Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη αβέβαιη εβδομάδα, καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει εναντίον της Κίνας. Αντιμετωπίζει την εσπευσμένη ανάγκη να αποκλιμακώσει τη σύγκρουση προτού προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ, όπως σχολιάζει το CNN.
Εν μέσω της αδιαφορίας του Κινέζου προεδρου Σι για αποκλιμάκωση, ο Τραμπ εκτίθεται όταν διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς σχετικά με την “καλή σχέση” του με τον Κινέζο ηγέτη, πιστεύοντας ότι αυτό θα αποτρέψει μια κρίση. Ωστόσο, αν δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, τα χρηματιστήρια μπορεί να υποστούν ξανά πτώση και οι Αμερικανοί να αντιμετωπίσουν υψηλές τιμές.
Αν και υπάρχει αβεβαίωτητα, ο Τραμπ φαίνεται να απολαμβάνει τις μάχες που έχει πυροδοτήσει. Αυτοχαρακτηρίζεται ως ο απόλυτος πολιτικός μαχητής και δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι η υποδοχή του είναι “κάπως θρυλική”. “Κάνουμε καλή δουλειά”, λέει.
Ωστόσο, η σύγκρουση με την Κίνα είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση με πολύ υψηλότερο διακυβευθέν. Το αδιέξοδο είναι σοβαρό, δεδομένου ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Κίνα για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, σπάνια μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και στρατιωτικών εφαρμογών, καθώς και για φάρμακα και καθημερινά είδη όπως ρούχα και υποδήματα.
Οι αμερικανικές εξαγωγές προϊόντων όπως η σόγια και το σόργο στην Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή των Αμερικανών αγροτών, αλλά οι επιβολές δασμών και από τις δύο πλευρές είναι τόσο εξαιρετικά υψηλές που ενδέχεται να παρεμποδιστεί το εμπόριο.
Και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση πλήρους εμπορικού πολέμου, με τους Αμερικανούς καταναλωτές να επηρεάζονται από ελλείψεις και αύξηση τιμών. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι η Κίνα, λόγω του αυταρχικού καθεστώτος της, διατρέχει πολύ λιγότερο κόστος αν οι πολίτες της αντιμετωπίσουν δυσκολίες.
Η ικανότητα του Τραμπ να διαχειριστεί την κατάσταση μακροπρόθεσμα τέθηκε υπό αμφισβήτηση, όταν ξαφνικά πάγωσε την προηγούμενη εβδομάδα τους αμοιβαίους δασμούς σε πολλές χώρες για 90 ημέρες, μετά από ενδείξεις ότι στις αγορές ομολόγων υπάρχει κίνδυνος χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτή η κίνηση παρακολουθείται στενά από το Πεκίνο.
Καθώς η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη, ο Λευκός Οίκος προσέθεσε επιπλέον σύγχυση το βράδυ της Παρασκευής, αποκλείοντας τις κινεζικές εισαγωγές smartphones και υπολογιστών από τους δασμούς. Ήταν μία αναγνώριση ότι οι υψηλοί δασμοί σε αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να πλήξουν τη βιομηχανία τεχνολογίας και τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Ωστόσο, την Κυριακή, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι αυτά τα προϊόντα θα εξακολουθούν να υπόκεινται σε νέους δασμούς, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, δείχνοντας μια απρογραμμάτιστη και σπασμωδική προσέγγιση, που έχει αναστατώσει τις αγορές.

Αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα από την κυβέρνηση
Όπως έχει γίνει αρκετές φορές, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι δραστικές κινήσεις και τα ασυνεπή μηνύματά της ήταν σχεδιασμένες από την αρχή. «Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ο πρόεδρος Τραμπ είχε ένα καλά σχεδιασμένο σχέδιο που υλοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του», είπε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μίλερ, στην εκπομπή “Sunday Morning Futures” του Fox News.
Εξήγησε τη λογική της κυβέρνησης ότι αυτά τα προϊόντα είναι κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και γι’ αυτό χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά τα εργοστάσια “επανατοποθέτησης” που θα κατασκευαστούν. Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η στρατηγική της αποδίδει, τονίζοντας ότι πολλές χώρες που εμπλέκονται στους αμοιβαίους δασμούς, οι οποίοι έχουν ανασταλεί, έσπευσαν να κάνουν θελκτικές προσφορές στον Τραμπ για να αποφύγουν την αμερικανική πίεση.
Ο Λευκός Οίκος τώρα εφαρμόζει παρόμοιο σκεπτικό και στην Κίνα, στοιχηματίζοντας ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας θα αναγκάσει τον Σι να παραχωρήσει σε μακροχρόνια αιτήματα των ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν πρόσβαση στην αγορά, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και μια σημαντική εμπορική ανισορροπία που ο Τραμπ θεωρεί απόδειξη ότι το Πεκίνο καταπατεί τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον.
Οι πολιτικές για την Κίνα και η αντίκτυπος από την περιοδεία του προεδρου Σι
“Αυτό είναι ένα είδος διπλού συστήματος. Υπάρχει μια διαδικασία για την Κίνα, η οποία βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο… και μια διαδικασία για όλους τους άλλους”, δήλωσε ο Kevin Hassett, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, στον Jake Tapper του CNN κατά την εκπομπή “State of the Union” την Κυριακή. “Έτσι, η διαδικασία για όλους τους υπόλοιπους είναι ομαλή και σαφής. Οι άνθρωποι έρχονται στην πόλη με σημαντικές προσφορές.”
Η προσέγγιση του Τραμπ είναι επικίνδυνη και μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη τις πολυπλοκότητες της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας και την πολιτική δυναμική στο Πεκίνο. Αυτή η στάση έρχεται σε αντίθεση με την επιδίωξη του Σι να καταστήσει τη χώρα του κυρίαρχη δύναμη, πιστεύοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν ιστορικά εφαρμόσει αποικιακές πολιτικές για να υπονομεύσουν την κινεζική επιρροή.
Αυτό καθιστά πρακτικά αδύνατο για τον Σι να φανεί ότι υποχωρεί σε αυτό που η Κίνα θεωρεί αμερικανικό εκφοβισμό. Αυτό γίνεαι σαφές και από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βιετνάμ και την περιοδεία του σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την οποία θα πραγματοποιήσει μετά την αποχώρησή του από το Βιετνάμ.