμου διαλόγου», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, προσδιορίζοντας ότι οι αποφάσεις του κ. Τραμπ «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Ιαπωνία: Οι δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ και τη διμερή συμφωνία
Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για προϊόντα της χώρας ύψους 24% πιθανόν να παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες.
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την συμμόρφωση με τους κανόνες του ΠΟΕ και την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Νωρίτερα, ο Ιάπωνας Υπουργός Εμπορίου, Γιότζι Μούτο, ανέφερε ότι το Τόκιο ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι θεωρεί τους δασμούς αυτούς «εξαιρετικά λυπηρούς».
«Ενημέρωσα πως τα μονομερή δασμολογικά μέτρα που άρχισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λυπηρά και έκανα εκ νέου έκκληση στην Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει σε αυτά κατά της Ιαπωνίας», δήλωσε ο κ. Μούτο στον Τύπο, προσθέτοντας ότι είχε συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Χάουαρντ Λάτνικ, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του Τραμπ.
Βραζιλία: Εξετάζει «όλα» τα ενδεχόμενα
Η κυβέρνηση του βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει «όλα» τα ενδεχόμενα μέτρων σχετικά με τους δασμούς 10% στα εισαγόμενα προϊόντα από τη Βραζιλία, μετά την απόφαση των ΗΠΑ.
Η Μπραζίλια «εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να διασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την προστασία των νόμιμων εθνικών συμφερόντων», αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία επεσήμανε επίσης ότι παραμένει ανοιχτή στον διάλογο και εκφράζει την άποψη ότι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί περί «ανταποδοτικών» δασμών δεν «αντανακλούν την πραγματικότητα».
Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που παρέχει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ανταποδώσει τις εμπορικές περιορισμούς, λίγο μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ.
Ο νόμος για την οικονομική «αμοιβαιότητα» εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων στην κάτω Βουλή, την επομένη της ψήφισής του από τη Γερουσία της Βραζιλίας.
Καναδάς: Υπόσχεται δασμούς σε ανταποδοτική βάση
Ο καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε αντίμετρα στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι αυτά τα μέτρα θα «αλλάξουν σημαντικά» το διεθνές εμπόριο.
«Θα αντιδράσουμε σε αυτούς τους δασμούς με αντίμετρα», δήλωσε ο Κάρνεϊ, νέος πρωθυπουργός και επικεφαλής των Φιλελευθέρων, υπογραμμίζοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα, «θα πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ