Πρέπει να γίνουν επείγουσες διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Ευρώπης, καθώς οι νέοι δασμοί 50% σε όλα τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα από τον πρόεδρο Τραμπ θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη Κυριακή;
«Η απειλή του προέδρου αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για την επέκταση της επιρροής των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο, και στοχεύει στη μείωση των υψηλών εμπορικών ελλειμμάτων, κυρίως με την ΕΕ», δήλωσε η δημοσιογράφος Νάντια Ατβάλ στο fintech tv.
Ο Τραμπ φαίνεται να υπονοεί πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα με μια πειστική πρόταση.
Πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; «Η ΕΕ δεν πρέπει να θεωρεί ότι ο Τραμπ μπλοφάρει», προσθέτει.
Στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, υπάρχει ακόμα ελπίδα για μια αποτελεσματική «διπλωματία κρίσης». Η ΕΕ έχει έτοιμη μια λίστα με αντιδασμούς ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Αμερικανός αναλυτής Τζόναθαν Κρίστολ σημείωσε: «Η ΕΕ ανησυχεί δικαίως, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί μια τελευταία στιγμή συμφωνία. Ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή, είναι πιθανό να συμβεί αργότερα. Όπως συμπεραίνουν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες, οι νικητές σπάνια προκύπτουν από εμπορικούς πολέμους.
Ο στόχος του Τραμπ
Το ερώτημα είναι: Γιατί ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε ξαφνικά στην ΕΕ με 50% δασμούς, πριν λήξει η τριμηνιαία εκεχειρία το καλοκαίρι;
Ο λόγος είναι απλός: Η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Τραμπ θέτει σε κίνδυνο τις δημόσιες οικονομίες των ΗΠΑ. Ακόμα και οι οργανισμοί που υποστηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παραδέχονται ότι το «Μεγάλο και Όμορφο Νομοσχέδιο» θα προσθέσει 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος.
Σύμφωνα με εκτίμηση της Επιτροπής για τον Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (CRFB), η φορολογική μεταρρύθμιση θα εκτοξεύσει το χρέος στο 145% του ΑΕΠ μέχρι το 2035, περίοδο κατά την οποία θα ισχύει το νόμο που πέρασε με μία μόνο ψήφο.
Επιπλέον, το έλλειμμα κινδυνεύει να φτάσει το 9,5% μέσα σε μια δεκαετία, με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου να εκτιμά ότι κατά την τριετία 2026-2028 το έλλειμμα θα αυξηθεί κατά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Το ομοσπονδιακό χρέος φτάνει περίπου τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πριν την υπογραφή της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2017.
«Σχεδόν το 14% των δολαρίων πηγαίνει σε πληρωμές τόκων, που είναι περισσότερα από ό,τι ξοδεύει η χώρα για την άμυνα. Αν δεν ληφθούν μέτρα, η χώρα θα προσθέσει άλλα 21 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους από το 2025 μέχρι το 2034», προειδοποιούν αναλυτές.
Ο Τραμπ προσπαθεί να μεταθέσει το κόστος στους εταίρους του, περιλαμβανομένης της ΕΕ, καθώς πιστεύει ότι λόγω του εσωτερικού κατακερματισμού, είναι πιο εύκολο να χρηματοδοτήσει το νέο νομοσχέδιο μέσω των δασμών.
Η υποβάθμιση της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας από τη Moody’s συνδέεται άμεσα με αυτή τη μη βιώσιμη πορεία χρέους και των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε πληρωμές ομολόγων που λήγουν το φθινόπωρο.
Προβλέψεις για τα επιτόκια
Δεδομένου ότι το χρέος πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί με χαμηλότερα επιτόκια, αναμένονται καλοκαιρινές διακυμάνσεις στην αγορά.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αντιστέκεται στις πιέσεις του Τραμπ για μείωση των επιτοκίων φοβούμενος αναζωπύρωση του πληθωρισμού, αλλά ο πρόεδρος εξετάζει τρόπους να παρακάμψει τις αντιδράσεις.
Η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι ευνοϊκή, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω των πολιτικών του Τραμπ κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 1,8% από το 2,7% που πρόβλεπε προηγουμένως.
Όλα αυτά αναδεικνύουν τις αμφιβολίες για την εμπιστοσύνη της αγοράς στις ΗΠΑ. «Οι επενδυτές αρχίζουν να αναρωτιούνται αν το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα παραμένουν ασφαλή καταφύγια», επισημαίνουν οι αναλυτές. Αν η κατάσταση με το έλλειμμα και το χρέος συνεχιστεί, η στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στους παγκόσμιους εταίρους θα παραπέμπει σε εποχές της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Ωστόσο, η αμερικανική αυτοκρατορία αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο.