Αύριο, Παρασκευή 2 Μαΐου 2025, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία. Η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για τις 16:30 στα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία (Αλεξάνδρου 3 & Τζαβέλα, Πειραιάς) και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (https://minedu.gov.gr) και της ΕΡΤ.
Μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης, θα ακολουθήσει η δημόσια κλήρωση για την εκχώρηση τυχαίου αριθμού προτεραιότητας, που αφορά τη ρύθμιση ισοβαθμιών στα ΠΣ, ΔΗΜΩΣ και ΠΕΣ. Ο κατάλογος με τους τυχαίους αριθμούς θα δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες της ΔΕΠΠΣ (https://depps.minedu.gov.gr) και της ΔΕΔΗΜΩΣ (https://dedimos.minedu.gov.gr).
Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαΐου 2025, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία για το σχολικό έτος 2025-2026, με συμμετοχή 12.658 μαθητών και μαθητριών.
Ειδικότερα, το Σάββατο 3 Μαΐου 2025, θα διεξαχθεί η δοκιμασία δεξιοτήτων για την εισαγωγή στα Πρότυπα (ΠΣ) και τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά (ΠΕΣ) σχολεία.
Την Κυριακή 4 Μαΐου 2025, θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜΩΣ).
Οι γονείς, κηδεμόνες και μαθητές ενημερώθηκαν μέσω SMS από το ΜΙNEDU.GOV την Τετάρτη σχετικά με τον εξαψήφιο κωδικό τους και το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να μεταβούν. Ο πίνακας με την κατανομή των μαθητών στα Εξεταστικά Κέντρα είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα των ΕΚ, με αναφορά στον κωδικό αίτησης, το Εξεταστικό Κέντρο, τις προτιμήσεις σχολικών μονάδων και την ειδική κατηγορία.
Βασικές οδηγίες για τις εξετάσεις
Η Κεντρική Επιτροπή Οργάνωσης Διαδικασιών Εξετάσεων και Κλήρωσης επισημαίνει ότι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τα εξής πριν από την ημέρα των εξετάσεων:
1. Έγγραφο ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (ταυτότητα ή διαβατήριο για υποψήφιους άνω των 12 ετών, διαφορετικά το Κ.Ε.Π. για μικρότερους).
2. Εκτυπωμένη την αίτησή τους, στην οποία αναγράφεται ο εξαψήφιος κωδικός και το Εξεταστικό Κέντρο.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εισέρχονται στο Εξεταστικό Κέντρο τουλάχιστον μία ώρα πριν από την έναρξη της δοκιμασίας. Η προθεσμία εισόδου λήγει στις 9:00, με την εξέταση να ξεκινά στις 10:00. Οι μαθητές είναι υπεύθυνοι για την αποχώρησή τους με τους κηδεμόνες τους.
Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό, στυλό (μπλε ή μαύρο) και γεωμετρικά όργανα. Απαγορεύεται η χρήση διορθωτικού, γόμας ή αριθμομηχανής. Τα κινητά τηλέφωνα και τα smart watches θα παραδίδονται στους επιτηρητές κατά την είσοδο και θα φυλάσσονται με το όνομα του υποψηφίου.
Οι μαθητές δεν θα γράφουν το όνομά τους στο απαντητικό φύλλο, αλλά μόνο τον εξαψήφιο κωδικό τους. Πρέπει να μαυρίζουν πλήρως ένα κύκλο ανά απάντηση για την οπτική ανάγνωση από την αυτόματη διόρθωση.
Η διάρκεια της γραπτής δοκιμασίας είναι:
- 150 λεπτά για τα Πρότυπα Γυμνάσια και Δημόσια Ωνάσεια Γυμνάσια
- 225 λεπτά για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια
- 180 λεπτά για τα Πρότυπα Λύκεια και Δημόσια Ωνάσεια Λύκεια
- 240 λεπτά για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Λύκεια
Υποψήφιοι με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα έχουν 45 λεπτά επιπλέον για την εξέταση. Δυνατότητα αποχώρησης θα παρέχεται μετά τη συμπλήρωση μίας ώρας από την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας.
Τα αντικείμενα εξέτασης
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Α’ τάξη Προτύπου ή/και Ωνασείου Γυμνασίου εξετάζονται σε γνώσεις που απέκτησαν στο Δημοτικό, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά, μέσω μίας δοκιμασίας 150 λεπτών. Στην Κατανόηση Κειμένων εξετάζονται οι ικανότητές τους σε διάφορες μορφές γραπτού λόγου και η χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων. Στα Μαθηματικά, επισημαίνεται η ικανότητά τους στην κατανόηση και επίλυση καθημερινών προβλημάτων.
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Α’ Λυκείου αξιολογούνται σε γνώσεις που απέκτησαν στο Γυμνάσιο, σε κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικά, μέσα από δοκιμασία 180 λεπτών.
Η εξέταση για την είσοδο στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια περιλαμβάνει γνώσεις που αποκτήθηκαν στο Δημοτικό, αναφορικά με την Ελληνική Γλώσσα, τα Μαθηματικά και Θρησκευτικά, σε δοκιμασία 225 λεπτών. Στους υποψηφίους ελέγχονται οι γνώση βασικών στοιχείων της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.
Για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Λύκεια, οι υποψήφιοι εξετάζονται σε Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Θρησκευτικά, μέσω δοκιμασίας 4 ωρών.
Ο συνολικός αριθμός ερωτήσεων ποικίλει, με 40 για τα Πρότυπα (20 Μαθηματικά και 20 για Ελληνική Γλώσσα) και 60 για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία (20 για Μαθηματικά, 20 για Ελληνική Γλώσσα και 20 για Θρησκευτικά).
Στην εξέταση για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, οι ερωτήσεις είναι 50: 25 για Μαθηματικά και 25 για την κατανόηση κειμένου.
Πάνω από 25.000 αιτήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, οι συνολικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 25.000, αναδεικνύοντας τη διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή του θεσμού.
Αναλυτικά, οι αιτήσεις κατανέμονται ως εξής:
- 9.056 αιτήσεις για 1.775 θέσεις σε Πρότυπα σχολεία
- 3.274 αιτήσεις για 1.166 θέσεις σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
- 328 αιτήσεις για 380 θέσεις σε Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία
- 12.159 αιτήσεις για 3.134 θέσεις σε Πειραματικά σχολεία
Οι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία και τις οδηγίες εξετάσεων από την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων καθώς και από τις ιστοσελίδες https://depps.minedu.gov.gr/ και https://dedimos.minedu.gov.gr/.
Δήλωση Σοφίας Ζαχαράκη
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι «τα Πειραματικά, τα Δημόσια Ωνάσεια και τα Πρότυπα σχολεία αποτελούν θετικά παραδείγματα καλής δημόσιας παιδείας». Ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές που θα συμμετάσχουν στις επερχόμενες εξετάσεις και τόνισε ότι το ενδιαφέρον για τα εν λόγω σχολεία αυξάνεται συνεχώς, σε δείγμα της καλής τους ποιότητας.
«Οι φετινές αιτήσεις για τα σχολεία αυτά ξεπέρασαν τις 25.000. Αυτό δείχνει την προσήλωση των οικογενειών για ένα καλό εκπαιδευτικό περιβάλλον», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η βελτίωση των σχολικών υποδομών είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.