«Αυτές είναι δικές μας υποθέσεις και αποφασίζουμε εμείς για αυτές, όχι η αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, σχολιάζοντας τις επικρίσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους μετά την ταξινόμηση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ως «εξακριβωμένης δεξιάς εξτρεμιστικής» οργάνωσης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.
«Είμαστε λειτουργικές δημοκρατίες»
Σε συνέντευξή του την Τετάρτη (7/5) στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας Welt, ενώ βρισκόταν σε πτήση από το Παρίσι προς την Βαρσοβία και προετοιμαζόταν για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο νεοεκλεγείς καγκελάριος υπογράμμισε πως η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών μας, ειδικά όταν ένα πολιτικό κόμμα χαρακτηρίζεται ως “εξτρεμιστικό”. «Είμαστε λειτουργικές δημοκρατίες. Διαφορετικές, αλλά δημοκρατίες. Οι Αμερικανοί δεν θα μας επέτρεπαν να ανακατευόμαστε στα εσωτερικά τους θέματα. Αυτά είναι δικά μας ζητήματα και εμείς τα διαχειριζόμαστε, όχι η αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μερτς. Σημείωσε ωστόσο ότι θα εκφράσει τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο Τραμπ κατά την επικοινωνία τους για την προσφορά και τη θυσία χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφορμή την 80ή επέτειο από το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στην πιθανότητα επιβολής επιπλέον δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι οι δασμοί βλάπτουν όλες τις πλευρές και επανέλαβε την επιθυμία του να συζητήσει με τις ΗΠΑ τρόπους περαιτέρω διευκόλυνσης του εμπορίου, και όχι το αντίθετο. Διευκρίνισε πως δεν είναι η Γερμανία που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα κοινά σημεία που μπορεί να βρει με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο καγκελάριος ανέφερε ότι και οι δύο προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο και μπαίνουν ξανά στην δημόσια πολιτική. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι και οι δύο παίζουν γκολφ. Ο καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να γνωρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο πριν από τις προγραμματισμένες τους συναντήσεις στο ΝΑΤΟ και στην Ομάδα των Επτά (G7) τους επόμενους μήνες.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση»
Ο κ. Μερτς χαρακτήρισε «μεγαλύτερη πρόκληση» για την Ευρώπη την συμβολή της στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν οι γερμανικές δυνάμεις θα αναλάμβαναν την επιτήρηση μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ για αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων και αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων, ο καγκελάριος περιέγραψε τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ως «μεταβατικό» μέτρο, απαραίτητο για τη Γερμανία, ειδικά λόγω της κεντρικής της θέσης στην Ευρώπη. Προσέθεσε ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Πολωνία συμφωνούν στην ανάγκη συντονισμένων πρωτοβουλιών εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράτυπης μετανάστευσης.