Η Τουρκία θα επωφεληθεί από το Ταμείο των 150 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής στην ΕΕ
Παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Η τελική έγκριση θα λάβει χώρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 27 Μαΐου, ωστόσο, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν τη δυνατότητα άσκησης βέτο, καθώς η συμμετοχή τρίτων χωρών στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΕ απαιτεί ειδική πλειοψηφία.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με casus belli, ενώ ο Ερντογάν παραβιάζει ανοικτά τις διεθνείς αποφάσεις και υποστηρίζει την ιδέα των «δύο κρατών» στην Κύπρο.
Τα «δημοκρατικά ιδεώδη» που προβάλλει η ΕΕ φαίνεται να παραβλέπονται, ενώ ο αντίπαλος του Ερντογάν, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εικρέμ Ιμάμογλου, παραμένει φυλακισμένος χωρίς δίκη.
Επιχειρηματικά Συμφέροντα
Η Ευρώπη φαίνεται να έχει μετατρέψει την ΕΕ σε «μπίζνα», επικεντρωμένη σε μία «πολεμική οικονομία». Έχουν πείσει την κοινή γνώμη ότι η ρωσική απειλή είναι άμεση.
Το νέο πρόγραμμα για τον επανεξοπλισμό της ΕΕ ονομάζεται Security Action for Europe (SAFE) και περιλαμβάνει την άντληση κεφαλαίων μέσω δανεισμού. Το 65% θέτει προς τις αμυντικές βιομηχανίες των κρατών-μελών και το 35% σε «τρίτες χώρες», όπως η Βρετανία και η Τουρκία.
Η Βρετανία έχει υπογράψει ασφάλεια με την ΕΕ για να συμμετάσχει στη διαδικασία με λιγότερους περιορισμούς.
Επιπλέον, η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως στην Τουρκία να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία μέσω συνεργασιών με κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Τουρκία επιδιώκει την αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών και επεκτείνει τις διμερείς συνεργασίες της.
Διεθνείς Συνεργασίες
Η Τουρκία εξάγει πολεμικά πλοία στην Πορτογαλία, τεθωρακισμένα στη Ρουμανία και εκπαιδευτικά αεροσκάφη στην Ισπανία. Συμμετέχει σε κοινοπραξίες για την παραγωγή drones με ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.
Σημαντική είναι η συνεργασία με την ιταλική Leonardo για την παραγωγή drones στην Ιταλία, που στοχεύει και στην είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Τουρκία συμμετέχει επίσης στο ευρωπαϊκό σχέδιο Sky Shield για συστήματα αεράμυνας, προσφέροντας τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα.
Δημοκρατικά Ζητήματα
Με αυτές τις συνεργασίες, η Τουρκία επιδιώκει να καθιερωθεί ως σημαντικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και να μειώσει την αντίδραση της ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι σαφές ότι οι αυξανόμενες αμυντικές συνεργασίες με την Τουρκία μπορούν να υπονομεύσουν την ικανότητα της ΕΕ να προάγει δημοκρατικές αξίες πέρα από τα σύνορά της.
Δυστυχώς, η κατάσταση θυμίζει το γνωστό ποίημα: οι «πολιτικοί νάνοι» της ΕΕ κατεδαφίζουν τα τείχη για να καλωσορίσουν τον Σουλτάνο…