Συναγερμός στην Ιαπωνία: Επιβράδυνση εξαγωγών τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών του Τόκιο
Η Ιαπωνία, γνωστή και ως Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, εντάσσεται ξανά στο «κόκκινο» με την καταγραφή εμπορικού ελλείμματος για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες. Κύριος παράγοντας αυτής της εξέλιξης είναι η πτώση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας.
Οι δασμοί που εισήγαγε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχουν διαρκώς μεγαλύτερη επίδραση. Αν και οι εξαγωγές σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία παρουσίασαν άνοδο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει την κατάσταση.
Ο υπουργός Οικονομικής Αναζωογόνησης Ριοσέι Ακαζάβα αναμένεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το Σαββατοκύριακο για τρίτο γύρο συνομιλιών μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ αναμένεται να κορυφωθούν με αμοιβαίους δασμούς που μπορεί να φτάσουν το 24% έως τον Ιούλιο.
Δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο παραμένουν σε ισχύ και μεγάλοι εξαγωγείς όπως η Toyota, Honda και Nissan πλήττονται. Επίσης, οι χαλυβουργικές εταιρείες όπως η Nippon Steel βιώνουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Επιπλέον, η πρόσφατη ενίσχυση του ιαπωνικού γεν από 155 έναντι του δολαρίου πέρσι, σε περίπου 144 γιεν, μειώνει την αξία των εξαγωγών σε εθνικό νόμισμα, επηρεάζοντας αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο.
Η χώρα του «απεριόριστου χρέους»
Παράλληλα, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει ένα ιστορικό σοκ με το δημόσιο χρέος να αναμένεται να φτάσει το 240% φέτος. Ο πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα υπογράμμισε ότι το ποσοστό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2010. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων επιδεινώνει την κατάσταση, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να μειώνεται.
Η τελευταία δημοπρασία δημόσιου χρέους ήταν η χειρότερη από το 1987, με τη ζήτηση για 20ετή κρατικά ομόλογα να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Οι αποδόσεις έχουν φτάσει σε ρεκόρ, με το 2,555% για 20ετή, 3,14% για 30ετή και 3,6% για 40ετή ομόλογα. Ακόμα και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα σημειώνουν αύξηση στις αποδόσεις, υποδηλώνοντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Η κατάσταση με το χρέος των 8,84 τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθίσταται μη διαχειρίσιμη, ενδεχομένως ανοίγοντας την πόρτα σε μια κρίση χρέους», προειδοποιούν οι αναλυτές. Ομολογούν ότι τη στιγμή της κρίσης, ούτε η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε τόσο επισφαλή θέση.
Πτώση της εμπιστοσύνης
Η γενική οικονομική κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2025, χειρότερα από τις προσδοκίες. Αυτές οι εξελίξεις κρύβουν τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κατσουνόμπου Κάτο, επεσήμανε την ανάγκη για εμπιστοσύνη, φοβούμενος ότι μια περαιτέρω πτώση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων δείχνουν ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και δύσκολος.
«Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει όχι μόνο οικονομικές προκλήσεις, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές. Το μέλλον εξαρτάται από την ικανότητα της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ιαπωνίας να εξισορροπήσουν τις πολιτικές τους», καταλήγουν οι αναλυτές.
Ποσοτική σύσφιξη
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, μετά από χρόνια ποσοτικής χαλάρωσης, έχει στραφεί σε πολιτική ποσοτικής σύσφιξης, μειώνοντας τις τριμηνιαίες αγορές της κατά 400 δισεκατομμύρια γιεν. Αυτή η στρατηγική μόνο αβεβαιότητα δημιουργεί στην αγορά, εν μέσω φόβων για τις επιπτώσεις της στην ήδη εύθραυστη οικονομία.
Η κατάσταση είναι τεταμένη και οι φόβοι για παγκόσμιο σοκ εντείνονται, με τις πρόσφατες εξελίξεις να υποδεικνύουν ότι η Ιαπωνία διανύει μια κρίσιμη φάση στην οικονομική της ιστορία. Η αύξηση των αποδόσεων και η ευθραυστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος προμηνύουν βαθύτερη κρίση.
Παράλληλα, ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά, γνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Τόκιο μπορεί να έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Η οικονομική κρίση στην Ιαπωνία αναδεικνύει προκλήσεις που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς οικονομικού συστήματος.
Τα αμερικανικά ομόλογα των Ιαπώνων
Η Ιαπωνία και οι επενδυτές της είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικού χρέους, με 12,8% ή 1,13 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παρατηρείται επίσης ότι οι Ιάπωνες επενδυτές κατέχουν συνολικά 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα ομόλογα.
«Οι Ιάπωνες επενδυτές είναι αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με σημαντική παρουσία σε μετοχές και τίτλους σταθερού εισοδήματος. Αν ξεσπάσει κρίση στην Ιαπωνία, οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της ελληνικής κρίσης», προειδοποιούν οι αναλυτές.