• ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Γιατί είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου 

Γιατί είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου 

March 25, 2025
Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι προκάλεσε την πολύωρη διακοπή των δρομολογίων

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι προκάλεσε την πολύωρη διακοπή των δρομολογίων

June 25, 2025
Ο «έμπορος χαλιών» που βάζει ξανά το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

Ο «έμπορος χαλιών» που βάζει ξανά το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

June 25, 2025
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις «υπέστησαν σοβαρές ζημιές» από τις αμερικανικές επιδρομές

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις «υπέστησαν σοβαρές ζημιές» από τις αμερικανικές επιδρομές

June 25, 2025
Από αύριο επεκτείνεται πιλοτικά σε 3 κλάδους

Από αύριο επεκτείνεται πιλοτικά σε 3 κλάδους

June 25, 2025
Χάγη: Ο Ρούτε αποκάλεσε τον Τραμπ «μπαμπά» σε συνέντευξη Τύπου

Χάγη: Ο Ρούτε αποκάλεσε τον Τραμπ «μπαμπά» σε συνέντευξη Τύπου

June 25, 2025
500.000 ευρώ για εκσυγχρονισμό των κτηρίων του ΟΠΑ

500.000 ευρώ για εκσυγχρονισμό των κτηρίων του ΟΠΑ

June 25, 2025
Προσκάλεσε για δεύτερη φορά τον Τραμπ στο Μπάκιγχαμ

Προσκάλεσε για δεύτερη φορά τον Τραμπ στο Μπάκιγχαμ

June 25, 2025
57χρονη πέθανε την ώρα που έτρωγε με την κόρη της

66χρονος εντοπίστηκε νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι

June 25, 2025
Αναλαμβάνω τα καθήκοντα του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής με αίσθημα ευθύνης για την αναζήτηση της αλήθειας και με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

Αναλαμβάνω τα καθήκοντα του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής με αίσθημα ευθύνης για την αναζήτηση της αλήθειας και με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

June 25, 2025
Κεραυνός σκότωσε τον γαμπρό σε παραλία

Κεραυνός σκότωσε τον γαμπρό σε παραλία

June 25, 2025
Μετά τις ύβρεις Τραμπ, η χυδαία χειρονομία του Τζέι ντι Βανς σε ομιλία στο Οχάιο (βίντεο)

Μετά τις ύβρεις Τραμπ, η χυδαία χειρονομία του Τζέι ντι Βανς σε ομιλία στο Οχάιο (βίντεο)

June 25, 2025
Επτά Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί στη Γάζα

Επτά Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί στη Γάζα

June 25, 2025
NeaGreece
Διαφημιστειτε
  • Αρχική
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Διεθνή
  • πολιτικήσ
  • Κοινωνία
  • αθλητισμός
  • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Διεθνή
  • πολιτικήσ
  • Κοινωνία
  • αθλητισμός
  • Lifestyle
No Result
View All Result
NeaGreece
No Result
View All Result
Αρχική 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Γιατί είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου 

March 25, 2025
in 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ, timeout
Γιατί είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου 
Share on FacebookShare on Twitter

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με μια ιστορία που χάνεται στους αιώνες και είναι πάντα παρών στα ελληνικά σπίτια, ειδικά κατά την εορτή της 25ης Μαρτίου, που γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Κατά τον 15ο αιώνα, ο μπακαλιάρος έκανε την εμφάνισή του στα ελληνικά τραπέζια και πολύ σύντομα ενσωματώθηκε στη γιορτή της 25ης Μαρτίου, λόγω της προσιτής και εύκολης προετοιμασίας του. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστοί ήξεραν ότι μπορούσαν να βρουν παστό μπακαλιάρο, ακόμη και στα πιο μικρά μπακάλικα, γεγονός που τον καθόρισε ως ένα από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας.

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου προήλθε από την ανάγκη όσων ζούσαν στο εσωτερικό, καθώς είχαν δυσκολία στην προμήθεια φρέσκων ψαριών, ενώ οι κάτοικοι κοντά στη θάλασσα είχαν αυτή τη δυνατότητα, χωρίς να υπάρχουν και ψυγεία τότε.

Μπακαλιάρος και Σαρακοστή

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί την πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που καθιερώθηκε περίπου τον 4ο αιώνα μ.Χ. Οι πιστοί επιτρέπεται να τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα, μετά τις 3 το μεσημέρι.

Κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής, υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις, προσφέροντας στους πιστούς την ευκαιρία να ενισχύσουν την νηστεία τους, καθώς αυτή είναι η πιο αυστηρή, χωρίς καν την επιτρεπόμενη χρήση λαδιού.

Η πρώτη εξαίρεση συμβαίνει για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γνωστή ως 25η Μαρτίου, που είναι μια εορτή χαρμόσυνη και ιδιαίτερα σημαντική, με την επιτρεπόμενη κατανάλωση ψαριού, ελαιόλαδου και οίνου.

Η προτίμηση του μπακαλιάρου

Η επιλογή του μπακαλιάρου, έναντι άλλων ψαριών, έχει τις ρίζες της στην ιστορία, καθώς αναφέρεται ότι το 17ο και 18ο αιώνα, οι Άγγλοι εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου στην αγορά μας αντάλλαγμα για σταφίδες. Η φύση του ως παστό ψάρι διευκόλυνε τη συντήρηση και τη διάδοση του σε όλη τη χώρα.

Πώς να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο

Όταν αγοράζετε μπακαλιάρο, είναι σημαντικό να επιλέξετε κομμάτια με καλή μορφή και παχιά σάρκα. Κιτρινισμένα ή θαμπά κομμάτια υποδηλώνουν κακή ποιότητα. Τα κατεψυγμένα φιλέτα πρέπει να είναι ξεχωρισμένα και χωρίς παχιά στρώση πάγου.

Αρχικά, ξεπλύνετε το μπακαλιάρο με άφθονο κρύο νερό και κόψτε τον σε μικρότερα κομμάτια για να μειωθεί ο χρόνος ξαρμυρίσματος. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ με νερό (3-4 κιλά νερού για κάθε κιλό ψαριού). Με αυτόν τον τρόπο, το αλάτι θα βυθίζεται στον πάτο και το ξαρμύρισμα θα γίνει πιο αποτελεσματικά.

Αλλάξτε το νερό κάθε 4-5 ώρες, και αν τα κομμάτια είναι μεγάλα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Σε ζεστές συνθήκες, προτιμήστε να συνεχίσετε το ξαρμύρισμα στο ψυγείο, με ένα μέσο ξαρμυρίσματος περίπου 25 ώρες για ψάρι πάνω από 1 κιλό. Για επιπλέον γεύση, μπορείτε να δοκιμάσετε να ξαρμίσετε το ψάρι σε γάλα αντί για νερό για 2-3 ώρες.

Συνοδευτικά με μπακαλιάρο τηγανητό και σκορδαλιά

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά ταιριάζει ιδανικά με βραστά παντζάρια, ένα απλό αλλά γευστικό συνοδευτικό που συμπληρώνει άψογα την παραδοσιακή γιορτή.

Δημιουργικοί τρόποι παρασκευής του μπακαλιάρου

Ο μπακαλιάρος μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, από στιφάδο μέχρι σούπα ή πλακί, ενώ τελευταία κάνει θραύση και σε δημιουργικές παραλλαγές. Αν ο κλασικός μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν είναι το αγαπημένο σας, μπορείτε να τον δοκιμάσετε σε όποια μορφή θέλετε. Θυμηθείτε ότι η επιτυχία του τραγανού μπακαλιάρου εξαρτάται από τη θερμοκρασία του λαδιού, γι’ αυτό προτιμήστε το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Η αναμφισβήτητη σκορδαλιά

Στα Επτάνησα, η σκορδαλιά ονομάζεται αλιάδα, δάνειο από τα βενετικά, και η προέλευση της ονομασίας πιθανώς προέρχεται από την ένωση των λέξεων «σκόρδο» και «αλιάδα». Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι εργάτες που έχτισαν την Πυραμίδα του Χέοπα είχαν σκόρδα στο διαιτολόγιό τους, υποδηλώνοντας τη διαχρονική κληρονομιά αυτού του υλικού.

Στην αρχαία Ελλάδα, το σκόρδο ήταν δημοφιλές, όπως φαίνεται από παρουσία του σε κωμωδίες του Αριστοφάνη. Η αρχαία ονομασία του ήταν «σκόροδον», αλλά στη συνέχεια επικράτησε ο τύπος «σκόρδον». Στο παρελθόν, το σκόρδο ήταν βασικό συστατικό για τους φτωχούς και τους στρατιώτες, οδηγώντας στη φράση «μη σκόρδου» που σημαίνει «να μη μπλέκω σε περιπέτειες».

Tips για την εξάλειψη της μυρωδιάς του σκόρδου

Αν φάτε σκορδαλιά αλλά θέλετε να μειώσετε τη μυρωδιά του σκόρδου, μπορείτε να μασήσετε φρέσκο μαϊντανό ή να φάτε ωμό ελληνικό καφέ. Καλή λύση είναι επίσης ένα καρφάκι γαρύφαλλου ή φύλλα φασκόμηλου, καθώς και ένα μήλο.

Tags: 25ηςγιατίείναιΜαρτίουτηςΤοφαγητό
Προηγούμενο Άρθρο

Το χιουμοριστικό βίντεο για τη διαφορά ύψους

Επόμενο Άρθρο

Adolescence: Η πρώτη οντισιόν του 14χρονου Όουεν Κούπερ

Επόμενο Άρθρο
Adolescence: Η πρώτη οντισιόν του 14χρονου Όουεν Κούπερ

Adolescence: Η πρώτη οντισιόν του 14χρονου Όουεν Κούπερ

NeaGreece.gr

© 2025 NeaGreece.gr.

  • ΣΧΕΤΙΚΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε Μας

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE

© 2025 NeaGreece.gr.