Η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, η οποία θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης που προβλέπεται για το τέλος του 2025.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103, το οποίο σχετίζεται με την μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων. Σε ερώτηση για το αν η αλλαγή θα επηρεάσει τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους ή μόνο τους νέους, απάντησε «όλους».
«Πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει την εποχή όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι αισθάνονται απειλή από τις κυβερνητικές αλλαγές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η μονιμότητα δεν πρέπει να λειτουργεί ως δύναμη που επιβραδύνει την πρόοδο. Ανέφερε ειδικά παραδείγματα δομικής ανεπάρκειας.
Η απόφαση του Μαξίμου να ανοίξει αυτή τη συζήτηση είναι μέρος μιας ευρύτερης επιδίωξης για αλλαγές, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει στασιμότητα στη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης. Η αξιολόγηση του δημόσιου τομέα είναι ήδη στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.
Παράλληλα, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι προτάσεις σαν αυτή συναντούν θετική ανταπόκριση από την κοινή γνώμη και επιδιώκουν να ασκήσουν πολιτική πίεση στους αντίπαλους κομματικούς φορείς. Σύμφωνα με έρευνα της Marc, το 88% των συμμετεχόντων συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την αξιολόγηση, ενώ το 76,2% υποστηρίζει την κατάργηση της μονιμότητας για όσους δεν επιτελούν καλά τα καθήκοντά τους.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προγραμματίζει να προτείνει αναθεωρήσεις και σε άλλα άρθρα, όπως το 16 (για τα μη κρατικά πανεπιστήμια), το 24 (για το περιβάλλον) και το 86 (σχετικά με την ποινική ευθύνη υπουργών). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των διατάξεων που αφορούν τη χωροταξία και την πολεοδόμηση, χωρίς να θυσιάζεται η προστασία του περιβάλλοντος.
Στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνηση αναμένεται να αναφερθεί και σε άλλα άρθρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της επιστολικής ψήφου. Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει την πιθανότητα ψήφου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο μία φορά για 6 χρόνια.
Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι επιδιώκουν να επιτευχθεί συναίνεση κατά τη διάρκεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Οι αναθεωρήσεις ήταν πάντα ευκαιρίες για συζητήσεις που χτίζουν γέφυρες, όχι για νέες ρήξεις», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Αυτή η Βουλή θα είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών θα μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 «ναι». Επίσης, άρθρα που περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές θα απαιτούν 180 θετικές ψήφους στην επόμενη Βουλή. Έτσι, η Ν.Δ. αποσκοπεί σε περισσότερες από 180 θετικές ψήφους για να διευκολύνει την αναθεώρηση αυτών των άρθρων.
Αύξηση της πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ
Η μεγαλύτερη πίεση επικεντρώνεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η Νέα Δημοκρατία θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις της με ένα κεντρώο ακροατήριο, το οποίο προσεγγίζει και η Χαριλάου Τρικούπη. Αναμένεται, λοιπόν, να ενταθεί η πολιτική αντιπαράθεση.
Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα άρθρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του, καλώντας να δώσει σαφή απάντηση: «Ναι ή όχι;». Σημείωσε ότι η διαδικασία θα είναι μια δοκιμασία για το ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε ότι μέχρι στιγμής η στάση του δείχνει να «αλληθωρίζει» προς άλλες κατευθύνσεις.
Η στρατηγική της Ν.Δ. θα επικεντρωθεί συνεχώς στη διάσταση αυτή, ενώ ταυτόχρονως εξελίσσεται ένα πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με την προανακριτική για τα Τέμπη, με την Ν.Δ. να αναμένει την κατάθεση πρότασης.