Ουκρανία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι είναι έτοιμες να υπογράψουν τη σημαντική συμφωνία για τα ορυκτά, με προοπτική η υπογραφή να πραγματοποιηθεί σύντομα. Ωστόσο, μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, παρουσίαστηκε ένα «εμπόδιο της τελευταίας στιγμής», που έθεσε σε αμφιβολία τη διαδικασία υπογραφής.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Η ουκρανική πλευρά αποφάσισε να κάνει κάποιες τελευταίες αλλαγές το βράδυ της Τρίτης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Ουάσινγκτον για την υπογραφή της συμφωνίας. Ωστόσο, πληροφορίες από το Reuters ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ζητούσαν από την Ουκρανία να υπογράψει και δύο επιπλέον έγγραφα, κάτι που η πλευρά του Κιέβου θεώρησε πρόωρο.
Ο Μπέσεντ αρνήθηκε τις φήμες ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν να αλλάξουν τη συμφωνία που οι δύο πλευρές καθόρισαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η συμφωνία, η οποία θα παρείχε στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας, είναι κεντρικής σημασίας για τις προσπάθειες του Κιέβου να ανακτήσει τη στήριξη του προεδρικού γραφείου των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.
Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η υπογραφή μπορεί να γίνει αργότερα την Τετάρτη, με την Γιούλια Σβιριντένκο να κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, όταν προσγειώθηκε, οι εξελίξεις είχαν πάρει άλλη τροπή.
Σύμφωνα με το Reuters, ένα προσχέδιο της συμφωνίας έδειξε ότι η Ουκρανία είχε εξασφαλίσει την αφαίρεση μιας απαίτησης να επιστρέψει στρατιωτική βοήθεια που είχε λάβει στο παρελθόν, κάτι που είχε αποτελέσει σημείο τριβής.
Με βάση πληροφορίες των Financial Times, η τελευταία εκδοχή της συμφωνίας προήλθε από μια σημαντική παραχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με την οποία μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια θα υπολογίζεται ως η αμερικανική συνεισφορά.
Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός υποστηρικτής της Ουκρανίας από την ρωσική εισβολή το 2022, προσφέροντας πάνω από 64 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου στη Γερμανία. Ο Τραμπ τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ να αποκτήσουν ανταλλάγματα για την προηγούμενη βοήθειά τους προς το Κίεβο, μέσω της συμφωνίας για τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών της χώρας.
“Υποθέτω ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία. … Δεν έχουμε δει πραγματικά τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας ακόμα, αλλά πιστεύω ότι θα τα δούμε”, δήλωσε ο Τραμπ μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η υπογραφή θα εδραιώσει τη στήριξη από τις ΗΠΑ στον πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια.
Η σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει προνομιακή πρόσβαση για τις ΗΠΑ σε νέες συμφωνίες για τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, χωρίς όμως να παραχωρεί αυτόματα μερίδιο των ορυκτών πόρων της ή υποδομών φυσικού αερίου, όπως αναφέρεται στο σχέδιο.
“Πράγματι, είναι μια στρατηγική συμφωνία… είναι θέμα διεθνούς συνεργασίας για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Shmyhal.
Η συμφωνία δεν προσδιορίζει συγκεκριμένες αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, οπότε η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης διεθνούς δύναμης με Ευρωπαίους συμμάχους για την εξασφάλιση της ασφάλειας της χώρας εφόσον επιτευχθεί ειρηνική συμφωνία με τη Ρωσία.
Τι επιθυμούν οι Αμερικανοί
Όταν η Σβιριντένκο προσγειώθηκε, η ομάδα του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ της ανακοίνωσε ότι “πρέπει να είναι έτοιμη να υπογράψει όλες τις συμφωνίες ή να επιστρέψει στην πατρίδα της”. Οι Αμερικανοί ήθελαν οι Ουκρανοί να υπογράψουν όχι μόνο τη συμφωνία-πλαίσιο, αλλά και μια λεπτομερή συμφωνία για το ταμείο που θα ολοκληρώσει τη συνολική συμφωνία για τα ορυκτά, καθώς και ένα τρίτο, τεχνικό έγγραφο. Όλα αυτά έπρεπε να υπογραφούν ταυτόχρονα, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αναθεώρηση των όρων που συμφωνήθηκαν το Σαββατοκύριακο, η Σβιριντένκο είχε ενημερωθεί να μην ταξιδέψει στις ΗΠΑ μέχρι να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες.
Πηγές ανέφεραν ότι τα σημεία διαφωνίας σχετίζονται με τη διακυβέρνηση, τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα των κεφαλαίων. Ωστόσο, η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί την Τετάρτη, αρκεί η Ουκρανία να επιστρέψει στους αρχικούς όρους.
“Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και κινείται με γοργό ρυθμό προς αυτή την κατεύθυνση”, ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η ελληνοφωνία από την Ουκρανία
Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις καθυστερήσεις και τις διαφωνίες ως ανακριβή, τονίζοντας ότι δεν ήταν εφικτό να υπογραφούν όλα τα έγγραφα την Τετάρτη, καθότι η συμφωνία για το ταμείο απαιτεί επικύρωση από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.
Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένες”. Η συμφωνία δηλώνει ότι μόλις τεθεί σε ισχύ, κάθε νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια θα θεωρείται εισφορά στο κοινό ταμείο για την εκμετάλλευση των ορυκτών, σύμφωνα με τους FT.
Ο σχεδιασμός δεν διευκρινίζει τη διαχείριση των εσόδων του κοινού ταμείου ούτε ποιος θα έχει τον έλεγχο των οικονομικών αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός Shmyhal δήλωσε ότι μετά την κύρωση της κύριας συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε δύο τεχνικά και συμπληρωματικά έγγραφα για την αγορά κεφαλαίων.
Επίσης, υπογράμμισαν ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει τον έλεγχο όλων των πόρων της στη συμφωνία, και ότι το ταμείο θα επενδύσει στην ανάπτυξη της Ουκρανίας για 10 χρόνια. “Η Ουκρανία θα συνεισφέρει μέσω νέων αδειών και δικαιωμάτων των ορυκτών πόρων, με το 50% αυτής της συνεισφοράς να διατίθεται στο ταμείο”, είπε.
Ο Shmyhal επίσης επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μελλοντική στρατιωτική βοήθεια ως συνεισφορά τους στο ταμείο, καταλήγοντας στο ότι προηγούμενη βοήθεια δεν θα ληφθεί υπόψη στη συμφωνία.