Η ‘Αμυνα της πατρίδας απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος. Είναι απαραίτητη μια ριζική μεταρρύθμιση. Η «Ατζέντα 2030», η οποία είναι η απάντηση της Πολιτείας σε αυτή τη σημαντική ανάγκη, δεν αποτελεί απλώς μια λίστα προτεραιοτήτων. Αντιπροσωπεύει μια ολιστική προσέγγιση στην άμυνα, την αποτροπή, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Ο τομέας της ‘Αμυνας μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ευημερίας για την κοινωνία μας.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή εορτασμού του προστάτη του Στρατού Ξηράς, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 25 Απριλίου.
Ο κ. Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε διεξοδικά στην «Ατζέντα 2030», ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει «στη βελτίωση της καριέρας, των συνθηκών ζωής και της μισθοδοσίας των στελεχών μας».
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι συμβατικές και υβριδικές απειλές, καθώς και οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για έναν ολοκληρωτικό ανασχεδιασμό» επισήμανε.
Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν έχει την ευχέρεια του Λουξεμβούργου. Δεν βρίσκεται σε μια ήσυχη γεωπολιτική γωνιά της Ευρώπης. Είναι ακριβώς εκεί, όπου οι συνεχείς γεωπολιτικές μεταβλητές, η αστάθεια, οι ανταγωνισμοί και οι απρόβλεπτες συγκρούσεις συναντιούνται».
«Για να μπορέσει η Ελλάδα να επιβιώσει, απαιτούνται αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό πετυχαίνεται με την «Ατζέντα 2030». Η Ατζέντα είναι ήδη σε διαδικασία υλοποίησης. Το πρόσφατα εγκριμένο σχέδιο από το ΚΥΣΕΑ για τη Δομή Δυνάμεων και ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών περιλαμβάνουν τις βασικές στρατηγικές επιλογές της χώρας για τα επόμενα 12 χρόνια, συν 8, δηλαδή συνολικά 20» επισήμανε.
Διεύρυνση της Υποεπιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής
«Κάθε πρόγραμμα που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα προχωρά μόνο μετά από ειδική συζήτηση στην υποεπιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής των Ελλήνων. Θα ζητήσω τη διεύρυνσή της με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, μόλις ανοίξει η Βουλή την επόμενη Δευτέρα. Φυσικά, όπως ο νόμος απαιτεί, θα προχωρά μόνο μετά από ειδική απόφαση του ΚΥΣΕΑ» δήλωσε ο κ. Δένδιας.
«Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα ζητήματα εξοπλισμών δεν είναι ούτε κομματικό προνόμιο ούτε κομματικό κτήμα. Ανήκουν στον τομέα της κοινής προσέγγισης και κατανόησης όλων των κομμάτων, αν όχι όλων των Ελλήνων» πρόσθεσε.
«Εστιάζουμε στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών μας με την ενσωμάτωση κατάλληλων συστημάτων και αντιλήψεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται η «Ασπίδα του Αχιλλέα», τα πυραυλικά συστήματα, τα anti-drone όπως ο «Κένταυρος» και η αναβάθμιση των στρατιωτών με το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής», ήδη σε εξέλιξη» διευκρίνισε.
«Άγιος Γεώργιος: Ο Οπλίτης του Ουρανού»
Σχετικά με την επίσημη εορτή του Αγίου Γεωργίου, τόνισε ότι αποτελεί μια προσωπικότητα «κεντρική στη θρησκευτική μας πίστη καθώς και στην λαογραφική μας παράδοση».
«Όπως σημειώθηκε από τον Αρχηγό, η εικόνα Του κοσμεί τις πολεμικές σημαίες του Ελληνικού Στρατού από το 1864. Είναι Προστάτης του Στρατού Ξηράς και του Πεζικού από το 1953. Ενός Όπλου με το οποίο με συνδέει η 28μηνη υπηρεσία μου ως έφεδρος Αξιωματικός» πρόσθεσε.
«Ο Άγιος Γεώργιος δεν ανακαλείται μόνο ως ηθικό πρότυπο στην συλλογική μνήμη του ελληνισμού. Αντιπροσωπεύει επίσης στρατιωτική αρετή. Όπως ψέλνεται στην Ιερά του Ακολουθία: «Ἄγιε τοῦ Θεοῦ, Γεώργιε τρισμάκαρ, ὁπλίτη τοῦ Ουρανοῦ καὶ φύλακα τῆς γῆς» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.