Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, εξέφρασε την υποστήριξή του στην αμερικανική πρόταση για αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ, χωρίς να διευκρινίσει πότε μπορεί να εφαρμοστεί αυτός ο στόχος.
Συγχρόνως, πρότεινε οι παραδοσιακές στρατιωτικές δαπάνες να ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ, με επιπλέον 1,5% να κατευθύνεται σε υποδομές που θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Η Γερμανία συμφωνεί με την εκτίμηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ είναι απαραίτητη και είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο Βάντεφουλ από την Αττάλεια, όπου διεξάγεται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.
Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, όπου όπως είπε, «καταλήξαμε σε συμφωνία σε όλα τα βασικά ζητήματα, όχι μόνο σε σχέση με το ΝΑΤΟ, αλλά και για την παγκόσμια πολιτική κατάσταση».
Το 5% του γερμανικού ΑΕΠ αντιστοιχεί περίπου σε 225 δισεκατομμύρια ετησίως, ωστόσο ο υπουργός δεν διευκρίνισε αν το Βερολίνο είναι έτοιμο να εισαγάγει άμεσα αυτή τη νέα στρατηγική.
Επιπλέον, προέτεινε το 3% του ΑΕΠ να θεωρηθεί αναγκαίο για τις «παραδοσιακές» αμυντικές δαπάνες και ένα επιπλέον 1,5% να επενδύεται σε υποδομές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι το 5% που ζητάει ο πρόεδρος Τραμπ», τόνισε ο Βάντεφουλ. Μέχρι τώρα, το ΝΑΤΟ είχε θέσει τον στόχο δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, με τη Γερμανία να μην τον έχει φτάσει μέχρι πρόσφατα. Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες είναι λίγο πάνω από το 2%, ενώ ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανέφερε ότι κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα αντιστοιχεί σε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Bundestag, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει «όλους τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για να καταστεί η Bundeswehr ο ισχυρότερος συμβατικός στρατός στην Ευρώπη».
Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, έκανε λόγο για «σημαντική αλλαγή μοντέλου» και ανέφερε στην εφημερίδα BILD ότι ο στόχος του 5% θα επιτευχθεί σταδιακά, το αργότερο έως το 2030.
«Δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να συμβεί», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία πρέπει να παρέχει έως το 2030 το 10% των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την δέσμευση για αντιαεροπορική άμυνα και ναυτική υποστήριξη, καθώς και τρεις πλήρως επιχειρησιακές στρατιωτικές μεραρχίες. Αυτή τη στιγμή, η Γερμανία διαθέτει μόνο μία «ημιέτοιμη» μεραρχία.
Από την Αττάλεια, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απουσία του από τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. «Η Ρωσία έπρεπε να στείλει μια αντιπροσωπεία που θα ανταποκρινόταν στις τρέχουσες ανάγκες», δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για την προθυμία του Ουκρανού προεδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να διαπραγματευτεί.
«Η μόνη καρέκλα που παραμένει άδεια είναι η ρωσική», τόνισε ο Βάντεφουλ, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα επιβάλει επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν η Μόσχα δεν ανταποκριθεί.
«Ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν υπερεκτιμά τη δύναμή του. Ο κόσμος περιμένει να απαντήσει τελικά στην πρόσκληση για διαπραγμάτευση (…) Είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί σοβαρές συνομιλίες αυτή τη στιγμή και αυτό θα έχει συνέπειες», δήλωσε, επισημαίνοντας την «ισχυρή αποφασιστικότητα στην Ευρώπη να επιβληθούν νέες κυρώσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ