Η πιθανότητα μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ φαίνεται να ενισχύεται, καθώς ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες είναι ικανές να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Οι δηλώσεις του Βανς έρχονται τη στιγμή που οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ελπίζοντας σε μια αποκατάσταση της σταθερότητας, ξεπερνώντας την αβεβαιότητα που δημιούργησε η πολιτική δασμών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Σαφώς εργαζόμαστε σκληρά με την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ» αναφέρει ο Βανς σε συνέντευξή του στο UnHerd.
«Ο Πρόεδρος έχει μεγάλη εκτίμηση για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτούς τους κωδικούς έπρεπε να πωθούν τη Βασίλισσα [Ελισάβετ Β’] και τον Βασιλιά [Κάρολο]. Είναι μια πολύ σημαντική σχέση και αυτός είναι επιχειρηματίας με πολλές σημαντικές εμπορικές επαφές στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Ωστόσο, νομίζω ότι η σχέση μας είναι πολύ πιο βαθιά. Υπάρχει πραγματική πολιτισμική συγγένεια. Και, φυσικά, σε βασικό επίπεδο, η Αμερική είναι μια αγγλοσαξωνική χώρα. Πιστεύω ότι έχουμε καλές πιθανότητες να καταλήξουμε σε μία εξαιρετική συμφωνία που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες», πρόσθεσε.
Επανέλαβε μάλιστα πως «Πιστεύω ότι έχουμε πολλές καλές πιθανότητες, ναι, να επιτύχουμε μία εξαιρετική συμφωνία προς όφελος και των δύο χωρών».
Ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς 10% στις εξαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με την ΕΕ, στην οποία επιβλήθηκαν δασμοί 20%.

Το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ είναι πιο ισορροπημένο σε σχέση με αυτό της ΕΕ, αν και οι Βρετανοί εξακολουθούν να διατηρούν πλεόνασμα στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που αναφέρει ο Guardian.
Οι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με την έκταση και το περιεχόμενο της συμφωνίας παραμένουν ασαφείς.
Η αγάπη του Τραμπ για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, καθώς ο πρόεδρος είχε απολαύσει την επίσημη επίσκεψή του εκεί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, όταν ήταν φιλοξενούμενος της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρέδωσε προσωπικά μια νέα πρόσκληση εκ μέρους του βασιλιά Καρόλου προς τον Τραμπ για μια δεύτερη επίσημη επίσκεψη.
Δασμοί ΗΠΑ-ΕΕ
Σε αντίθεση με την αισιοδοξία της Βρετανίας, οι σχέσεις της άλλης Ευρώπης με τις ΗΠΑ είναι ακόμα τεταμένες, με την Ουάσιγκτον συχνά να επικρίνει την ΕΕ για το μεγάλο της εμπορικό πλεόνασμα.
Ο Τραμπ είχε επιβάλλει δασμούς 20% σε όλες τις εισαγωγές από την ΕΕ, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως άδικοι και επιβλαβείς για το εμπόριο, την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, με την ΕΕ να απαντά επιβάλλοντας δασμούς ίδιου ύψους.
Ωστόσο, μετά από αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, ο Τραμπ υποχώρησε, αναστέλλοντας για 90 ημέρες τους δασμούς στην ΕΕ (σε 75 χώρες συνολικά) και μειώνοντάς τους στο 10%. Σε ανταπόδοση, η ΕΕ ανέστειλε και αυτή τους δασμούς 25% σε πλήθος αμερικανικών προϊόντων, ελπίζοντας σε μια εμπορική συμφωνία.
Οι προϋποθέσεις των ΗΠΑ και η «στροφή» του Βανς
Ο Βανς, που στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική στην ΕΕ σχετικά με θέματα εμπορίου και αμυντικών δαπανών, έδειξε ότι είναι ανοιχτός σε εμπορικές συμφωνίες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε μια πολύ πιο αμοιβαία σχέση απ’ ότι έχουμε, ας πούμε, με τη Γερμανία… Παρόλο που λατρεύουμε τους Γερμανούς, υπερβολικά εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αλλά είναι δυσάρεστοι με πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να εξάγουν στη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παρά την κριτική του, ο Βανς εξέφρασε την ελπίδα για θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.
«Πιστεύω ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε παραγωγικές εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την ήπειρο ως σύμμαχο.
«Απλώς επιθυμούμε μια συμμαχία στην οποία οι Ευρωπαίοι θα είναι κάπως πιο ανεξάρτητοι και οι σχέσεις μας στον τομέα της ασφάλειας και του εμπορίου θα το αντικατοπτρίζουν», σημείωσε.
Στο πρόσφατο σκάνδαλο Signal, ο Βανς εμφανίστηκε πιο επικριτικός απέναντι στην Ευρώπη, δηλώνοντας ότι «Απλώς δεν μου αρέσει να καλύπτουμε τους Ευρωπαίους». Ωστόσο, στη συνέντευξή του στο UnHerd, φάνηκε να έχει εκφράσει πιο μετριοπαθή στάση.
«Αγαπώ την Ευρώπη», είπε.
«Αγαπώ τους Ευρωπαίους. Έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι η αμερικανική κουλτούρα δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ευρωπαϊκή κουλτούρα», ανέφερε, αν και επανέλαβε την ανάγκη για αύξηση των αμυντικών δαπανών από πλευράς ΕΕ.
«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, ούτε προς το συμφέρον της Αμερικής, να είναι η Ευρώπη μονίμως εξαρτημένη από την ασφάλεια των ΗΠΑ», κατέληξε.
Με πληροφορίες από: NBC News, Guardian