Την Πέμπτη, τουλάχιστον 120 άτομα έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές της πολιτικής προστασίας. Ωστόσο, πηγές από το Al Jazeera αναφέρουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 143.
Οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν κυρίως σε περιοχές του βορρά και του νότου του μικρού θυλάκου, ο οποίος έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από 19 μήνες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Μέσο εξόντωσης»
Με την επανέναρξη των επιθέσεων στον θύλακο στις 18 Μαρτίου, μετά τη λήξη μιας διμηνιαίας κατάπαυσης του πυρός, η κυβέρνηση Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στόχος της είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Αυτή την εβδομάδα, αντιπροσωπείες από το Ισραήλ και τη Χαμάς επισκέφθηκαν το Κατάρ, μια από τις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.
Ο παλαιστινιακός φορέας κατηγόρησε χθες το Ισραήλ ότι «υπονομεύει» τις διαπραγματεύσεις με «σκόπιμη στρατιωτική κλιμάκωση».
«Η ελάχιστη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό και εποικοδομητικό περιβάλλον για διαπραγματεύσεις είναι να υποχρεωθεί το Ισραήλ να ανοίξει τα σημεία διέλευσης και να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Μπασέμ Ναΐμ.
Από τη 2η Μαρτίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παραθαλάσσιο θύλακο, που είναι απελπιστικά αναγκαία για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο «μαζικού λιμού», σύμφωνα με πολλές ΜΚΟ.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε το Ισραήλ για την εκμετάλλευση αυτής της κατάστασης ως «όπλο εξόντωσης».
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα συμμετάσχει στην διανομή βοήθειας από το Ανθρωπιστικό Ταμείο για τη Γάζα. Η οργάνωση, με υποστήριξη της Ουάσινγκτον, προγραμματίζει να ξεκινήσει τη διανομή βοήθειας μέχρι το τέλος του μήνα.
«Όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, αυτό το σχέδιο διανομής βοήθειας δεν συμμορφώνεται με τις βασικές μας αρχές, που περιλαμβάνουν την αμεροληψία, την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία», εξήγησε ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.
Αντιμετωπίζοντας τις επικρίσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως είναι ανοιχτός σε «εναλλακτικές» προτάσεις, εκφράζοντας ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.
Αναστολή λειτουργίας του τελευταίου νοσοκομείου για καρκινοπαθείς
Το τελευταίο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας που παρείχε υπηρεσίες σε καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς έχει κλείσει έπειτα από ισραηλινή επίθεση, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΓΓ του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, δήλωσε μέσω X ότι αεροπορικό πλήγμα την Τρίτη στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο Χαν Γιούνις προκάλεσε σοβαρές ζημιές, καθιστώντας το απροσπέλαστο.
«Δεν είναι πλέον σε λειτουργία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το προσωπικό του ΠΟΥ απομάκρυνε ομάδα εντατικολόγων κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι το κλείσιμο του νοσοκομείου διακόπτει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, όπως οι νευροχειρουργικές, καρδιολογικές και θεραπείες καρκίνου — οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες αλλού στη Γάζα.
Η διακοπή των λειτουργιών του νοσοκομείου αφαιρεί τον ρόλο του ως κέντρο ιατρικών διακομιδών, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση του ήδη υπερφορτωμένου συστήματος υγείας, είπε ο Δρ. Τέντρος.
Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδίκασε την κατάσταση που προήλθε από το κλείσιμο του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς το «ένα από τα τελευταία σωσίβια του διαλυμένου συστήματος υγείας στη Γάζα» και σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο Νάσερ είναι πλέον το μοναδικό λειτουργικό στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας.
Κατά την MSF, τα εναπομείναντα νοσοκομεία στον θύλακα, τα περισσότερα εκ των οποίων λειτουργούν μόνο μερικώς, είναι μόνιμα γεμάτα από τραυματίες και ασθενείς.
«Οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί υγειονομικών εγκαταστάσεων είναι ένα σαφές παράδειγμα της στρατηγικής του Ισραήλ να καταστήσει την Λωρίδα της Γάζας μια μη κατοικήσιμη περιοχή», αναφέρεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.