Η Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία απονέμει τα βραβεία Όσκαρ, ανακοίνωσε την Τρίτη (22/4) την τροποποίηση των κανόνων της. Από εδώ και στο εξής, οι ψηφοφόροι θα υποχρεούνται να παρακολουθούν όλες τις υποψήφιες ταινίες σε μία κατηγορία προτού καταθέσουν την ψήφο τους.
«Η υποχρέωση της παρακολούθησης»
«Τα μέλη της Ακαδημίας θα πρέπει πλέον να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες σε κάθε κατηγορία ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στην τελική διαδικασία απονομής των Όσκαρ», περιγράφει η ανακοίνωση.
The Motion Picture Academy Requires Oscar Voters To View All Nominated Films: Voters can no longer skip nominated films. The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences announced this change… https://t.co/fERXrtBlE0 pic.twitter.com/wZ3D0mWXx4
— SHOOTonline.com (@SHOOTonline) April 21, 2025
Η νέα πολιτική θα τεθεί σε εφαρμογή κατά την 98η απονομή, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2026.
Στο παρελθόν, οι ψηφοφόροι ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν «κατά την τιμή τους» ότι είχαν παρακολουθήσει τις ταινίες, ωστόσο πολλοί επέλεγαν ταινίες χωρίς να τις έχουν δει, απλώς επειδή ήταν δημοφιλείς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα στούντιο προγραμματίζουν μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες για τις ταινίες που υποβάλλονται για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, συμπεριλαμβάνοντας ιδιωτικές και δημόσιες προβολές και φεστιβάλ, συχνά με την παρουσία των συντελεστών, με στόχο να διασφαλίσουν ότι τα μέλη της Ακαδημίας έχουν την ευκαιρία να τις δουν. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις κατηγορίες βραβείων.
Αγνοούνται λεπτομέρειες της επαλήθευσης
Η Ακαδημία δεν έχει διευκρινίσει πώς θα επαληθεύει αν τα μέλη της έχουν παρακολουθήσει όλες τις ταινίες σε μία κατηγορία. Σύμφωνα με τον Hollywood Reporter, είναι πιθανό να παρακολουθεί τις ταινίες που βλέπει κάθε μέλος μέσω μιας αποκλειστικής πλατφόρμας streaming. Όσοι παρακολουθούν ταινίες σε κιόσκια ή φεστιβάλ θα απαιτείται να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο όπου θα αναφέρουν πού και πότε είδαν την ταινία, όπως σημειώνει το περιοδικό.
Επιπλέον, η Ακαδημία ανακοίνωσε και άλλες αλλαγές στους κανόνες της, όπως το γεγονός ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε ταινίες (όπως συνέβη φέτος με τις ταινίες The Brutalist και Emilia Perez) δεν αποκλείει την υποψηφιότητά τους.