Τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα αναδεικνύονται σε κορυφαίους υποστηρικτές της ελληνικής ναυτιλίας, με εννέα τράπεζες να καλύπτουν το 35% της χρηματοδότησης του τομέα.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research, μέχρι το τέλος του 2024, το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τρα банков στην ελληνόκτητη ναυτιλία ανήλθε σε 18,65 δισ. δολάρια, με τη συνολική χρηματοδότηση να φτάνει τα 53,51 δισ. δολάρια.
Ό tanto οι ελληνικές τράπεζες όσο και η συνολική χρηματοδότηση παρουσίασαν αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2023. Ειδικότερα, οι ελληνικές τράπεζες διακρίθηκαν με αύξηση 17,5%, φτάνοντας από 15,79 δισ. δολάρια το 2023, σε 18,65 δισ. δολάρια το 2024.
Οι τεσσέρις συστημικές τράπεζες
Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ανήκουν σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πέντε κορυφαίες θέσεις στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, με την UBS να προηγείται.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Eurobank με χαρτοφυλάκιο 4,6 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς με 4,47 δισ. δολάρια και η Εθνική Τράπεζα με 4,24 δισ. δολάρια. Η Alpha Bank ολοκληρώνει την τετράδα με χαρτοφυλάκιο που πλησιάζει τα 4 δισ. δολάρια (3,97 δισ. δολάρια).
Η Aegean Baltic έρχεται στην πέμπτη θέση με 419 εκατ. δολάρια, ενώ η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει χαρτοφυλάκιο 380 εκατ. δολαρίων. Ακολουθούν η Ελληνική Τράπεζα με 245 εκατ. δολάρια και η Τράπεζα Αττικής με 203 εκατ. δολάρια, ενώ η Astrobank κλείνει τη λίστα με 39 εκατ. δολάρια.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της φετινής έκθεσης είναι η συμμετοχή κινεζικών leasing, με τη China Merchants Bank Leasing να φτάνει τα 3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με το 2023 και κατατάσσοντας στην έβδομη θέση, πίσω από τη City με 3,3 δισ. δολάρια.
Αυξητική τάση
Το 2024 αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα αποδοτική χρονιά για τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, που αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν αντανακλά πλήρως τις επιδόσεις των περισσότερων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, όπως αναφέρει ο Ted Πετρόπουλος, επικεφαλής της Petrofin Research.
«Η δημιουργία νέων δανείων ήταν σε υψηλά επίπεδα, όμως ο αντίκτυπός της περιορίστηκε λόγω της επιτάχυνσης των αποπληρωμών προηγούμενων δανείων», σημειώνει.
Κατά το 2024 σημειώθηκε αύξηση 20% στις νέες παραγγελίες πλοίων, ενισχύοντας τη δραστηριότητα των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν την καλύτερη απόδοση φέτος, με δανειακά χαρτοφυλάκια αυξημένα κατά 17,5%, κυρίως λόγω της εστίασής τους στη ναυτιλία.
Η άνοδος στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και των τραπεζών, σε συνδυασμό με ένα καλά οργανωμένο χαρτοφυλάκιο δανείων, βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να ανταγωνίζονται μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού και βελτιώνοντας τους όρους των δανείων.
Η σημασία των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση ναυτιλιακών συμφερόντων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, προσθέτει ο κ. Πετρόπουλος.
Με την υποστήριξη σχετικών υπηρεσιών και την αύξηση των καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα τους, ειδικά για μικρότερους και μεσαίου μεγέθους πλοιοκτήτες, καθώς και για τις νέες χρηματοδοτήσεις.
Οι μεγαλύτεροι Έλληνες πλοιοκτήτες με παραγγελίες, κυρίως σε κινεζικά ναυπηγεία, προτιμούν την κινεζική χρηματοδοτική μίσθωση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν την ελληνική τους χρηματοδότηση κατά 4%, αν και το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε κατά 1%.
Μια μελέτη δείχνει ότι πάνω από το 90% των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση έχουν αυξημένη ικανότητα και επιθυμία να ανταγωνίζονται.
Οι τράπεζες της Μέσης Ανατολής έχουν επίσης επενδύσει περισσότερο στην χρηματοδότηση ελληνικών πλοιοκτητών.
Συνολικά, η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας παρουσίασε θετική πορεία το 2024, παρά τον έντονο ανταγωνισμό από εναλλακτικές μορφές δανεισμού.
Το μέλλον
Παρά την αβεβαιότητα του περιβάλλοντος, οι τράπεζες διατηρούν τη διάθεση δανεισμού, εστιάζοντας σε πλοιοκτήτες με παραγγελίες νεότευκτων πλοίων.
Συζητήσεις με κορυφαίους δανειστές αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση χορηγήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Οι τράπεζες αναζητούν πλοιοκτήτες και τομείς λιγότερο επηρεασμένους από την οικονομική αβεβαιότητα.
Ορισμένοι Έλληνες πλοιοκτήτες ζητούν «άδειες» από τις τράπεζες, ελπίζοντας σε ευκαιρίες εάν οι τιμές ναυτιλίας συνεχίσουν να υποχωρούν.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχει επίσης πλήξει την κινεζική χρηματοδοτική μίσθωση, καθώς μόνο οι τοπικοί πλοιοκτήτες χρηματοδοτούν πλέον μέσω αυτής της μεθόδου.
Οι περισσότεροι δυτικοί πλοιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, παραμένουν σε αναμονή για την κατάσταση της αγοράς.