Δύο επιστολές, μία από την νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μία από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανατρέπουν το πρόγραμμα SAFE ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα της Ευρώπης, στο οποίο ουσιαστικά μπαίνει η Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο enikos.gr, προκύπτει “βόμβα” από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Κομισιόν, σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο εν λόγω ταμείο.
Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του SAFE, που κοινοποιείται και στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρεται σε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία που ακολουθεί η Κομισιόν για την έγκριση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE των 150 δισ. είναι παράνομη.
Στην επιστολή της τονίζει ότι «η νομοθετική αυτή πράξη προτείνεται χωρίς την κατάλληλη νομική βάση και διαδικασία, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατική νομιμότητα και υπονομεύοντας τις αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου».
Το πρόβλημα νομιμότητας που εντοπίζεται από την Κομισιόν επιβεβαιώνει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος υπογραμμίζει πως «στο σχέδιο του κανονισμού για την ασφάλεια και την άμυνα (SAFE) που εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες, υπάρχει η κερκόπορτα συμμετοχής της Τουρκίας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, χωρίς τη δικλείδα ομόφωνης απόφασης των κρατών-μελών».
Η Ρομπέρτα Μέτσολα παίρνει υπόψη τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας που αναφέρει ότι η απόφαση της Κομισιόν είναι παράνομη.
«Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων αμφισβήτησε την καταλληλότητα της νομικής βάσης του προτεινόμενου κανονισμού. Είναι έτοιμη να υποβάλει τα συμπεράσματά της στο Κοινοβούλιο» αναφέρεται στη γνωμοδότηση που εστάλη στην Ρ. Μέτσολα.
Η σύνοδος υπουργών εξωτερικών της ΕΕ προγραμματίζεται για την Τρίτη, 27 Μαΐου, και μένει να φανεί εάν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο.
«Η ευρωπαϊκή επιτροπή επέλεξε συγκεκριμένα άρθρα για να προχωρήσει με την οδηγία SAFE» επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, προσθέτοντας ότι «αν δεν αλλάξει η νομική βάση και δεν διασφαλιστεί η συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου, μπορεί να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο».
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βάλει βέτο στη διαδικασία, δεδομένης της υποχρεωτικής διαπραγμάτευσης ΕΕ-Τουρκίας για το SAFE.
Ο κ. Φαραντούρης τονίζει πως το SAFE προχωρά χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θα δυσκολευτεί να δώσει συναίνεση στη συμμετοχή της Τουρκίας, δεδομένης της πρόσφατης αρνητικής έκθεσης.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδέχεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Κομισιόν και του Συμβουλίου.
Η στάση της Ελλάδας στη σύνοδο της 27ης Μαΐου θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα πρέπει να απαιτήσει τη σαφή αποσαφήνιση ότι απαιτείται ομόφωνη απόφαση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ασφάλεια και την Άμυνα της ΕΕ. Αν το αίτημα δεν γίνει αποδεκτό, η Ελλάδα θα στηρίξει τις ενέργειες του Ευρωκοινοβουλίου στο δικαστήριο.
Προς το παρόν, το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί σιγή ιχθύος.