Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας προειδοποιεί για την ανησυχητική κατάσταση της οικονομικής υγείας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των αρνητικών εκθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητά «μεταρρυθμίσεις» σε τομείς όπως οι συντάξεις και το ασφαλιστικό.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η ανώτατη ελεγκτική αρχή τόνισε ότι οι κοινωνικές δαπάνες έχουν εκτροχιαστεί «εκτός ελέγχου».
Το έγγραφο προειδοποιεί επίσης ότι μια «κρίση ρευστότητας» ενδέχεται να επηρεάσει τις πληρωμές των παροχών ήδη από το 2027, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της Γαλλίας να δανείζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας παρουσίασε έλλειμμα 15,3 δισ. ευρώ το 2024, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φτάσει τα 22,1 δισ. ευρώ το 2025.
Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο προβλέπει ότι το έλλειμμα το 2025 μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η εκτίμηση βασίζεται σε κυβερνητικές προβλέψεις ανάπτυξης και εξοικονόμησης πόρων από φορολογικές περικοπές.
«Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το 2023 και το 2024, έχουμε χάσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών μας», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας έχει διογκωθεί πρόσφατα, φτάνοντας το 5,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2024, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο του 3% που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα στο 5,4% το 2025 και να επιστρέψει στο 3% έως το 2029.
Η προειδοποίηση του ΔΝΤ
Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνέστησε στη Γαλλία να προχωρήσει σε περικοπές κοινωνικών δαπανών και σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υπέρογκο έλλειμμά της.
Στην έκθεσή τους, οι ελεγκτές προέτειναν την επανεξέταση των στοχευμένων περικοπών στις υποχρεωτικές εισφορές των εργοδοτών στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και τον περιορισμό της χρήσης δαπανηρού παραϊατρικού προσωπικού.