«Αύριο θα δώσουμε την τελική πολιτική έγκριση για την ίδρυση δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με τα εγκλήματα πολέμου. Δεν θα υπάρχει ατιμωρησία, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν», δήλωσε η Κάγια Κάλας, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τις συναντήσεις στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βαρσοβία.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η οποία προήδρευσε στη συνάντηση, επεσήμανε ότι «η διπλωματία είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την ειρήνη. Πρέπει να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία.» Αυτό αναφερθηκε στο 17ο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η ΕΕ και θα τεθεί προς ψήφο στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 20 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.
Η κ. Κάλας ανακοίνωσε ότι «θα μεταβούμε στην Ουκρανία και θα διαθέσουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αμυντική βιομηχανία της χώρας, κάτι που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία».
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ράντασλαβ Σικόρσκι, επεσήμανε την αυριανή ημέρα, που είναι αφιερωμένη στην Ευρώπη, η οποία συμπίπτει με τους ρωσικούς εορτασμούς, στέλνοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συμμετάσχουν.
Together with EU Foreign Ministers, we gathered in Poland to address key priorities:
🔹 strengthening Ukraine’s position
🔹 deepening ties with the United Kingdom
🔹 and advancing a positive EU-US agendaLIVE press conference with @sikorskiradek ↓
https://t.co/uI9XKFtyhm— Kaja Kallas (@kajakallas) May 8, 2025
«Αύριο είναι η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, και θέλω να καταστήσω σαφές ότι όλοι εκείνοι που υποστηρίζουν την ειρήνη δεν μπορούν να βρίσκονται δίπλα στον Πούτιν, ο οποίος ξεκίνησε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία. Οι αληθινοί υποστηρικτές της ειρήνης πρέπει να είναι αύριο στην Ουκρανία και όχι στη Μόσχα,» επεσήμανε. Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο της Σερβίας που αποφάσισε να παραστεί στις εορτές της Μόσχας, η κ. Κάλας σχολίασε ότι «το θετικό είναι ότι ο στρατός της Σερβίας δεν συμμετέχει στην παρέλαση».
«Αυτό μένει στο μυαλό όλων αυτών που υποστηρίζουν τον Πούτιν, ο οποίος διεξάγει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Τα κράτη μέλη δεν το αντιμετωπίζουν ελαφρά» και «το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος είναι φίλος σας και με ποιον πραγματικά συνεργάζεστε», πρόσθεσε.
Γάζα και Ινδία-Πακιστάν
Επιπλέον, η κ. Κάλας αναφέρθηκε στην κατάσταση της Γάζας και στις εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ζητήματα που εξετάστηκαν στη Σύνοδο.
«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Γάζα, που είναι κριτική και επιδεινώνεται ραγδαία. Καλέσαμε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και να διασφαλίσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες που την χρειάζονται. Επίσης, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και την επανέναρξη της κατάπαυσης του πυρός».
Η Υπεύθυνη της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ προσέθεσε ότι είχε συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών Ινδίας και Πακιστάν, μεταφέροντάς τους μηνύματα για αποκλιμάκωση. «Κανένας δεν κερδίζει από αυτόν τον πόλεμο. Είναι σαφές ότι πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού και ελπίζω να μπορέσουμε να μειώσουμε τις εντάσεις», δήλωσε.