Μηχανικοί ανακάλυψαν “διακόπτες θανάτου” σε ηλιακά πάνελ από την Κίνα, εγκατεστημένα σε αμερικανικά ηλιακά πάρκα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χειραγωγήσει την ενεργειακή προμήθεια ή ακόμα και να διαταράξει τα ηλεκτρικά δίκτυα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mailonline, αξιωματούχοι της ενεργειακής βιομηχανίας αναλύουν τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από μικρές επικοινωνιακές συσκευές που βρέθηκαν σε μετατροπείς ισχύος, κρίσιμα εξαρτήματα που συγχρονίζουν τα ανανεώσιμα συστήματα με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Ενώ οι μετατροπείς είναι σχεδιασμένοι για απομακρυσμένη πρόσβαση για ενημερώσεις και συντήρηση, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας τους τοποθετούν συνήθως τείχη προστασίας για να αποφεύγεται η άμεση επικοινωνία με την Κίνα.
Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί συσκευές επικοινωνίας σε κάποιους ηλιακούς μετατροπείς που δεν αναφέρονται στις προδιαγραφές του προϊόντος, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς που διερευνούν την ασφάλεια του εξοπλισμού στα δίκτυα, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν αυτές οι συσκευές για να παρακαμφθούν οι τείχοι προστασίας και να διακοπεί η λειτουργία των μετατροπέων ή να τροποποιηθούν οι ρυθμίσεις τους, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για ηλεκτρικά δίκτυα, δημιουργώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Ο ένας από τους δύο ειδικούς σημείωσε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενσωματωμένος τρόπος για να καταστραφεί το δίκτυο.
Η ανακάλυψη αυτή εγείρει ανησυχίες πως η Κίνα μπορεί να διατηρεί τη δυνατότητα να προκαλεί βλάβες στα ηλεκτρικά δίκτυα σε χώρες της Δύσης, καθώς πολλά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξαρτώνται από κινεζικά εξαρτήματα. Στη Βρετανία, οι ηλιακοί συλλέκτες περιλαμβάνουν τμήματα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα.
Δεν είναι σαφές αν αυτοί οι “διακόπτες θανάτου” είναι παρόντες σε μετατροπείς που λειτουργούν σε αιολικά ή ηλιακά πάρκα στη Βρετανία. Ωστόσο, ο σκιώδης υπουργός Ενέργειας Άντριου Μπάουι ζήτησε από τον υπουργό Ενεργειακής Ασφάλειας της κυβέρνησης των Εργατικών, Έντ Μίλιμπαντ, να δρομολογήσει “άμεση παύση και επανεξέταση” της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Οι δύο πηγές του Reuters δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των Κινέζων κατασκευαστών των μετατροπέων με τις πρόσθετες επικοινωνιακές συσκευές, ούτε τον αριθμό τέτοιων συσκευών που έχουν εντοπίσει. Ωστόσο, δεν είχε προηγουμένως αναφερθεί η ύπαρξή τους, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει δημοσίως τις ανακαλύψεις.
Κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, μη τεκμηριωμένες επικοινωνιακές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων ραδιοφωνικών συσκευών, έχουν βρεθεί και σε μπαταρίες από πολλούς Κινέζους προμηθευτές. Ο Μάικ Ρότζερς, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε: “Η Κίνα φαίνεται να θεωρεί ότι υπάρχει αξία στο να θέτει σε κίνδυνο την υποδομή μας.” Σημείωσε επίσης πως η ευρεία χρήση μετατροπέων μπορεί να περιορίζει τις επιλογές της Δύσης για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας.
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) δήλωσε ότι εργάζεται συνεχώς για την αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με νέες τεχνολογίες, επισημαίνοντας τις προκλήσεις στην αποκάλυψη και τεκμηρίωση των λειτουργιών από τους κατασκευαστές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο, “είναι κρίσιμο οι προμηθευτές να έχουν πλήρη γνώση των δυνατοτήτων των προϊόντων που παραλαμβάνουν”.
Εργασίες συνεχίζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων γνωστοποίησης μέσω των “Bill of Materials λογισμικών”, δηλαδή τους καταλόγους όλων των συστατικών που απαρτίζουν μια εφαρμογή λογισμικού, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.
Ένας εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δήλωσε: “Είμαστε κατά της γενίκευσης του όρου εθνική ασφάλεια και διαστρέβλωσης των επιτευγμάτων της Κίνας στον τομέα των υποδομών”. Η βρετανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, εκτελεί επανεξέταση της κινεζικής τεχνολογίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόοδο στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία
Ο σκιώδης υπουργός Ενέργειας Άντριου Μπάουι δήλωσε στην Telegraph: “Ήμασταν ήδη ενήμεροι για τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει το Υπουργείο Άμυνας και άλλες αρχές σχετικά με πιθανές τεχνολογίες παρακολούθησης σε κινεζικές ανεμογεννήτριες. Η στρατηγική του Έντ Μίλιμπαντ για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια και υποσκάπτει τους ισχυρισμούς του για την ενεργειακή ασφάλεια.”
Κάλεσε σε άμεση παύση και επανεξέταση για την ασφάλεια του ενεργειακού μας δικτύου, απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού ενέργειας που δεσμεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να επενδύσει σε ηλιακούς συλλέκτες παντού.