Ανακοίνωση για αυτόματη αναγνώριση ιατρικών ειδικοτήτων από τις ΗΠΑ, Συμφωνία Πλαίσιο με τους φορείς του φαρμάκου και υπουργική απόφαση για τη δημιουργία Γραφείων Κλινικών Μελετών, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Κατά την ομιλία του στην 7η Τελετή Απονομής των διεθνούς φήμης βραβείων Prix Galien Greece στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για νέες επενδύσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και την επαναπατρισμό επιστημόνων και την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επικείμενη ψήφο στη Βουλή για την αυτόματη αναγνώριση των ιατρικών ειδικοτήτων όσων γιατρών έχουν αποκτήσει εκπαίδευση στις ΗΠΑ, με στόχο να ενθαρρυνθεί η επιστροφή τους στο ΕΣΥ.
Επιπλέον, τόνισε ότι το φάρμακο δεν είναι απλώς ένα προϊόν ή ευκαιρία κέρδους. Για τον λόγο αυτό, απαιτούνται συντονισμένες δράσεις με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα στην καλύτερη τιμή. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπογραφεί μια τριετής Συμφωνία Πλαίσιο.
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η ίδρυση ενός Ταμείου Καινοτομίας που θα αποζημιώνει νέα φάρμακα, διασφαλίζοντας τους απαιτούμενους πόρους για τη γρηγορότερη είσοδο νέων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά.
Επιπλέον, ως στόχο έχει την αύξηση των κλινικών μελετών. Από 100 σε το 2019, κατάφερε να φτάσει τις 264 το 2024, με στόχο να εγγραφούν 1000 κλινικές μελέτες.
Η πολιτεία, όπως ανέφερε, υποστηρίζει τη διαδικασία μειώνοντας φορολογικά βάρη και εφαρμόζοντας το επενδυτικό clawback, το οποίο, όπως είπε, έχει συμβάλει στην οικονομία με 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ελπίζει να δει επενδύσεις στην έρευνα, παραγωγή και κλινικές μελέτες.
Δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αναγνώρισε ότι υπήρχαν εντάσεις στην αγορά Υγείας, αλλά σημείωσε ότι τώρα οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί χάρη σε πρωτοποριακά προγράμματα όπως τα κλειστά πρωτόκολλα και ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας. Η χώρα διαθέτει πλούτο δεδομένων που μπορούν να αναλυθούν.
«Το ΕΣΥ θα αποτελέσει μία ενιαία Εθνική προτεραιότητα όπου η πρόληψη θα ενοποιείται με τη θεραπεία και την αξιοποίηση των φαρμάκων», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι τολμηρές αλλαγές είναι αναγκαίες παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί και επισήμανε την ανάγκη προσέλκυσης ταλέντων και επενδύσεων για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες.
Επέκταση του επενδυτικού clawback
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στο clawback, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει την επέκταση του επενδυτικού clawback και μετά το 2026, καθώς αποτελεί ιστορία επιτυχίας για την αγορά και έχει συγκεντρώσει υποστήριξη από πολυεθνικές, όπως η Pfizer με τις επενδύσεις της στη Θεσσαλονίκη.
Πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία Γραφείων Κλινικών Μελετών σε όλα τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Ελλάδα είναι φωτεινό παράδειγμα στην κατάρτιση δεδομένων στην Ευρώπη και είναι μία από τις επτά χώρες που επιλέχθηκαν για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), με το σχέδιο δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα ΑΙ factories αυτή τη στιγμή στο Λαύριο. «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε πρωτογενές κέντρο γνώσης Υγείας και παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.