Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διατηρεί αμετακίνητη στάση, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα για την απόφασή του να κλιμακώσει τον πόλεμο στη Γάζα, όπως επισημαίνει ανάλυση του BBC. Αυτό συνέβη την ίδια ημέρα που διπλωμάτες που επισκέφτηκαν την Τζενίν στη Δυτική Όχθη δέχθηκαν πυρά, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από διάφορες χώρες.
Παρά την απολογία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, όλο και περισσότερες χώρες καλούσαν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους και εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την επίθεση.
BREAKING: A group of foreign diplomats in Jenin, a city in the West Bank, have reportedly come under fire during a visit https://t.co/9DRdN3LZiS
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/NMXLtTc7ES
— Sky News (@SkyNews) May 21, 2025
Λίγες ώρες αργότερα, ο Νετανιάχου παραχώρησε τη πρώτη του συνέντευξη μετά από πέντε μήνες, αποκλείοντας τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Η απολογία του Νετανιάχου προς επικριτές και εταίρους
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» αποσκοπεί στο να «ολοκληρώσει τον πόλεμο». Σε αυτή τη σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε μόνο στα ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέρθηκε σε ερωτήσεις σχετικά με τα νομικά και πολιτικά του προβλήματα.
Επιβεβαίωσε ότι ενέκρινε στο Υπουργείο Άμυνας να «ξεκινήσει μια νέα φάση» του πολέμου στη Γάζα και να προκαλέσει «σημαντικά πλήγματα» στις δυνάμεις της Χαμάς, καθώς είχε δεχθεί κριτική για την εκεχειρία που είχε συμφωνήσει προηγουμένως.
Αν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ τον καλούν να τερματίσει τον πόλεμο και να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες, ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει πορεία, τουλάχιστον όσο διατηρεί τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η διαμάχη για την ανθρωπιστική βοήθεια
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στο αμφιλεγόμενο σχέδιο παροχής βοήθειας στη Γάζα, το οποίο θα παρακάμψει τις υπάρχουσες δομές του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι θα εξυπηρετήσει στρατηγικούς στόχους του Ισραήλ. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό έχει επικριθεί ως «εργαλειοποίηση της επισιτιστικής βοήθειας».
Ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια έχει φτάσει στη Γάζα, η διανομή της παραμένει ασαφής, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν καθορίσει περιοχές ως ασφαλείς, τις οποίες ο ΟΗΕ δεν θεωρεί ασφαλείς για τη διανομή.
Για να διατηρήσει τη στήριξη των συμμάχων, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα, υπογραμμίζοντας την απόφασή του να συνεχιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, παρόλο που αυτό είναι αντιδημοφιλές στους δεξιούς κύκλους του Ισραήλ.
Επιπλέον, τόνισε ότι οι στενότεροι φίλοι του Ισραήλ του έχουν επισημάνει πως δεν θα αποδεχθούν μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Η πολιτική για τους Παλαιστίνιους
Αντέτεινε τις επικρίσεις της βρετανικής κυβέρνησης, αναφέροντας ότι «είναι ντροπή που η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε μια γυναίκα, αντί να στηρίξει μέτρα κατά της Χαμάς». Επίσης, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες για υποχώρηση μπροστά σε ισλαμικές πιέσεις.
Παρά την κριτική από το εσωτερικό, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι γίνονται «πολλές προσπάθειες» για την απελευθέρωση των ομήρων, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς στρατιωτικά μέσα αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν μια κατάπαυση του πυρός ακόμη και αν αυτό σημαίνει συμφωνία με τη Χαμάς, καθώς θεωρούν ότι οι στρατηγικοί στόχοι του πρωθυπουργού δεν συμβαδίζουν με την ευημερία των ομήρων και την οικονομία του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου καθόρισε σαφώς τους στόχους του Ισραήλ για την ολοκλήρωση του πολέμου στη Γάζα, περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά την πρόταση του Τραμπ για την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα.