Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Χούθι στην Υεμένη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια κλιμάκωση, μετά από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις «αδιάκοπες» επιθέσεις έως ότου η οργάνωση τερματίσει τις στρατιωτικές της ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ναυτιλία και τα αμερικανικά συμφέροντα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επισήμανε ότι «οι Χούθι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να πλήττουν τη διεθνή ναυτιλία χωρίς την υποστήριξη του Ιράν».
Οι Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι 53 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν την Κυριακή στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry Truman στην Ερυθρά Θάλασσα (ένας ισχυρισμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Ουάσινγκτον), δηλώνοντας πως θα στοχεύουν αμερικανικά εμπορικά πλοία ως αντίποινα για τη στρατηγική των ΗΠΑ, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον έχει οδηγήσει στο θάνατο υψηλά στελέχη των ανταρτών.
Ποιος είναι ο στόχος της δράσης κατά των Χούθι από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ
Απειλή για τη διεθνή ναυτιλία
Οι Χούθι έχουν αρχίσει να επιτίθενται σε στρατιωτικά και εμπορικά πλοία σε έναν από τους πιο σημαντικούς θαλάσσιους διαδρόμους του κόσμου, αμέσως μετά την έναρξη της σύρραξης στη Γάζα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ το Οκτώβριο του 2023.
Δηλώνουν ότι στοχεύουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που συνδέονται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, αν και πολλά από αυτά τα πλοία δεν είχαν καμία ουσιαστική σχέση με τη σύγκρουση.
Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από 100 εμπορικά πλοία με πυραύλους και drones, βυθίζοντας δύο και σκοτώνοντας τέσσερις ναυτικούς, μέχρι την αρχή της τρέχουσας εκεχειρίας στη Γάζα το μέσο Ιανουαρίου. Άλλοι πύραυλοι και drones αναχαιτίστηκαν ή δεν προσέγγισαν τους στόχους τους, που περιλάμβαναν και δυτικούς στρατηγικούς στόχους.
Αν και οι επιθέσεις μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι θα ξαναρχίσουν τις επιθέσεις κατά «οποιουδήποτε ισραηλινού πλοίου» μετά την απόφαση του Ισραήλ να διακόψει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, με σκοπό την πίεση προς τη Χαμάς κατά τις διαπραγματεύσεις για την παράταση της εκεχειρίας. Ανέφεραν επίσης ότι οι προειδοποιήσεις τους περιλαμβάνουν προαναφερθέντες θαλάσσιους χώρους. Από τότε δεν έχει αναφερθεί καμία επιθεση από τους Χούθι.
«Αυτές οι συνεχείς επι attacks έχουν κοστίσει στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θέτουν και σε κίνδυνο αθώες ζωές», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ανακοίνωση των αεροπορικών επιθέσεων μέσω κοινωνικών δικτύων.
Κίνδυνος για τις ΗΠΑ
Η προηγούμενη στρατηγική των Χούθι είχε οδηγήσει σε επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και άλλων δυτικών πολεμικών πλοίων, προκαλώντας κάποιες από τις σοβαρότερες συγκρούσεις που έχει αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν, μαζί με το Ισραήλ και τη Βρετανία, είχαν προηγουμένως αναλάβει δράση κατά των Χούθι στην Υεμένη. Ωστόσο, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, η επιχείρηση του Σαββάτου διεξήχθη αποκλειστικά απ’ τις ΗΠΑ.
Η ναυτική ομάδα του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman, που περιλαμβάνει τρία αντιτορπιλικά και ένα καταδρομικό, βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και συμμετείχε στην εν λόγω αποστολή. Το πυρηνικό υποβρύχιο USS Georgia, εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ, δραστηριοποιείται επίσης στην περιοχή.
Προστασία της ναυσιπλοΐας
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι επιθέσεις σκοπό έχουν την «προστασία της αμερικανικής ναυτιλίας, των αεροναυτικών δυνάμεων και την αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».
Η εστίαση στις επιθέσεις των Χούθι έχει ενισχύσει τη θέση τους, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν εσωτερικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του δεκαετούς πολέμου στην Υεμένη, που έχει καταστρέψει τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Πίεση στο Ιράν
Οι επιθέσεις του Σαββάτου είχαν επίσης ως στόχο να ασκήσουν πίεση στο Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Χούθι, τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα καταστήσει το Ιράν «πλήρως υπεύθυνο» για τις ενέργειες των Χούθι.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα τον χαρακτηρισμό των Χούθι ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», που συνοδεύεται από κυρώσεις και πιθανές ποινές για όσους παρέχουν «υλική υποστήριξη» στην οργάνωση.
Η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει επίσης το Ιράν να επανεκκινήσει διμερείς συνομιλίες για το προχωρημένο πυρηνικό του πρόγραμμα, με τον Τραμπ να στέλνει επιστολή στον ανώτατο ηγέτη της χώρας. Ο Τραμπ, ο οποίος είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα, έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη τέτοιου προγράμματος.
Επιπλέον, ο Τραμπ έχει επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν στο πλαίσιο της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια νέα πυρηνική συμφωνία.
Οι τρεις στόχοι των αμερικανικών επιθέσεων
Η Wall Street Journal, αναφερόμενη σε δύο πηγές που είναι ενημερωμένες για τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ, ανέφερε ότι το τρέχον κύμα των αμερικανικών επιθέσεων κατά των Χούθι στην Υεμένη έχει τρεις κύριους στόχους.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, βραχυπρόθεσμα, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στοχεύουν εκτοξευτές πυραύλων των Χούθι που προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις στοχεύουν επίσης στη στοχοποίηση ηγετικών στελεχών των Χούθι.
Τέλος, οι επιδρομές αποστέλλουν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος, επιδεικνύοντας τη στρατηγική και στρατιωτική ισχύ που μπορεί να κινητοποιηθεί.