Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ότι η κυβέρνησή του δεν περιορίζεται μόνο σε επιδοματικές πολιτικές για την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος. Τα τελευταία τρία χρόνια, προωθεί μια συνολική στρατηγική για την παροχή πιο προσιτής στέγης, εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων με σκοπό την αύξηση της προσφοράς ακινήτων.
«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πίεση που προκύπτει από τη μεγάλη ζήτηση για μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μια αγορά όπου υπάρχουν ακίνητα, πολλά από τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα λόγω παλαιότητας ή κακής συντήρησης. Για αυτόν τον λόγο, μεγάλο μέρος των μέτρων και των πόρων που διαθέτουμε κατευθύνονται ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση» επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος.
Ο υπουργός παρουσίασε 10 πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της προσιτής στέγης και την αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών προς αγορά και ενοικίαση, μεταξύ άλλων:
«1) Περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε κορεσμένες αστικές και τουριστικές περιοχές και αυστηρότερη φορολογική μεταχείριση για τις επιχειρηματικές βραχυχρόνιες μισθώσεις.
2) Φορολογική απαλλαγή για 3 χρόνια στους ιδιοκτήτες που μετατρέπουν μια βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια.
3) Φορολογική απαλλαγή έως 16.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες που εκτελούν εργασίες ενεργειακής ανακαίνισης στα σπίτια τους.
4) Το πρόγραμμα “ανακαινίζω-νοικιάζω” για την ανακαίνιση παλιών κλειστών ακινήτων.
5) Άτοκα τραπεζικά δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ μέσω του ταμείου ανάκαμψης για ενεργειακή αναβάθμιση παλιών ακινήτων.
6) Εξαίρεση συγκεκριμένων περιοχών από την πολιτική «χρυσής βίζας».
7) Ενθάρρυνση των επενδυτών να αναλάβουν παλιά εγκαταλειμμένα ακίνητα με στόχο την οικιστική ανάπλαση.
8) Δημιουργία κοινωνικής αντιπαροχής για συνεργασία με ιδιώτες, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ανεκμετάλλευτη δημόσια ακίνητη περιουσία για προσιτή στέγη.
9) Αναστολή του ΦΠΑ σε νέες κατασκευές κατοικιών.
10) Προγράμματα “σπίτι μου 1 και 2” που επιδοτούν την αγορά παλιών διαμερισμάτων για 30.000 δικαιούχους και νοικοκυριά.
«Αυτές είναι κάποιες από τις πολιτικές μας που επιδιώκουν την αύξηση της προσφοράς ακινήτων και την καταπολέμηση της στεγαστικής ακρίβειας» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές αυτές χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν».
«Για το λόγο αυτό, εφαρμόζουμε ταυτόχρονα άμεσα μέτρα στήριξης, όπως η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος έως 2.500 ευρώ και η νέα παρέμβαση για την επιστροφή ενός ενοικίου ετησίως σε σχεδόν 1 εκατ. δικαιούχους» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να σταματήσει εδώ και σύντομα, με την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου και τη στήριξη της προεδρίας της κυβέρνησης και της ΓΓ συντονισμού, «θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό κοινωνικό ζήτημα».
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την προσιτή στέγη μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που θα τους βοηθήσει να βρουν ποια πολιτική ταιριάζει στο προφίλ τους.
«Δημιουργούμε διυπουργική επιτροπή με όλα τα αρμόδια υπουργεία για καλύτερο συντονισμό των πολιτικών μας. Θα συστήσουμε παρατηρητήριο στεγαστικής πολιτικής, προκειμένου να παρακολουθούμε τις τιμές στην αγορά και την απορρόφηση των προγραμμάτων μας σε τακτική βάση» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.
«Στο τέλος, λίγο πριν το Πάσχα, θα τροποποιήσουμε με νέα κίνητρα το θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής για να τον καταστήσουμε πιο ελκυστικό για την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων» κατέληξε ο κ. Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι «η προσιτή στέγη είναι δικαίωμα και αποτελεί μία από τις πέντε κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημόσια υγεία και παιδεία, και τα ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς».