Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε από τη Θεσσαλονίκη ως παράλογες τις ενέργειες των ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιες θα είναι οι κυριότερες πληγείσες.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Grant Thornton, υπο την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), με τίτλο “Thessaloniki 2030: the Future of Business, Innovation & Investment in Northern Greece”, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή ανθεκτικότητα και θετικές επιδόσεις, παρά το δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Υπογράμμισε όμως την ανάγκη για πολιτική συναίνεση προκειμένου να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα, όμως η ανάπτυξη είναι υποτονική και οι προοπτικές της αντιμετωπίζουν καθοδικούς κινδύνους» όπως η επιβολή υψηλών δασμών, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου και οι διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα και οι δημογραφικές προκλήσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει μια ευκαιρία για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ευρωπαϊκά αξιόγραφα, με αύξηση των επενδύσεων κυρίως σε κρατικά ομόλογα και ομόλογα υψηλής αξιολόγησης».
Κριτική στο επιχειρηματικό περιβάλλον
Όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, τόνισε ότι «παρόλο που έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να υφίσταται σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες που εμποδίζουν την ενίσχυση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας».
Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ελληνικές περιφέρειες, όπως πρόσθεσε, σχετίζεται με τη χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους, η οποία περιορίζει τις δυνατότητες επενδύσεων και εμποδίζει την περιφερειακή σύγκλιση. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι, παρότι η ανεργία έχει μειωθεί στο εθνικό επίπεδο, οι περιφέρειες αυτές διατηρούν υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα η αυξημένη αυτοαπασχόληση συνιστά έναν διαρθρωτικό περιορισμό στην αγορά εργασίας.
«Η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο διοικητής της ΤτΕ, «σε ένα πρότυπο μεσαίας και υψηλής τεχνολογικής έντασης είναι αναγκαία για τη βιώσιμη αύξηση των εξαγωγών, την υποκατάσταση εισαγωγών και τη μείωση του διαρκώς υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών». Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες, απαιτείται σταθερή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στο νέο παραγωγικό μοντέλο.