Από την αυγή της ανθρωπότητας, όλοι οι λογικοί άνθρωποι του κόσμου έχουν αναγκαστεί να κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις για να επιβιώσουν και να συμβιώνουν αρμονικά με τους άλλους. Οι ανακαλύψεις αυτές ξεκίνησαν με τη φωτιά και κατέληξαν μέχρι τη διάσπαση του ατόμου. Αυτή η κορυφαία «εφεύρεση του νου» σήμανε την αρχή της ανθρώπινης επιβίωσης χωρίς απαραίτητες περιπέτειες.
Ακολουθεί ένας διάλογος που αποτελεί το πρώτο βήμα στη διασαφήνιση αυτής της θεωρίας:
Αγάπη μου, έχω παχύνει;
Μμμ… τώρα που το λες, νομίζω έχεις προσθέσει μερικά κιλά γύρω από την κοιλιά.
Με αυτό το απλό, αλλά γεμάτο νόημα παράδειγμα, θα προσπαθήσουμε να φανταστούμε τη συνέχεια αυτής της συνομιλίας ενός προϊστορικού ζευγαριού, πριν από την ανακάλυψη που δεν έχω αποκαλύψει ακόμα.
Δηλαδή, μου λες ότι έχω παχύνει και δεν σου αρέσω;
Δεν είπα κάτι τέτοιο. Απλώς απάντησα στην ερώτησή σου.
Πες μου ότι θα προτιμούσες εκείνη(ον) τη(ο) χτικιάρα(η) από τη διπλανή σπηλιά. Γιατί δεν το λες;
Είσαι καλά; Δεν θα ήθελα καμία άλλη. Εσένα αγαπώ όπως είσαι.
Πώς τολμάς να μου λες τέτοια πράγματα;
Δεν σου είπα κάτι κακό. Αγαπώ ακόμη και το βάρος σου.
Βλέπω ότι συνεχίζεις τις προσβολές. Το βράδυ θα κοιμηθείς μόνος(η) σου, να μην σε ενοχλεί η κοιλιά μου…
Κι έτσι, οι μέρες περνούσαν αργά μέσα στους αιώνες… Και τα ζευγάρια κοιμόνταν χωριστά. Οι ερημικές νύχτες καλύπτονταν από τη σιωπή της απουσίας του έρωτα, και η υπογεννητικότητα είχε φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, είχαν απομείνει μόλις πέντε ή έξι Νεάντερταλ, οι οποίοι έσβηναν ο ένας μετά τον άλλο, αν και ήσαν ειλικρινείς. Μέχρι που εμφανίστηκαν οι homo sapiens, οι οποίοι, σοφοί όπως ήταν – το όνομά τους το αποδεικνύει – πάλεψαν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, καταλήγοντας στο ασφαλές συμπέρασμα ότι καμία σχέση δεν μπορεί να διαρκέσει εφόρου ζωής χωρίς να συγκαλυφθεί η «πικρή» αλήθεια με μικρά ευεργετικά ψέματα. Αργότερα, ο Φρόιντ θα υποστήριζε αυτή τη θεωρία, αλλά για την εποχή εκείνη η ανακάλυψη του ψέματος ήταν πρωτοποριακή και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης κουλτούρας για την απρόσκοπτη διαιώνιση του είδους. Ωστόσο, δεν ακούστηκε επίσημα για χιλιάδες χρόνια. Το μυστικό αυτό διαγράφηκε ήσυχα από γενιά σε γενιά, διανθισμένο από τις αξίες κάθε εποχής, φτάνοντας μέχρι τη δική μας χιλιετία.
Εσύ, σύγχρονος άνθρωπος, που μιλάς χωρίς να σκέφτεσαι, κάνε μια βουτιά μέσα σου και άκου τη σοφία των προγόνων σου. Δώσε τη σωστή απάντηση όταν το ταίρι σου θέτει ένα τόσο κρίσιμο ερώτημα, καθώς από μια λέξη σου θα εξαρτηθεί η διάθεση του καλοκαιριού και οι πρώτοι μήνες του Φθινοπώρου.
Αυτό το μαγιό με παχαίνει;
Πρόσεξε καλά τι θα απαντήσεις. Δεν είναι ώρα για ρίσκα!
Βιογραφικό:
Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Ζούσε για τέσσερα χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία είκοσι τρία στην Αθήνα. Εργαζόταν στο λογιστικό και πωλήσεων τομέα μέχρι τη γέννηση των παιδιών της. Η τύχη να ασχοληθεί αποκλειστικά με το “επάγγελμα μητέρα” την οδήγησε στη συγγραφή. Μετά από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της και της τρίτης μυθιστορίας της το Δεκέμβριο του 2018, συνεργάστηκε με την Κυριακάτικη εφημερίδα και το πολιτιστικό περιοδικό Books and Style. Τώρα εργάζεται στο Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής και έχει δημοσιεύσει τα βιβλία της από τις Εκδόσεις Κάκτος: «Ο δρόμος της πεταλούδας» και «Ολέθρια Μυστικά».