Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, κάλεσε την ΕΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα μπλοκάρει την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στις 6 Μαρτίου.
«Υπάρχουν στρατηγικές διαφορές στην προσέγγισή μας για την Ουκρανία που δεν μπορούν να ξεπεραστούν με την απλή σύνταξη ή επικοινωνία», αναφέρει ο Ούγγρος Πρωθυπουργός στην επιστολή του. Ζητά επίσης να μην εκδοθούν γραπτά συμπεράσματα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση μιας διαιρεμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, θα πρέπει να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία για μια κατάπαυση του πυρός και μια διαρκή ειρηνική λύση στην Ουκρανία», τονίζει ο Βίκτορ Όρμπαν.
Πλήρης επιστολή του Όρμπαν προς τον Αντόνιο Κόστα:
«Κύριε Πρόεδρε, σας γράφω στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου, με θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα και την Ουκρανία.
Με βάση το πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου και τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα την επόμενη ημέρα στη COREPER, είναι προφανές ότι υπάρχουν στρατηγικές διαφωνίες σχετικά με την προσέγγιση στην Ουκρανία, οι οποίες δεν μπορούν να γεφυρωθούν μέσω γραπτής διατύπωσης ή επικοινωνίας.
Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει άμεσες συζητήσεις με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία, μια προσέγγιση που έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο συμπερασμάτων.
Για αυτό το λόγο, προτείνω να μην καταβληθούν προσπάθειες για την υιοθέτηση γραπτών συμπερασμάτων σχετικά με την Ουκρανία στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντίθετα, θα πρότεινα τα γραπτά συμπεράσματα να περιοριστούν στην υπενθύμιση και υποστήριξη της απόφασης 2774 (2025) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2025. Το ψήφισμα αυτό σηματοδοτεί μια νέα φάση στην ιστορία της σύγκρουσης και αποδυναμώνει κάθε προηγούμενη συμφωνηθείσα γλώσσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μια προσπάθεια για την υιοθέτηση γραπτών συμπερασμάτων σχετικά με την Ουκρανία θα μπορούσε να αποδώσει την εικόνα μιας διαιρεμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.