Η κατασκευαστική βιομηχανία είναι μουδιασμένη σχετικά με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) που αφορούν τις συνέπειες της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ).
Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των πληγέντων (ιδιαίτερα όσοι κατέχουν οικοδομική άδεια σύμφωνα με τον ΝΟΚ και δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες) δεν βλέπει την οικονομική τους ζημιά να ελαφρύνεται από τις νέες ρυθμίσεις, όπως αναμενόταν.
Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι η αγορά παραμένει αβέβαιη σχετικά με το κόστος που θα προκύψει εάν επιτραπεί η συνέχιση της κατασκευής κατά τον ΝΟΚ, δεδομένου ότι το ύψος του περιβαλλοντικού ισοδύναμου θα προσδιοριστεί αργότερα με προεδρικό διάταγμα (ΠΔ).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρατήρηση νομικών ότι η ένταξη στο περιβαλλοντικό ισοδύναμο περιπτώσεων με εκκρεμείς δίκες (μετά από προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών) συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη και ενδέχεται να είναι αντισυνταγματική.
Με βάση την τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή, το περιβαλλοντικό ισοδύναμο αφορά ειδικότερα: α) περιπτώσεις οικοδομικών αδειών που ακυρώνονται με δικαστική απόφαση ή οι οποίες είναι σε διαδικασία προσφυγής (έως 11 Δεκεμβρίου 2024), εφόσον έχουν ξεκινήσει εργασίες, και β) άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι την ίδια ημερομηνία και για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτημα ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση έγκρισης του αιτήματος.
Εξειδίκευση
Το περιβαλλοντικό ισοδύναμο συνεπάγεται: α) την καταβολή τέλους από τους ιδιοκτήτες και τους εργολάβους των οικοδομών σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ του αντίστοιχου δήμου και β) τη λήψη μέτρων που καθορίζονται σε Ειδικό Σχέδιο Περιβαλλοντικού Ισοδύναμου Αναβάθμισης Πόλεων (Ε.Σ.Π.Ι.Α.Π.), το οποίο θα εκπονηθεί εντός δύο ετών.
Μεταξύ των μέτρων του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου περιλαμβάνονται η προτεραιότητα στην απόκτηση ακινήτων από το Δημόσιο, η διαμόρφωση νέων κοινοχρήστων χώρων και η κατεδάφιση αυθαίρετων ή επικίνδυνων κτισμάτων.
Τα μέτρα, το ύψος και η διαδικασία καταβολής του τέλους, καθώς και η εκπόνηση του Ε.Σ.Π.Ι.Α.Π. θα ρυθμιστούν με προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, αφού ληφθούν υπόψη οι γνώμες του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και οι μελέτες που συντάσσονται στο πλαίσιο της έγκρισης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Επιπλέον, θα καθοριστούν με ΠΔ οι όροι που αποδεικνύουν ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες μέχρι 11 Δεκεμβρίου 2024. Με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας θα καθοριστούν οι διαδικασίες επιστροφής φόρων και η διαδικασία αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών.