Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε νέα παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του ετήσιου βραβείου του ΕΒΕΑ στο Ζάππειο, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.
Οι σχετικές αλλαγές θα ανακοινωθούν σε επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αναμένονται αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες της εργατικής νομοθεσίας, γεγονός που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, καθώς και απλοποιήσεις στη διαδικασία προσλήψεων και απολύσεων. Ωστόσο, ξεχωρίζει η παρέμβαση που θα επιτρέπει σε μία επιχείρηση να απασχολεί εργαζόμενους έως 13 ώρες ημερησίως, εφόσον αμείβονται για υπερεργασία και υπερωρίες. Εως τώρα, το 13άωρο ίσχυε μόνο για δύο διαφορετικούς εργοδότες, ενώ τώρα θα ισχύει για έναν, με σκοπό την εξάλειψη κενών θέσεων εργασίας.
Παρά τις παραπάνω παρεμβάσεις, δεν περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση για τη βελτίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερες συλλογικές συμβάσεις και, κατ’ επέκταση, σε υψηλότερους μισθούς. Αυτή η αλλαγή έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους. Μέχρι τότε, οι οποιεσδήποτε αύξεις στον ιδιωτικό τομέα θα εξαρτώνται από την πτώση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Αν ήταν τόσο εύκολο, ποιος ο λόγος των νέων ΣΣΕ; Θα είχαμε ήδη διατηρήσει τις ατομικές συμβάσεις που επικρατούν εδώ και 15 χρόνια, με αποτέλεσμα οι μισθοί να έχουν «παγώσει» στα επίπεδα του 2009.
Όταν μιλάμε για εργασιακό νομοσχέδιο και παρεμβάσεις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι απευθυνόμαστε σε πολίτες που έχουν απηυδήσει από τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα. Αν δεν κατανοούμε αυτό το γεγονός, τότε αποδεχόμαστε τις «φιέστες» του υπουργείου Εργασίας, που προσπαθεί να μας πείσει ότι η Ελλάδα είναι ένας εργασιακός παράδεισος και ότι οι ικανότητες που έχουν αναζητήσει καριέρες στο εξωτερικό θα επιστρέψουν. Ωστόσο, αυτά τα επικοινωνιακά τρικ δεν παράγουν αποτελέσματα.
Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν την σκληρή πραγματικότητα: Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αποκάλυψε πρόσφατα ότι σχεδόν το 57,1% των μισθωτών ζει σε συνθήκες υποκειμενικής φτώχειας. Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη σε αυτό το φαινόμενο στην ΕΕ, με τη Βουλγαρία να ακολουθεί 28 μονάδες κάτω! Αντί του μέσου όρου της ΕΕ, που είναι στο 13%, είναι καλύτερα να μην αναφερθούμε. Με την επιτρεπόμενη εργασία 13 ωρών στον ίδιο εργοδότη, μπορεί να μειωθεί το ποσοστό των μισθωτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα.
Προσθέτοντας σε όλα αυτά, μια μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών και Ερευνών δείχνει ότι ο κύριος λόγος που οι «δυνατές μυαλά» φεύγουν στο εξωτερικό είναι οι κακές εργασιακές συνθήκες. Είναι αδιανόητο αυτό στην Ελλάδα των 13 ωρών εργασίας!
Γι’ αυτό, θα ήταν πιο σοφό να τοποθετηθεί μια πινακίδα στα τελωνεία που να λέει: «Γύρνα πίσω, ή έστω τηλεφώνα». Αυτό ίσως αποδειχθεί πιο πειστικό από τις πολιτικές παρεμβάσεις που φαίνονται να απομακρύνουν τους πολίτες, ειδικά τους νέους, από τη χώρα. Δυστυχώς.