Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε σήμερα ότι το κίνημα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως επιθυμούν η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, «δεν θα σταματήσει».
«Για πρώτη φορά, τρεις σημαντικές χώρες (…) η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς αποφάσισαν να ενωθούν και να αντιταχθούν στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και να αναγνωρίσουν από κοινού το κράτος της Παλαιστίνης. Αυτό το κίνημα θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Μπαϊρού στην Εθνοσυνέλευση.
Ο πρωθυπουργός απαντούσε σε ερώτηση της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ματίλντ Πανό, σχετικά με τις προθέσεις του να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος όταν δεν θα υπάρχουν πλέον Παλαιστίνιοι.
Οι ηγέτες των Γαλλίας, Βρετανίας και Καναδά προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι δεν θα παραμείνουν αδρανείς απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας και απείλησαν να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» αν δεν σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Οι καταδίκες και οι προειδοποιήσεις μας είναι απολύτως σαφείς. Δεν θα ξεχάσουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση, με τα δράματα που προκάλεσε, έχει έναν συγκεκριμένο λόγο. Η Χαμάς ήθελε να προκαλέσει αυτή την έκρηξη, ειδικά με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023», πρόσθεσε ο Μπαϊρού, ο οποίος υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών.
Nωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, καθώς αυτό είναι «προς όφελος των Παλαιστινίων και για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Η αναγνώριση μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης από 17-20 Ιουνίου, με σκοπό την επανεκκίνηση της ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Η διάσκεψη θα συνδιοργανωθεί από τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία.
Κατά της απέλασης των Παλαιστινίων από τη Γάζα
Ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς, που είναι «αναίσθητοι», να «απομονώσουν οικονομικά και στρατηγικά» το Ισραήλ ενάντια στη στόχευση για «απέλαση» του πληθυσμού της Γάζας.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ισραηλινό σχέδιο. Μετά την ανακατάληψη της Γάζας, το επόμενο βήμα θα είναι η απέλαση. Ο πολιτικός στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησής του είναι η απέλαση του πληθυσμού της Γάζας, που συνιστά εθνοκάθαρση», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.
«Οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν πολύ καλά και πρέπει να αναληφθούν τρία άμεσα βήματα», συνέχισε.
Πρώτον, «να ανασταλεί άμεσα η συμφωνία της Ευρώπης με το Ισραήλ. Δεύτερον, πρέπει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τρίτον, πρέπει να παραπεμφθούν όλα τα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης και οι κύριες στρατιωτικές ηγεσίες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», δήλωσε.
«Για να σταματήσει η τρέχουσα κατάσταση, οι Δυτικοί ηγέτες πρέπει να δείξουν στο Ισραήλ ότι υπάρχει ένα πριν και ένα μετά», πρόσθεσε.
Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν κατήγγειλε και τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αναρωτώμενος «ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει κάποιος για το ουκρανικό ζήτημα όταν δεν κάνουμε τίποτα πέρα από υπογραφές;» και πρόσθεσε ότι ο Ζακ Σιράκ δεν θα αρκούταν απλά να υπογράψει μια ανακοίνωση.
«Αυτή η ανακοίνωση είναι υπερβολικά αδύναμη. Τι πρέπει να γίνει ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προχωρήσουν από τα λόγια στα έργα;» διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.