Μια ανάλυση που διενήργησε το περιοδικό «60 Millions de consommateurs» αποκαλύπτει ότι όλα τα ελαιόλαδα στην γαλλική αγορά περιέχουν υπολείμματα πλαστικοποιητών και υδρογονανθράκων. Η μελέτη, που αναλύει 22 διαθέσιμα προϊόντα, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια αυτού του βασικού τροφίμου της μεσογειακής διατροφής.
Η Πατρίτσια Χαιροπούλου, δημοσιογράφος του περιοδικού, εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV ότι οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα 22 εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων, τα οποία παράγονται αποκλειστικά με μηχανική πίεση ή φυγοκεντρική μέθοδο, χωρίς χημική επεξεργασία. Παρά την καθαρή τους παραγωγή, τα δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν υπολείμματα πλαστικοποιητών – ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για να αυξήσουν την ευκαμψία τους – καθώς και υδρογονάνθρακες προερχόμενους από μουσαμάδες, δεξαμενές και σωλήνες που χρησιμοποιούνται στη μεταφορά και αποθήκευση.
Η ανάλυση δείχνει ότι τόσο τα βιολογικά όσο και τα συμβατικά προϊόντα περιέχουν φθαλικούς εστέρες ή πλαστικοποιητές, που είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες και μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου.
Επιπλέον, ορισμένα δείγματα ελαιόλαδου παρουσιάζουν παρουσία MOSH (κορεσμένων υδρογονάνθρακων ορυκτελαίου) και MOAH (αρωματικών υδρογονάνθρακων ορυκτελαίου), οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως ως λιπαντικά κινητήρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι MOSH μπορεί να συσσωρευτούν στο ήπαρ και στο λεμφικό σύστημα, ενώ οι MOAH ενδέχεται να έχουν καρκινογόνες επιπτώσεις.
Η μόλυνση των ελαιόλαδων μπορεί να προκύψει σε διάφορα στάδια της παραγωγής, όπως κατά τη συγκομιδή, τη σύνθλιψη ή τη μεταφορά της ελιάς. Επισημαίνεται ότι η επαφή με διαρροές λιπαντικού από αγροτικά μηχανήματα μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά αυτών των ουσιών στο τελικό προϊόν.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανακάλυψη έως και 10 mg/kg MOAH σε ορισμένα δείγματα, ποσότητα πέντε φορές μεγαλύτερη από το αποδεκτό όριο που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.