Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής, χαρακτήρισε τους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis ως «πρόθυμα πιστόλια» μιας οργανωμένης επιχείρησης που είχε στόχο να δημιουργηθούν δικογραφίες εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Οι μάρτυρες κατηγορούνται για ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση.
Άννα Κανδύλη
«Ήταν τα πρόθυμα πιστόλια, αλλά άλλοι τράβηξαν τη σκανδάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την κατάθεσή του στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Ο κ. Φρουζής μίλησε επίσης για πιέσεις από τους τότε εισαγγελείς διαφθοράς, προκειμένου να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα σε δωροδοκίες. «Η κα Τουλουπάκη με κάλεσε, όχι για κατάθεση, αλλά για να “μιλήσουμε”. Παρουσία των δικηγόρων μου, μου είπαν ότι θα ήταν καλό να δώσω ονόματα και μάλιστα με υπέδειξαν ποια. Αν το έκανα, θα γινόμουν ήρωας της εποχής. Αν όχι… θα είχα συνέπειες», τόνισε.
Εκδίκηση
Όσον αφορά τον Φ. Δεστεμπασίδη, πρώην στέλεχος της Novartis Hellas, ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι από νωρίς υπήρχαν υποψίες για καταστρατήγηση διαδικασιών και «ιδιαίτερες σχέσεις με προμηθευτές». Τόνισε ότι του είχε δοθεί «κίτρινη κάρτα» το 2012 και «κόκκινη κάρτα» το 2014, γεγονός που οδήγησε στην απόλυσή του.
Η απόφαση για την απομάκρυνση του ήρθε από τα κεντρικά της εταιρείας στην Ελβετία, ύστερα από εσωτερικό έλεγχο. Ο κ. Φρουζής περιέγραψε τον Δεστεμπασίδη ως «θυμωμένο» και «εκδικητικό», πιστεύοντας ότι οι δηλώσεις του ήταν πράξη αντεκδίκησης. «Διαπίστωσα ότι κατέληξε να είναι ψευδομάρτυρας, ενώ τον είδα στην τηλεόραση με βαλίτσες», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέα του, αποκάλυψε ύποπτες χρηματικές κινήσεις από λογαριασμό του γιου του προς αυτήν. Αν και προχώρησε νομικά εναντίον της, το αδίκημα παραγράφηκε. Έκρινε «περίεργη» τη διαρκή παραμονή της στην εταιρεία μετά την αποχώρησή του.
«Σαμαράς και Βενιζέλος, οι εφιάλτες των φαρμακευτικών»
Ο μάρτυρας διέψευσε οποιαδήποτε προσωπική σχέση με πρώην πρωθυπουργούς ή υπουργούς, αναφέροντας ότι δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο, ενώ είδε τον Λοβέρδο μόνο το 2012. Ανέφερε ότι οι πολιτικοί που στοχοποιήθηκαν ήταν οι «πιο δύσκολοι συνομιλητές» για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς οι επιδόσεις τους οδήγησαν σε δραματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αρνήθηκε τις κατηγορίες για «βαλίτσες με χρήματα» και χαρακτήρισε αυτές τις ιστορίες ως «μυθιστορήματα κακών κειμενογράφων».
Δριμύς απολογισμός κατά της Εισαγγελίας Διαφθοράς
Ο κ. Φρουζής επιτέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, και ειδικά στην πρώην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, την οποία χαρακτήρισε «killer». Περιέγραψε τη συνάντησή του μαζί της και με τους τότε εισαγγελείς ως τρομακτική εμπειρία.
«Τρόμαξα, αν και είμαι από τους ανθρώπους που δεν τρομάζουν. Είδα ανθρώπους αποφασισμένους να κάνουν τη “δουλειά”, killers… Ήθελαν “μαρτυρίες”, όχι στοιχεία», είπε.
Ο κ. Φρουζής επισημαίνει και τις προσωπικές συνέπειες του εμπλοκής του στην υπόθεση. «Τα παιδιά μου υπήρξαν θύματα εκφοβισμού. Το σχέδιο ήταν πώς θα εξοντωθώ με εκβιασμούς για να ψευδομαρτυρήσω», αναφέρε.
Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κινήθηκε νομικά κατά των δύο μαρτύρων, απάντησε: «Δεν ήθελα να μπλέξω στον βούρκο. Αν χρειαστεί, θα το κάνω. Όσο λιγότερο έχω να κάνω με αυτούς, τόσο το καλύτερο».