Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω από τις 1.800 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης και αφομοίωσης, ύστερα από πρόσφατα 15ετή ρεκόρ.
Η αναβάθμιση του ελληνικού outlook από την Fitch το βράδυ της Παρασκευής φαίνεται να αντισταθμίζει το αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο έχει προκληθεί από τη υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον Moody’s, δημιουργώντας αβεβαιότητες για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές επικεντρώνονται στις διανομές ετήσιων μερισμάτων και στα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, που αποδεικνύονται μέχρι στιγμής αρκετά ανθεκτικά.
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελαφριά πτώση -0,05%, διαμορφούμενος στις 1.803,19 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα από το κλείσιμο της Παρασκευής (1.804,06 μονάδες).
Οι ημερήσιες διακυμάνσεις κυμαίνονται από 1.798,99 έως 1.804,32 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο 15λεπτο.
Θετικά σημάδια κερδών για τις εισηγμένες και το 2025
Τα μετάλλια από την «κατάκτηση» των 1.800 μονάδων
Αξιοσημείωτο ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει δείξει ότι μπορεί να σπάσει τους φραγμούς του.
Η υπέρβαση των 1.800 μονάδων -η πρώτη από τον Μάιο του 2010- φέρνει νέα δυναμική στην ελληνική αγορά, παρά τις προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει ράλι της τάξης του +22,7% από τις αρχές του έτους, ανεβαίνοντας από τις 1.469 μονάδες στο ορόσημο των 1.800 μονάδων μέσα σε κάτι περισσότερο από 4,5 μήνες, τη στιγμή που η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων αγγίζει τουλάχιστον 123 δισ. ευρώ—το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.
Αυτή η εικόνα ευφορίας επιβεβαιώνει τον «ούριο άνεμο» που πνέει τελευταία στην αγορά, βασισμένο σε θετικούς παράγοντες, όπως η ανθεκτική κερδοφορία των επιχειρήσεων και οι καλοί δείκτες της οικονομίας.
Προϋποθέσεις όπως αυτές μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη τους επόμενους μήνες, κυρίως το φθινόπωρο, όταν οι αγοραστές συνήθως αυξάνουν τους ρυθμούς τους.
Ωστόσο, η διεθνής οικονομική και εμπορική αβεβαιότητα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη χρηματιστηριακή ψυχολογία.
«Τα αποτελέσματα του 2024 και του α’ τριμήνου του 2025 είναι ενθαρρυντικά. Η πλειονότητα των ελληνικών εισηγμένων έχει επιδείξει καλή απόδοση. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τις αποτιμήσεις», επισημαίνει ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Επομένως, οι traders μπορεί να στραφούν στη κατοχύρωση και αφομοίωση των φετινών κερδών, επιδιώκοντας να προστατεύσουν τυχόν κέρδη και να αποφύγουν την «υπερθέρμανση» της αγοράς.
Αυτό θα τους δώσει χρόνο να εκτιμήσουν την κατάσταση και να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για το μέλλον τους, έχοντας στο νου τη φράση «sell in May and go away».
Χρηματιστήριο – Οι «12» που ενισχύουν τον φετινό τζίρο
Η ατζέντα της εβδομάδας
Η εβδομάδα αυτή εστιάζει στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, που μέχρι τώρα δείχνουν ανθεκτικότητα, πλησιάζοντας τα περσινά επίπεδα. Από τις πρώτες 20 εισηγμένες, η αθροιστική κερδοφορία ανέρχεται σε 1,627 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 1,666 δισ. ευρώ του α’ τριμήνου 2024 (-2,4%).
Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται περισσότερα στοιχεία, με ΔΕΗ και Trade Estates να ανακοινώνουν οικονομικά μεγέθη αύριο (20/5). Την Τετάρτη (21/5) θα ακολουθήσουν οι Quest Συμμετοχών και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ την Πέμπτη (22/5) θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους Ideal και As Company.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τη διαδικασία διανομής μερισμάτων, με την αποκοπή δικαιώματος σήμερα για την Alpha Trust Ανδρομέδα (0,32 ευρώ/μετοχή) και αύριο για την Aegean Airlines (0,80 ευρώ/μετοχή). Την Παρασκευή (23/5), οι μέτοχοι της Alpha Bank και BriQ θα αποκτήσουν δικαίωμα είσπραξης των 0,03 και 0,135 ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο επιτυχημένος δικηγόρος που έγινε τραπεζίτης και οδηγεί τη νεότερη τράπεζα του Χρηματιστηρίου
Αρνητική κατεύθυνση στο εξωτερικό
Διεθνώς, η προσοχή εστιάζεται στην απόφαση του Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, αφαιρώντας της την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, όπως έχουν πράξει και οι Fitch, S&P. Επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία παρακολουθούνται στενά, με τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν αναμενόμενη εντός της ημέρας.
Στο χρηματιστηριακό πεδίο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει πτώση -0,51% στις 546 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά -0,24% στις 23.714 μονάδες. Στις ΗΠΑ, τα futures της Wall Street προαναγγέλλουν αρνητικό ξεκίνημα, με απώλειες έως -1% για τους δείκτες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)