Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνει ότι ο κόσμος βιώνει τις πιο ταραγμένες στιγμές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη ως «κρίση πολιτικής ταυτότητας».
Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Γεραπετρίτης τόνισε τη σοβαρότητα δύο μεγάλων διεθνών συγκρούσεων, επισημαίνοντας ότι ο «εφιάλτης» και η αύξηση των θανάτων στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν, ενώ η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας.
Υπογράμμισε ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελούν «καλά νέα».
Λαϊκισμός και Δημαγωγοί
Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι οι ανισότητες μεταξύ των εθνών αμφισβητούν την «ουσία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ο λαϊκισμός και οι δημαγωγοί κυριαρχούν».
Ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια αναταραχή σχετίζεται με την τεχνολογία και τη διεθνή κινητικότητα, επηρεάζοντας όλες τις προκλήσεις, από πανδημίες μέχρι κλιματικές αλλαγές και μετανάστευση. Αυτή η αναταραχή συνοδεύεται από μια κρίση στην παγκόσμια συνεργασία και πίστη στους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν σε πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η Ελλάδα πιστεύει ότι «η δημοκρατία έχει έναν αυτοδιορθωτικό μηχανισμό» και θεωρεί ότι απαιτείται ισχυρή ηγεσία από τα μεγάλα έθνη και διεθνείς οργανισμούς για να επαναφέρει την πίστη στην ειρήνη και την ευημερία.
Για την Ευρώπη και την Ουκρανία
Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ανάγκη για ομόφωνες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει εμπόδιο, καθώς επιτρέπει σε ένα μόνο κράτος να ασκεί βέτο.
Ωστόσο, το βέτο εκφράζει εθνικά συμφέροντα, που πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «κρίση πολιτικής ταυτότητας»: «Μερικές φορές φαίνεται ότι ξεχνάμε τα βασικά στοιχεία που μας ενώνουν ως Ευρωπαίους, και υποφέρουμε από αποκλίσεις και συγκρούσεις», δήλωσε. «Πρέπει να βρούμε ξανά την ανθεκτικότητα και την ταυτότητά μας».
Η Ελλάδα υποστηρίζει την Ουκρανία γιατί προάγει το κράτος δικαίου και την εδαφική της ακεραιότητα.
Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, κάτι που συνέβη το Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ότι οι κυρώσεις ήταν μερικώς επιτυχείς, καθώς η Μόσχα έχει βρει τρόπους να τις παρακάμψει. Οι κυρώσεις δεν αποτέλεσαν «σημείο καμπής για την ειρήνη», ανέφερε.
«Εφιάλτης» ο πόλεμος στη Γάζα
Ο Γεραπετρίτης συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών και έχει συζητήσει εκτενώς την ανοικοδόμηση της Γάζας με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, διαφαίνοντας τον εαυτό της ως «έντιμο μεσολαβητή».
«Θέλουμε να εμπλακούμε ενεργά, αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, το βασικό θέμα είναι να σταματήσει ο εφιάλτης», δήλωσε.
Κατήγγειλε την δολοφονία 1.200 ανθρώπων από τη Χαμάς και την απαγωγή ομήρων από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, περιγράφοντας αυτά τα γεγονότα ως «απάνθρωπα». Ένιωσε αδύναμος να αντέξει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι πάνω από 53.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Ο Γεραπετρίτης, που θα προεδρεύσει σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των αμάχων, ζήτησε μαζική ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και άμεση κατάπαυση του πυρός.
Τα πρώτα φορτηγά βοήθειας έφτασαν στη Γάζα αυτή την εβδομάδα, μετά από σχεδόν τρεις μήνες ισραηλινού αποκλεισμού. Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει ένα νέο σύστημα διανομής για να αποτρέψει τη Χαμάς από την πρόσβαση σε αυτή τη βοήθεια, την οποία χρησιμοποιεί για να διατηρήσει την επιρροή της.
«Αναζητείται συμβιβασμός για τους δασμούς των ΗΠΑ»
Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενισχύονται, αναφέροντας επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Pfizer στον τομέα της ενέργειας.
Όσον αφορά τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ, δήλωσε ότι δεν είχαν σημαντική επιρροή στη χώρα, «καθώς δεν είμαστε πολύ εκτεθειμένοι σε αυτό το είδος διμερούς εμπορίου».
Η Ελλάδα υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και, ενώ «δεν θεωρούμε ότι οι δασμοί είναι θετική εξέλιξη… πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένας συμβιβασμός».
Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 20% σε προϊόντα από την ΕΕ, όμως αργότερα έδωσε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για τις εμπορικές ανησυχίες των ΗΠΑ. Οι χώρες που υπόκεινται στην κατηγορία αυτή θα αντιμετωπίσουν βασικούς δασμούς 10%.
Πηγή: AP