Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επιθεώρησε εκτάκτως τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, έπειτα από την κυκλοφορία βίντεο στο TikTok που αποκάλυπτε εικόνες φθοράς και εγκατάλειψης.
Η Υπουργός χαρακτήρισε το βίντεο «προσβλητικό για την Πέλλα» και ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά όσων μπήκαν παράνομα στον χώρο και δημοσίευσαν ανακριβές υλικό.
«Η πραγματική εικόνα του αρχαιολογικού χώρου διαφέρει εντελώς από αυτήν που παρουσιάστηκε», τόνισε η Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι το βίντεο αναφέρεται σε υποδομές εκτός του επισκέψιμου χώρου, οι οποίες δεν επηρεάζουν την εμπειρία των επισκεπτών. «Αυτά τα κτήρια προορίζονταν για τη νέα είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, εναρμονισμένα με την αρχαία πολεοδομία. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν προ χρόνου, αλλά περιμένουν ακόμα να ενεργοποιηθούν λόγω καθυστερήσεων από άλλες υπηρεσίες», σημείωσε.

Κατά την επίσκεψη, διαπιστώθηκαν μικρές φθορές, κυρίως σε καθαρισμούς και αποκαταστάσεις. Η Υπουργός ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι υποδομές είναι σε άριστη κατάσταση και ήδη αξιοποιούνται, με προγραμματισμένες περαιτέρω χρήσεις.
Επιπλέον, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το εργαστήριο εκμαγείων του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και ανακοίνωσε την άμεση ανοικτό του ανοιχτού εργαστηρίου-Open Lab για το κοινό, προσφέροντας εκπαιδευτική εμπειρία και σε μεμονωμένους επισκέπτες.

Η Υπουργός έδωσε επίσης οδηγίες για την αξιοποίηση των δύο αμφιθεάτρων του χώρου, με σκοπό να φιλοξενηθούν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Το κλειστό αμφιθέατρο θα μετατραπεί σε μόνιμο χώρο προβολής ψηφιακού περιεχομένου για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσω ενός νέου ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με πανεπιστήμια.
Συζητήθηκε επίσης η αξιοποίηση ορισμένων κτηρίων για την προώθηση και πώληση τοπικών αγροτικών προϊόντων, μέσω συνεργασίας του Υπουργείου με τον Δήμο Πέλλας. «Ο πολιτισμός και ο πρωτογενής τομέας είναι αλληλένδετοι, και η τοπική παραγωγή είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας», υπογράμμισε η Υπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης σε παλαιά πινακίδα που έχει προκαλέσει διαδικτυακή αντιπαράθεση. Αυτή ανήκει στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος υλοποίησε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πρόγραμμα ενοποίησης 62 σημείων πληροφόρησης σε όλη την Ελλάδα. ο οργανισμός τέθηκε σε εκκαθάριση το 2011, με αποτέλεσμα η υποδομή αυτή να είναι ανενεργή πια λόγω παλαιότητας. Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση δεν έχουν βάση, καθώς όλα τα δεδομένα είναι προσβάσιμα για έλεγχο.
Κλείνοντας, η Υπουργός Πολιτισμού ζήτησε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την προώθηση και ανάδειξη του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, τονίζοντας ότι η Πέλλα είναι ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο που αξίζει σύγχρονες προσεγγίσεις και εξωστρέφεια.

Στην επιθεώρηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, οι Βουλευτές Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης και Λάκης Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνα Τσιγαρίδα, και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.