Η διαδικασία του βάψιμου των αυγών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας για το Πάσχα. Το κόκκινο χρώμα, που παραδοσιακά κυριαρχεί, συμβολίζει το αίμα της θυσίας του Χριστού και την Ανάσταση. Τα τελευταία χρόνια, νέες τεχνικές εμπλουτίζουν το έθιμο, συμπληρώνοντας την κλασική μέθοδο, όπως το βάψιμο με κλωστές.
Σύμφωνα με τη Νεκταρία Κοκκινάκη, πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής στο ευρωπαϊκό δίκτυο Mediterranean Diet Network (MD.net), «η τεχνική του βάψιμου με κλωστές ξεχωρίζει για την απλότητά της, τη φιλική προς το περιβάλλον προσαγόρευση και το εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα».
«Αντί των παραδοσιακών βαφών, πολύχρωμες κλωστές τυλίγονται γύρω από τα αυγά με προσοχή πριν από την τοποθέτησή τους στην κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, οι χρωστικές μεταφέρονται στο τσόφλι, δημιουργώντας μοναδικά και απρόβλεπτα σχέδια, που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης. Όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμμετάσχουν και να φτιάξουν το δικό τους μοναδικό αυγό» προσθέτει.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο είναι οι καθορισμένες ημέρες για το βάψιμο των αυγών, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή.
«Η κουζίνα μεταμορφώνεται σε ένα εργαστήρι δημιουργίας, όπου η φαντασία και οι χρωματιστές κλωστές συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μοναδικά πασχαλινά διακοσμητικά» καταλήγει η κα Κοκκινάκη.
Υλικά
Αυγά
Πολύχρωμες κλωστές φλος
Κομμάτια αλουμινόχαρτου
3 κουτ. ξύδι
Εκτέλεση
• Τοποθετούμε τα αυγά σε ένα μπολ με αρκετό νερό, προσθέτουμε ξύδι και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
• Ενώ είναι υγρά, τυλίγουμε τις κλωστές γύρω από τα αυγά σύμφωνα με τα σχέδια που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
• Στη συνέχεια, τα τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό.
• Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά.
• Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
• Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις κλωστές και τα σκουπίζουμε με στεγνό πανί.
• Τέλος, σε ένα απορροφητικό χαρτί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και γυαλίζουμε τα αυγά.