Η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, σηματοδοτώντας μια σημαντική κοινωνική αλλαγή για τη χώρα μετά από μια γενιά.
Το νομοσχέδιο, το οποίο χρειάζεται την έγκριση της Βουλής των Λόρδων, ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία 314 υπέρ και 291 κατά. Αυτή είναι η πιο σημαντική τροποποίηση στη νομοθεσία περί αυτοκτονιών εδώ και πολλές δεκαετίες, παρά τις επιφυλάξεις ότι ο νόμος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
Επιπλέον, η ψήφος έγινε ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν χωρίς ουσιαστικό λόγο. Ο νέος νόμος επιτρέπει στους γιατρούς να βοηθούν τους ανίατα ασθενείς να τερματίσουν τη ζωή τους, και πέρασε με οριακή πλειοψηφία έπειτα από σφοδρή ψηφοφορία.
Η διαφορά ψήφων ήταν μόλις 23. Ο νόμος απευθύνεται σε ενήλικες με ανίατες ασθένειες στο τελικό τους στάδιο. Οι αντίπαλοι του νόμου σημείωσαν πως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε βιαστικά και ότι ενδέχεται να βλάψει άτομα με αναπηρία, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και όσους πάσχουν από ανορεξία.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι ανίατα ασθενείς στην Αγγλία και την Ουαλία που εκτιμάται ότι έχουν λιγότερο από έξι μήνες ζωής θα μπορούν να ζητούν ιατρική βοήθεια για να πεθάνουν. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι έως 4.000 άτομα θα τη χρησιμοποιούν ετησίως εντός 10 ετών.
Η ακτιβίστρια Dame Esther Rantzen χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει “τεράστια θετική διαφορά” και θα προσφέρει προστασία στους ασθενείς σε τελικό στάδιο από έναν “κακό θάνατο”.
Οι βουλευτές αντήλλαξαν παθιασμένες τοποθετήσεις υπέρ και κατά του νέου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε σε ελεύθερη ψηφοφορία ως θέμα συνείδησης, με τα περισσότερα κόμματα να είναι διχασμένα στις θέσεις τους.
Ορισμένοι βουλευτές έφυγαν από την αίθουσα εμφανώς συγκινημένοι. Μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ της αλλαγής ήταν ο πρωθυπουργός Sir Keir Starmer και ο προκάτοχός του από τους Τόρις, Rishi Sunak.