Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ως «κόλαση επί της γης» και προειδοποίησε ότι τα αποθέματα στο νοσοκομείο εκστρατείας του οργανισμού θα εξαντληθούν μέσα σε δύο εβδομάδες.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θα μπορούσα να περιγράψω ως κόλαση επί της γης (…) Ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή τρόφιμα σε πολλές περιοχές», δήλωσε η Μιριάνα Σπόλιαριτς μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την έδρα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.
Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταματήσει
Από τις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ εμπόδισε την είσοδο φορτηγών, δεν έχει φτάσει καμία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το Ισραήλ ξεκίνησε ξανά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς στις 18 Μαρτίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 25.000 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, προσθέτοντας ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε αυτή τη βοήθεια για να ενισχύσει τη στρατιωτική της ικανότητα, κάτι που η οργάνωση αρνείται.
Κατάσταση στα νοσοκομεία
Η Σπόλιαριτς ανέφερε ότι τα αποθέματα εξαντλούνται.
«Για έξι εβδομάδες δεν έχει φτάσει τίποτα, και συνεπώς, σε δύο εβδομάδες, θα έχουμε εξαντλήσει τα απαραίτητα για τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου», πρόσθεσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι τα αντιβιοτικά και το αίμα για μεταγγίσεις είναι περιορισμένα. 22 από τα 36 νοσοκομεία της περιοχής δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, είπε ο Δρ Ρικ Πίπερκορν σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ.
Ανησυχία για την ανθρωπιστική βοήθεια
Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια των ανθρωπιστικών αποστολών. «Οι μετακινήσεις είναι πολύ επικίνδυνες για τον πληθυσμό, αλλά και για εμάς», σχολίασε.
Τον Μάρτιο, τα πτώματα 15 διασωστών, συμπεριλαμβανομένων οκτώ μελών της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικό τάφο στη νότια Γάζα. Ο ΟΗΕ και η Ερυθρά Ημισέληνος κατηγόρησαν το Ισραήλ για τις θανάτωσες αυτές.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι οι στρατιώτες «αισθάνθηκαν απειλή» λόγω της παρουσίας μαχητών της Χαμάς στην περιοχή.
Η Σπόλιαριτς ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι που κρατά η Χαμάς και να επιληφθούν σοβαρά ανθρωπιστικά ζητήματα στη Γάζα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ