Με την ανακοίνωση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Καρδινάλιος και Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, ανέστειλε άμεσα όλα τα ραντεβού του και προετοιμάστηκε για την αναχώρηση του προς τη Ρώμη και το Βατικανό. Στην έξοδο από το Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ, όπου υπηρετεί τα τελευταία χρόνια, τον αποχαιρέτησαν συνεργάτες και φίλοι καθώς επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο.
Ο Πιτσαμπάλα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη Ισραηλινών, Παλαιστινίων, Ιορδανών και Αιγυπτίων, επικοινωνώντας με μετριοπάθεια και υπομονή, εστιάζοντας στον διάλογο.

Η παρουσία του ξεχωρίζει στους διαδρόμους του πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ, καθώς το ράσο του κυματίζει, «σαν να ανοίγει δρόμο μέσα στο σκοτάδι», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Crux, που καλύπτει υποθέσεις της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο Πιτσαμπάλα, που γεννήθηκε στο Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας, ζει στην Ιερουσαλήμ εδώ και 35 χρόνια. Όπως δηλώνει, «Δεν έχω ιδέα για το τι συζητούν οι άνθρωποι στην Ιταλία τις περισσότερες φορές».
Η μοναδική του σχέση με την πατρίδα του είναι η ηλικιωμένη μητέρα του.
Σύμφωνα με το Associated Press, το 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος διορίζει τον Πιτσαμπάλα στη θέση του Λατίνου Πατριάρχη στην Ιερουσαλήμ, ρόλο που επισημοποιείται το 2020.
Το 2023, ο Λατίνος Πατριάρχης αναβαθμίστηκε σε Καρδινάλιο.
Από τη φτώχεια στην καρδιά της Ιερουσαλήμ
Σύμφωνα με το CNN, στα 25 του χρόνια ήρθε πρώτη φορά στην Ιερουσαλήμ ως νεοχειροτονημένος ιερέας. Η φτώχεια της παιδικής του ηλικίας τον οδήγησε σε ένα μοναχικό τάγμα, ώστε να μειώσει το βάρος της οικογένειάς του.
Η καθοριστική επιρροή του ήρθε από έναν ντόπιο ιερέα, που με το ποδήλατό του ενέπνευσε τον Πιερμπατίστα με χαρά και πνευματικότητα.
Ο Καρδινάλιος που προσφέρθηκε για τα παιδιά-ομήρους
Λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η «ηρωική» του δήλωση τον έκανε γνωστό και εκτός Εκκλησίας.
«Είμαι έτοιμος να ανταλλάξω οτιδήποτε αν αυτό οδηγήσει στην ελευθερία των παιδιών [του Ισραήλ]… Κυρίαρχα προθυμία από μένα», είχε δηλώσει.
Αυτή ήταν η αυθόρμητη απάντησή του σε ερώτηση κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους από το Βατικανό, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Καρδινάλιο.

Αργότερα δήλωσε στο CNN: «Ήταν μια παράξενη ερώτηση, αλλά την εννοούσα σοβαρά. Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση. Ο κόσμος αντέδρασε θετικά, εκτός από την Παλαιστίνη. Γιατί για τα Ισραηλινά παιδιά και όχι για τα Παλαιστινιακά; Είμαι έτοιμος και γι’ αυτά».
Αναγνώρισε ότι η δήλωσή του ήταν «πολύ αφελής», τονίζοντας την απουσία αντίστοιχων προτάσεων από άλλους ηγέτες.
«Θεωρώ ότι οι θεσμοί των ηγετών έχουν παραλύσει. Η πίστη και η εξουσία δεν συμβαδίζουν. Για να είσαι ελεύθερος ως θρησκευτικός ηγέτης, πρέπει να είσαι ανεξάρτητος από κάθε είδους εξουσία», δήλωσε.
Ο Καρδινάλιος Ιερουσαλήμ έχει επισκεφθεί τη Γάζα δύο φορές μετά την έναρξη του πολέμου, τον Μάιο και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προσφέροντας τρόφιμα σε χριστιανικές οικογένειες.
Ο «χορός της πίτσας» και η πορεία προς το Κονκλάβιο
Το επίθετό του, «Pizzaballa», στα ιταλικά σημαίνει «χορός της πίτσας», δημιουργώντας ευφάνταστους συνειρμούς για το τι μπορεί να ακολουθήσει αν εκλεγεί Πάπας. Ωστόσο, ο ίδιος διαθέτει βαθιά θεολογική κατάρτιση, με διδακτορικό από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
«Η πίστη είναι το μόνο που μπορεί να σε κρατήσει ζωντανό στη ζωή σου. Είναι ο τρόπος να ξεπεράσεις τον εαυτό σου», δηλώνει, εστιάζοντας κυρίως στη θρησκεία και όχι στην ψυχαγωγία.

Σχολιάζοντας τη θέση του ως Καρδινάλιο, είπε: «[Είμαι] η φωνή του λαού μου προς τον κόσμο και της πίστης προς τον λαό μου».
«Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα είναι η τάση που έχουμε να απανθρωποποιούμε τους άλλους. Ο καθένας είναι άνθρωπος και πρέπει να το θυμόμαστε», τόνισε.
Υπάρχουν, ωστόσο, αντιρρήσεις σχετικά με την πιθανή εκλογή του. Η ηλικία του, 60 ετών, μπορεί να υποδηλώνει μακρά παποσύνη, κάτι που δεν προκαλεί χαρά σε όλους τους Καρδινάλιοι. Κάποιοι τον θεωρούν σταθερότητα.
Η απουσία σαφών θέσεων του Πιτσαμπάλα σε κρίσιμα ζητήματα της Καθολικής πίστης μπορεί να ανησυχήσει κάποιους και η πιθανή υποψηφιότητά του θεωρείται «ταξίδι στο άγνωστο».
Διατυπώνονται επίσης αμφιβολίες για την πιθανότητα εκλογής ενός ακόμη Πάπα από την Ιταλία, παρά την παρατεταμένη διαμονή του στο εξωτερικό.
Καθώς επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και το Κονκλάβιο, υπάλληλοι και φίλοι του του εύχονταν στα αραβικά: «Κύριε, καθοδήγησε τα βήματά του με σοφία», όπως αναφέρει το CNN.
Ο ίδιος παρέμεινε ψύχραιμος, ζητώντας: «Να προσεύχεστε για μένα». «Τα λέμε σύντομα».