Η μετοχή της Austriacard δέχεται έντονες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το πρωί, καθώς οι οικονομικές επιδόσεις του α’ τριμήνου απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Ειδικότερα, λίγο πριν τις 2:30 το μεσημέρι, η τιμή της μετοχής καταγράφει πτώση 5,6%, φτάνοντας τα 5,7 ευρώ, με χαμηλό ημέρας τα 5,6 ευρώ, κοντά στο ναδίρ της 7ης Απριλίου (5,5 ευρώ).
Οι εκτεταμένες ρευστοποιήσεις συμβαδίζουν με αυξημένο συναλλακτικό τζίρο, καθώς οι μέχρι στιγμής συναλλαγές αγγίζουν τα 460 χιλ. ευρώ, υπερβαίνοντας ήδη τον ημερήσιο μέσο όρο του 2025 (237 χιλ. ευρώ).
Πτώση στα κέρδη
Αργά χθες το απόγευμα, η διοίκηση της εταιρείας, που είναι επίσης εισηγμένη στη Βιέννη, ανακοίνωσε μείωση της καθαρής κερδοφορίας κατά 50,5% (από 5,2 σε 2,6 εκατ. ευρώ) και πτώση στον κύκλο εργασιών κατά 10% (από 91,8 σε 82,6 εκατ. ευρώ).
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι «7» που… σέρνουν τα «μεσαία»
Η έντονη πτώση αποδίδεται στη μείωση της τουρκικής αγοράς καρτών πληρωμών, που προήλθε από την εξομάλυνση των υψηλών αποθεμάτων τραπεζικών καρτών. Μάλιστα, οι αναμενόμενες επιδόσεις για το α’ εξάμηνο φαίνονται ανησυχητικές, αν και για το σύνολο του 2025, η διοίκηση διατηρεί θετικές εκτιμήσεις.
Απρόσμενη κατάσταση
Ωστόσο, η ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι στις πρόσφατες παρουσιάσεις προς τους αναλυτές (Investor Day) δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τα απογοητευτικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Αντίθετα, η διοίκηση επικεντρώθηκε στις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις ανάπτυξης +20% έως +25% κατά την περίοδο 2025 – 2027.
Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης φαίνεται να εξηγεί τη σημερινή αρνητική αντίδραση της αγοράς, που επιβεβαιώνει την αδυναμία να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις των 6 ευρώ/μετοχή. Από το προηγούμενο placement του 15% του μετοχικού κεφαλαίου, που πραγματοποιήθηκε στα 6 ευρώ/μετοχή, η μετοχή δυσκολεύεται να απαλλαγεί από τη μακροχρόνια συσσώρευση. Οι τελευταίες εξελίξεις σίγουρα δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της κατάστασης.
Η απόδοση της μετοχής από τις αρχές του 2025 έχει στραφεί σε αρνητική, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να έχει υποχωρήσει κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο δείκτης P/E (Price to Earnings) με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη του τελευταίου 12μήνου ανέρχεται μόλις στο 11,8x, δηλαδή σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με παρόμοιες μετοχές.
Ο manager που δίνει… γκάζι στην Π. Πετρόπουλος – Η Νιγηρία, τα eco-σκούτερ και το deal
(Τα παραπάνω αποτελέσματα προέρχονται από δημοσιογραφική έρευνα και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής.)