Τη Δευτέρα, οι αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές κατέγραψαν απότομες πτώσεις, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν σημαντικές απώλειες, ενώ ο «δείκτης φόβου» (VIX) της Wall Street εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο για το 2025.
Η ημέρα για τις αγορές ξεκίνησε με απότομες πτώσεις και, παρά μια προσωρινή ανάκαμψη το απόγευμα, οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες.
Ο Dow Jones μειώθηκε κατά 890 μονάδες (2,08%), ενώ στο πιο αρνητικό σημείο του είχε χάσει πάνω από 1.100 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,7%, ενώ ο Nasdaq κατέρρευσε κατά 4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Αυτή η πτώση συνεχίζει μια αρνητική τάση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, με τους τρεις βασικούς δείκτες να έχουν χάσει όλα τα κέρδη τους που είχαν κατακτηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Η επίδραση των δασμών και οι ανησυχίες των επενδυτών
Η ασάφεια που έχει προκαλέσει η οικονομική πολιτική του Τραμπ, κυρίως μέσω των δασμών σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους όπως ο Καναδάς, το Μεξικό και η Κίνα, έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές.
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από το ιστορικό υψηλό του S&P 500 τον προηγούμενο μήνα, όταν η Wall Street υποδέχτηκε θετικά το οικονομικό πρόγραμμα του Τραμπ.

«Έχουμε παρατηρήσει μια σαφή μεταστροφή στο επενδυτικό κλίμα», δήλωσε η Ayako Yoshioka, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων στην Wealth Enhancement. «Πολλά από όσα ίσχυαν στο παρελθόν, τώρα δεν είναι αποδοτικά».
Ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του για το 2025, ενώ ο Nasdaq έκλεισε πάνω από 10% χαμηλότερα σε σύγκριση με το υψηλό του Δεκεμβρίου.
Οι δηλώσεις του Τραμπ
Ο Τραμπ υπερασπίστηκε τις πολιτικές του, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του προχωρά σε «σημαντικές» αλλαγές, αναγνωρίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρχει μια «περίοδος μετάβασης» ή «αναταραχής».
Όταν ρωτήθηκε αν μια πιθανή οικονομική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, ο Τραμπ απάντησε: «Μισώ να κάνω προβλέψεις».

Ο Peter Orszag, διευθύνων σύμβουλος της Lazard, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον, ανέφερε: «Η αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι εμπορικοί πόλεμοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρώπη, έχει αναγκάσει πολλές διοικήσεις επιχειρήσεων να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους».
«Οι εντάσεις με την Κίνα είναι πιο κατανοητές, αλλά οι κινήσεις κατά του Καναδά, του Μεξικού και της Ευρώπης είναι περίεργες. Αν αυτή η κατάσταση δεν λυθεί σύντομα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Πρόσθετες πιέσεις στην οικονομία και τις αγορές
Εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την αβεβαιότητα που περιβάλλει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς υπάρχει κίνδυνος μερικού shutdown αν δεν εγκριθεί εγκαίρως ο νέος προϋπολογισμός.
«Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται πιο ανεκτική απέναντι στη μείωση της αγοράς και ενδεχομένως και σε μια ύφεση, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τους στόχους της», επισήμανε ο Ross Mayfield, επενδυτικός στρατηγός στην Baird.
«Αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα για τη Wall Street».

Ο τομέας της τεχνολογίας, που είχε προηγουμένως πρωτοστατήσει στην ανόρθωση της αγοράς το 2023 και το 2024, τώρα βρίσκεται υπό πίεση.
Ο τεχνολογικός τομέας του S&P 500 σημείωσε πτώση 4,3%, με τις μετοχές της Apple και της Nvidia να υποχωρούν περίπου 5%. Η Tesla κατέγραψε πτώση 15%, με κεφαλαιοποίηση που μειώθηκε κατά 125 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα κρυπτονομίσματα επίσης δέχθηκαν πλήγματα, με το bitcoin να καταγράφει πτώση 5%.
Αντίκτυπος από τον Λευκό Οίκο
Οι σύμβουλοι του Τραμπ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της οικονομικής αναταραχής, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσωρινή αστάθεια και ότι οι πολιτικές περικοπών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα οδηγήσουν σύντομα σε οικονομική ανάπτυξη.
Ο Kevin Hassett, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο CNBC: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι για την οικονομία στο μέλλον. Αν και το τρέχον τρίμηνο υπάρχουν κάποια διακυμάνσεις στα δεδομένα, το πρώτο τρίμηνο θα καταλήξει θετικά και το δεύτερο τρίμηνο θα αναδείξει τα οφέλη από τις φορολογικές περικοπές».

Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να παραμένουν επιφυλακτικοί. Οι Goldman Sachs και JPMorgan Chase υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, επικαλούμενοι τους δασμούς και τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την κυβέρνηση Τραμπ.
Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική της το 2025, μπορεί να παρατηρηθεί μια ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση στην οικονομία, που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετους κραδασμούς στις αγορές. Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι δασμοί του Τραμπ δημιουργούν σύγχυση στις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους επενδυτές.
Πηγές: Reuters, CNN, Washington Post