Η Συρία είναι έτοιμη να ρίξει στην αγορά μισό εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, μετά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων από τον πρόεδρο Τραμπ κατά την επίσκεψή του στον Κόλπο.
Σύμφωνα με την S&P Global, η άρση των κυρώσεων και οι συμφωνίες που κατέληξε η νέα κυβέρνηση με τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν τις βασικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη βόρεια Συρία, αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου από 30.000 σε περισσότερα από 400.000 βαρέλια την ημέρα.
Οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Συρίας επιβλήθηκαν το 2011, μετά την καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων από τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο τότε πρόεδρος Ομπάμα είχε υπογράψει απαγόρευση εξαγωγής συριακού πετρελαίου σε αμερικανικές εταιρείες.
«Θα διατάξω την παύση των κυρώσεων για να τους δώσω μια ευκαιρία να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Τραμπ στο Επενδυτικό Φόρουμ ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας ότι είχε συζητήσει την απόφαση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και τον Τούρκο πρόεδρο. Οι κυρώσεις, που χαρακτήρισε «βάναυσες» και «εξουθενωτικές», θα αρθούν πλήρως, δήλωσε.
Ο ενεργειακός «διάδρομος»
Παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, η Συρία είναι σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου.
Προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος, η Συρία παρήγαγε 316 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, αλλά η παραγωγή έχει καταρρεύσει λόγω των συγκρούσεων. Σε περιοχές όπως το Ιντλίμπ, η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται από την Τουρκία λόγω έλλειψης τοπικών πόρων.
Ωστόσο, το πραγματικό ενεργειακό δυναμικό της χώρας δεν σχετίζεται μόνο με τους πόρους της, αλλά και με τη στρατηγική της τοποθεσία. Το Κατάρ, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν για τον σχεδιασμό ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη μέσω Συρίας ή Τουρκίας. «Μια σταθερή Συρία θα βοηθούσε τη Σαουδική Αραβία να επιτύχει τους οικονομικούς της στόχους, επιτρέποντας τη μεταφορά αγαθών από τον Κόλπο στην Τουρκία και την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αλ-Ασίλ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.
Ενεργειακός κόμβος η Συρία
Η Συρία έχει την ευκαιρία να αλλάξει την πορεία της μετά από 15 χρόνια δυσκολιών που περιλαμβάνουν πόλεμο και οικονομική κατάρρευση.
«Με την άρση των κυρώσεων, το ενεργειακό δυναμικό της Συρίας εκτινάσσεται. Στοχεύει να γίνει στρατηγικός παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος, με σημαντικά έσοδα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομία της», αναφέρουν πηγές της αγοράς.
Δεδομένου ότι το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η χώρα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις από ευρωπαϊκούς, αμερικανικούς και περιφερειακούς φορείς.
Παραγκωνισμός της Τουρκίας
Η ενεργειακή γεωγραφία της Μέσης Ανατολής μπορεί να επανασχεδιαστεί με την επαναλειτουργία του αγωγού που συνδέει το Κιρκούκ με το λιμάνι Μπανιάς στη Συρία.
«Εάν αυτός ο ”διάδρομος” λειτουργήσει, η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει σημαντικά έσοδα από τις διαμετακομίσεις και την επιρροή της ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», γράφει η ιστοσελίδα Yetkin report. «Ένας εκσυγχρονισμένος αγωγός από το Κιρκούκ προς το Μπανιάς θα προσφέρει στο Ιράκ άμεση πρόσβαση στη Μεσόγειο και θα αποτελέσει ισχυρό ανταγωνιστή του υπάρχοντος τουρκικού αγωγού», προσθέτει, αναφέροντας ότι μια λειτουργική γραμμή Κιρκούκ-Μπανιάς θα μπορούσε να καταστήσει τη Συρία έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην post-war ανασυγκρότηση.