• Latest
Γιατί είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου 

Γιατί είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου 

March 25, 2025
Ποινική δίωξη για κακούργημα εις βάρος του

Ποινική δίωξη για κακούργημα εις βάρος του

May 21, 2025
Με σούπερ δώρο* ο τελικός Τότεναμ – Μάντσεστερ Γ. από τη NetBet!

Με σούπερ δώρο* ο τελικός Τότεναμ – Μάντσεστερ Γ. από τη NetBet!

May 21, 2025
Πακιστάν: Στους 6 οι νεκροί στην επίθεση σχολικού λεωφορείου

Πακιστάν: Στους 6 οι νεκροί στην επίθεση σχολικού λεωφορείου

May 21, 2025
Ο Χρήστος Μαυρίκης αναζητείται για την απόπειρα δωροδοκίας σε δικαστή του Αρείου Πάγου

Κακουργηματική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας δικαστή

May 21, 2025
Ακούστε την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου 13/5/2025

Ακούστε την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου 21/5/2025

May 21, 2025
Italy: Mayor of Sorrento arrested red-handed for bribery

Italy: Mayor of Sorrento arrested red-handed for bribery

May 21, 2025
The mysteries of the ancient treasure: New theory for the Antikythera Mechanism

The mysteries of the ancient treasure: New theory for the Antikythera Mechanism

May 21, 2025
Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τότεναμ πριν από τον τελικό του Europa League

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τότεναμ πριν από τον τελικό του Europa League

May 21, 2025
Δολοφονήθηκε Ουκρανός πρώην πολιτικός έξω από σχολείο της Μαδρίτης

Δολοφονήθηκε Ουκρανός πρώην πολιτικός έξω από σχολείο της Μαδρίτης

May 21, 2025
Θεσσαλονίκη: Στο μάγουλο δάγκωσε το άλογο τον 9χρονο μαθητή

Θεσσαλονίκη: Στο μάγουλο δάγκωσε το άλογο τον 9χρονο μαθητή

May 21, 2025
Το φετινό ράλι κατά +60% στην Alpha Bank

Η τράπεζά μας δημιουργεί αξία για την κοινωνία και για τους μετόχους

May 21, 2025
Ιωάννινα: Τραγική κατάληξη στο θρίλερ της εξαφάνισης 23χρονου

Ιωάννινα: Τραγική κατάληξη στο θρίλερ της εξαφάνισης 23χρονου

May 21, 2025
NeaGreece
Advertisement
  • Αρχική
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Διεθνή
  • πολιτική
  • Κοινωνία
  • αθλητισμός
  • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Διεθνή
  • πολιτική
  • Κοινωνία
  • αθλητισμός
  • Lifestyle
No Result
View All Result
NeaGreece
No Result
View All Result
Home 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Γιατί είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου 

info@neagreece.gr by [email protected]
March 25, 2025
in 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ, timeout
0
Γιατί είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου 
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με μια ιστορία που χάνεται στους αιώνες και είναι πάντα παρών στα ελληνικά σπίτια, ειδικά κατά την εορτή της 25ης Μαρτίου, που γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Κατά τον 15ο αιώνα, ο μπακαλιάρος έκανε την εμφάνισή του στα ελληνικά τραπέζια και πολύ σύντομα ενσωματώθηκε στη γιορτή της 25ης Μαρτίου, λόγω της προσιτής και εύκολης προετοιμασίας του. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστοί ήξεραν ότι μπορούσαν να βρουν παστό μπακαλιάρο, ακόμη και στα πιο μικρά μπακάλικα, γεγονός που τον καθόρισε ως ένα από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας.

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου προήλθε από την ανάγκη όσων ζούσαν στο εσωτερικό, καθώς είχαν δυσκολία στην προμήθεια φρέσκων ψαριών, ενώ οι κάτοικοι κοντά στη θάλασσα είχαν αυτή τη δυνατότητα, χωρίς να υπάρχουν και ψυγεία τότε.

Μπακαλιάρος και Σαρακοστή

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί την πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που καθιερώθηκε περίπου τον 4ο αιώνα μ.Χ. Οι πιστοί επιτρέπεται να τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα, μετά τις 3 το μεσημέρι.

Κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής, υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις, προσφέροντας στους πιστούς την ευκαιρία να ενισχύσουν την νηστεία τους, καθώς αυτή είναι η πιο αυστηρή, χωρίς καν την επιτρεπόμενη χρήση λαδιού.

Η πρώτη εξαίρεση συμβαίνει για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γνωστή ως 25η Μαρτίου, που είναι μια εορτή χαρμόσυνη και ιδιαίτερα σημαντική, με την επιτρεπόμενη κατανάλωση ψαριού, ελαιόλαδου και οίνου.

Η προτίμηση του μπακαλιάρου

Η επιλογή του μπακαλιάρου, έναντι άλλων ψαριών, έχει τις ρίζες της στην ιστορία, καθώς αναφέρεται ότι το 17ο και 18ο αιώνα, οι Άγγλοι εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου στην αγορά μας αντάλλαγμα για σταφίδες. Η φύση του ως παστό ψάρι διευκόλυνε τη συντήρηση και τη διάδοση του σε όλη τη χώρα.

Πώς να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο

Όταν αγοράζετε μπακαλιάρο, είναι σημαντικό να επιλέξετε κομμάτια με καλή μορφή και παχιά σάρκα. Κιτρινισμένα ή θαμπά κομμάτια υποδηλώνουν κακή ποιότητα. Τα κατεψυγμένα φιλέτα πρέπει να είναι ξεχωρισμένα και χωρίς παχιά στρώση πάγου.

Αρχικά, ξεπλύνετε το μπακαλιάρο με άφθονο κρύο νερό και κόψτε τον σε μικρότερα κομμάτια για να μειωθεί ο χρόνος ξαρμυρίσματος. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ με νερό (3-4 κιλά νερού για κάθε κιλό ψαριού). Με αυτόν τον τρόπο, το αλάτι θα βυθίζεται στον πάτο και το ξαρμύρισμα θα γίνει πιο αποτελεσματικά.

Αλλάξτε το νερό κάθε 4-5 ώρες, και αν τα κομμάτια είναι μεγάλα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Σε ζεστές συνθήκες, προτιμήστε να συνεχίσετε το ξαρμύρισμα στο ψυγείο, με ένα μέσο ξαρμυρίσματος περίπου 25 ώρες για ψάρι πάνω από 1 κιλό. Για επιπλέον γεύση, μπορείτε να δοκιμάσετε να ξαρμίσετε το ψάρι σε γάλα αντί για νερό για 2-3 ώρες.

Συνοδευτικά με μπακαλιάρο τηγανητό και σκορδαλιά

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά ταιριάζει ιδανικά με βραστά παντζάρια, ένα απλό αλλά γευστικό συνοδευτικό που συμπληρώνει άψογα την παραδοσιακή γιορτή.

Δημιουργικοί τρόποι παρασκευής του μπακαλιάρου

Ο μπακαλιάρος μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, από στιφάδο μέχρι σούπα ή πλακί, ενώ τελευταία κάνει θραύση και σε δημιουργικές παραλλαγές. Αν ο κλασικός μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν είναι το αγαπημένο σας, μπορείτε να τον δοκιμάσετε σε όποια μορφή θέλετε. Θυμηθείτε ότι η επιτυχία του τραγανού μπακαλιάρου εξαρτάται από τη θερμοκρασία του λαδιού, γι’ αυτό προτιμήστε το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Η αναμφισβήτητη σκορδαλιά

Στα Επτάνησα, η σκορδαλιά ονομάζεται αλιάδα, δάνειο από τα βενετικά, και η προέλευση της ονομασίας πιθανώς προέρχεται από την ένωση των λέξεων «σκόρδο» και «αλιάδα». Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι εργάτες που έχτισαν την Πυραμίδα του Χέοπα είχαν σκόρδα στο διαιτολόγιό τους, υποδηλώνοντας τη διαχρονική κληρονομιά αυτού του υλικού.

Στην αρχαία Ελλάδα, το σκόρδο ήταν δημοφιλές, όπως φαίνεται από παρουσία του σε κωμωδίες του Αριστοφάνη. Η αρχαία ονομασία του ήταν «σκόροδον», αλλά στη συνέχεια επικράτησε ο τύπος «σκόρδον». Στο παρελθόν, το σκόρδο ήταν βασικό συστατικό για τους φτωχούς και τους στρατιώτες, οδηγώντας στη φράση «μη σκόρδου» που σημαίνει «να μη μπλέκω σε περιπέτειες».

Tips για την εξάλειψη της μυρωδιάς του σκόρδου

Αν φάτε σκορδαλιά αλλά θέλετε να μειώσετε τη μυρωδιά του σκόρδου, μπορείτε να μασήσετε φρέσκο μαϊντανό ή να φάτε ωμό ελληνικό καφέ. Καλή λύση είναι επίσης ένα καρφάκι γαρύφαλλου ή φύλλα φασκόμηλου, καθώς και ένα μήλο.

Tags: 25ηςγιατίείναιΜαρτίουτηςΤοφαγητό
Previous Post

Το χιουμοριστικό βίντεο για τη διαφορά ύψους

Next Post

Adolescence: Η πρώτη οντισιόν του 14χρονου Όουεν Κούπερ

info@neagreece.gr

[email protected]

Next Post
Adolescence: Η πρώτη οντισιόν του 14χρονου Όουεν Κούπερ

Adolescence: Η πρώτη οντισιόν του 14χρονου Όουεν Κούπερ

NeaGreece.gr

© 2025 NeaGreece.gr.

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

No Result
View All Result

© 2025 NeaGreece.gr.