Επτά καινοτόμες ελληνικές βιοτεχνολογικές εταιρείες συμμετείχαν σε ένα εντατικό πρόγραμμα δράσεων κατά την επιχειρηματική αποστολή στο Βέλγιο, εστιάζοντας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της βιοτεχνολογίας.
Η αποστολή διοργανώθηκε από την Enterprise Greece σε συνεργασία με το Hellenic Biocluster (HBio) και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο. Σκοπός ήταν η ενίσχυση της εξωστρέφειας, της τεχνολογικής συνεργασίας και της διεθνούς δικτύωσης των ελληνικών εταιρειών βιοτεχνολογίας, με στόχο την αναζήτηση στρατηγικών συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παρουσίαση του ελληνικού οικοσυστήματος. Η ελληνική αποστολή συμμετείχε επίσης στο συνέδριο “Knowledge for Growth” στην Αμβέρσα, όπου παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους, προσελκύοντας επενδυτές, ακαδημαϊκούς και στρατηγικούς εταίρους. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ελληνικές εταιρείες πραγματοποίησαν πάνω από 50 στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις (B2Bs).
Σημαντική ήταν η στρατηγική επίσκεψη στο IMEC (Leuven), έναν από τους κορυφαίους διεθνώς ερευνητικούς κόμβους νανοτεχνολογίας, βιοεπιστημών και ψηφιακής υγείας. Με περισσότερους από 6.000 ερευνητές και ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ, το IMEC αποτελεί πρότυπο στην μετατροπή της έρευνας σε οικονομική αξία, μέσω της συνεργασίας ακαδημαϊκής και βιομηχανικής γνώσης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της αποστολής, «ο τομέας των Επιστημών Υγείας στην Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, ώριμη ερευνητική κουλτούρα και στρατηγική στόχευση στην παραγωγή τεχνολογίας και ανταγωνιστικών λύσεων, με την υποστήριξη φορέων όπως η Enterprise Greece και το HBio».
Συμμετέχουσες εταιρείες
Οι ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην αποστολή, σε αλφαβητική σειρά, περιλαμβάνουν τις:
- Anacalypsis Therapeutics: Ανάπτυξη φαρμακευτικών μορίων και βιοδεικτών για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.
- Athens LifeTech Park (ALTP): Το πρώτο ελληνικό βιοτεχνολογικό πάρκο, που στοχεύει στην προώθηση καινοτομίας και συνεργασιών μεταξύ ερευνητών, νεοφυών επιχειρήσεων και επενδυτών.
- Galenica: Μεγάλη ελληνική φαρμακευτική εταιρεία με έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.
- Oncolipsy: Μοριακά in vitro διαγνωστικά τεστ για την ογκολογία.
- Pharmassist CRO: Παροχή υπηρεσιών σε κλινικές δοκιμές, φαρμακοεπαγρύπνηση και ρυθμιστικά θέματα, σε διεθνές επίπεδο.
- Purposeful: Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την επανασχεδίαση φαρμάκων, στόχος η μείωση του κόστους ανάπτυξης θεραπειών για σπάνιες παθήσεις.
- ResQ Biotech: Ανάπτυξη κυκλικών πεπτιδίων για παθήσεις που σχετίζονται με την αναδίπλωση πρωτεϊνών.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις και επαφές με σημαντικά βιοτεχνολογικά κέντρα του Βελγίου, όπως το BioPark Charleroi και το BioVIA, με παρουσίαση θεματικών ενοτήτων σε τομείς όπως η ογκολογία και η αναγεννητική ιατρική. Μέσω των επαφών με τους διαχειριστές αυτών των οικοσυστημάτων, ερευνήθηκαν πιθανές συνέργειες και τεχνολογικές συνάψεις, ενώ οι εκπρόσωποι των ελληνικών φορέων, όπως το Athens LifeTech Park (ALTP), παρουσίασαν πρωτοβουλίες που συνδέουν την ερευνητική αριστεία με την επιχειρηματική καινοτομία.
Σχολιάζοντας την εθνική συμμετοχή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι «η αποστολή στο Βέλγιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής στήριξης της ελληνικής καινοτομίας, καθιστώντας τη χώρα μας σημαντικό παίκτη στο διεθνές τεχνολογικό τοπίο. Η Ελλάδα διαθέτει τις προϋποθέσεις να ηγηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας, με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δυναμικά εξελίξιμο επιχειρηματικό οικοσύστημα.»
Η αποστολή εγκαινιάστηκε με μια επίσημη εκδήλωση στην Πρεσβεία της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων της βελγικής και ευρωπαϊκής βιοτεχνολογικής κοινότητας. Η εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμούς από την Πρέσβη της Ελλάδος στο Βέλγιο και παρεμβάσεις από θεσμικούς φορείς, αναδεικνύοντας τις προοπτικές για διακρατικές συνεργασίες στον τομέα της βιοτεχνολογίας.